Alt dette får du gratis av Google

Google er blitt en synonym for å søke på nett for mange av oss, og nettopp derfor sier mange at de skal «Google det» når de skal søke etter noe. over 60 prosent av verdens internettbrukere bruker Google som fast søkemotor. Men noe de fleste vet om, men som en brøkdel av oss ikke benytter oss nok av, er at Google tilbyr oss veldig mange gratis-tjenester som vi ellers må betale for andre steder. Google var tidlig ute med å bruke en markedsføring som begynner å få godt fotfeste på nettet nå, nemlig å bruke annonser som inntektskilde. Med dette gir de et godt signal som flere og flere har lyttet til den senere tiden – man behøver ikke å KREVE penger fra sine brukere for å leve av dem.

Om Google er ganske lik blant annet Microsoft og Apple når det gjelder sin tilnærming til å bli en monopol-tjeneste er en helt annen diskusjon og artikkel, det samme gjelder Googles oppkjøp av suksessfulle nettjenester de siste årene. Og kanskje vil jeg skrive litt om dette senere, men denne artikkelen er en glad-artikkel hvor jeg vil informere om alt du kan få gratis av Google. Jeg kommer til å liste opp flere nyttige og  mindre nyttige samt populære og mindre populære tjenester. Alle gratis fra Google.

Det eneste Google krever av deg for at du skal få tilgang til flere av disse tjenestene er at du regsitrerer deg hos dem og dermed får en Google-konto. Men det lønner seg helt klart, Google spammer deg ikke, og flere av tjenestene og verktøyene du får i gjengjeld er fantastiske. For å registrere en ny konto hos Google så går du til denne siden og gir fra deg den informasjonen de spør om.


Søking


Google Katalog – Når man søker med det vanlige Google-søket så får man resultater fra alle kategorier og steder, mens Google Katalog gir deg muligheten til å søke i kategorier og steder blant annet. Disse resultatene er manuelt satt opp. Du kan for eksempel prøve denne stien: Norge ->  Oslo -> Nyheter for å finne nyhetsnettsteder som tilhører Oslo-distriktet.

Nettadresse: www.google.com/dirhp


Google Bloggsøk – Her kan du få begrenset dine søkeresultat til kun bloggverdenen. Grensesnittet er like rent og enkelt som det vanlige Google-grensesnittet, faktisk er det nesten helt likt. Du kan velge hvilket språk bloggene du søker etter skal være på, også tidsintervaller kan du ytre et ønske om i innstillingene. Meget nyttig tjeneste hvis du liker blogger, men personlig liker jeg Twingly bedre (hvis vi ser bort fra Twingly-horingen og Dagbladet).

Nettadresse: www.google.com/blogsearch


Google Webhistorikk – Dette er en tjeneste som lagrer dine søk på en av Google’s servere. Du kan når som helst gå tilbake og hente søkefraser du har brukt før. Det spiller ingen rolle hvilken data du bruker da det er lagret på nett og knyttet opp imot din Google-konto.

Nettadresse: www.google.com/history


Google Product Search (Engelskspråklig)- En tjeneste som lar deg søke etter produkter fra flere britiske og amerikanske butikker. Pga mangel på norske butikker så er dette mindre interessant for flere av oss, men er du allerede innstilt på å handle varer fra utlandet så er dette en utmerket tjeneste. For oss nordmenn som ønsker å bruke norske nettbutikker så er tjenesten Kelkoo noe jeg kan anbefale – det er bare å søke etter det du vil handle så får du fram en prissammenligning fra flere nettbutikker som fører den varen.

Nettadresse: www.google.com/products


Google Bildesøk – Like enkelt som det er genialt! Du søker på vanlig vis og får bilder som resultat istedet for vanlig tekstresultater. Det er flere settinger som dette er kjekt i, men for de som blogger er dette helt genialt, pass bare på at bildene som dere bruker ikke er knyttet opp mot åndsverksloven.

Nettadresse: http://images.google.com


Google Book Search (engelskspråklig) – Her kan du søke etter bøker, men det som er spesielt med denne tjenesten er at du får bøker i fulltekst som resultat. De bøkene som du finner er veldig ofte litt gamle nettopp pga problemer rundt opphavsretten. Det er lite bøker med norsk eller skandinavisk innhold å finne der, men er du glad i engelske bøker for eksempel – da er du kommet til rett sted.

Nettadresse: www.google.com/books


Google Scholar (engelskspråklig) – Flott tjeneste for forskere og studenter, du kan søke i avhandlinger og andre vitenskaplige verk med Google Scholar.

Nettadresse: www.google.com/schhp


Google Patent Search (engelskspråklig) – Her kan du søke i de amerikanske patent-databasene.

Nettadresse: www.google.com/patents



Nyheter


Google Nyheter – Dette er en automatisk nyhetstjeneste som søker igjennom hundrevis av ulike nyhetskilder, og presenterer de viktigste av dem på sin forside. Du kan personliggjøre tjenesten med å stille inn hvilke kategorier du vil at den skal vise og flere andre nyttige innstillinger. Og i kjent Google-stil kan du selvfølgelig søke i nyhetene også.

Nettadresse: http://news.google.com


Google Finance (engelskspråklig) – Dette er en tjeneste som burde være kjent for enhver som interesserer seg for økonomi og finans. Man kan lese de nyeste økonomi og finansnyhetene her, men for mange er nok det mest interessante her at man kan følge med på børs og valuta-kurser, samt at man kan holde orden i egne aksjer med en egen tjenste. Dessverre er ikke den Oslo Børs inkludert her ennå, men som med så mange andre ting i den teknologiske verdenen så får vi vente til at det omsider kommer til det kalde nord også.

Nettadresse: http.finance.google.com


Google Alerts (engelskspråklig) – Hvis du interesser deg for et spesielt område eller nisje så kan du med Google Alerts legge inn en søkefrase, og hver gang en nettside skriver om det du har søkt etter så vil du få beskjed om det per epost. Du kan selv velge hvor ofte du skal oppdateres: når det skjer, en dag i måneden, eller en gang i uken. Hvis du interesserer deg for et spesielt område, og spesielt hvis du feks blogger om det, da vil dette være et perfekt verktøy for akkurat deg.

Nettadresse: www.google.com/alerts


Google Leser – Google Leser høres kanskje litt ukjent ut for mange, vi er blitt vant til å høre Google Reader. Men tjenesten har som så mange andre Google-tjenester blitt fornorsket og fått nye navn etter det, om navnet klinger er opp til hver enkel bruker med norsk opphav å avgjøre.

Dette er Googles svar på de mange nyhetsleserne som er å få tak i til PC og Mac. Og Google har gjort et godt arbeid her, for selv om det finnes gode alternativ til Google Leser så er dette en knakende god leser. Om effektivitet er viktig for deg, og hvis du liker måten Google blant annet har løst det hele på i Gmail – da er dette et godt valg. Personlig har jeg lenge sverget til NetNewsWire for Mac, men jeg må innrømme at jeg står på kniveggen når det gjelder hva jeg vil velge framover akkurat nå.

Med en nyhetsleser, eller RSS-leser som det også kalles, så kan du abonnere på en nettsides artikler. Du kan lese deler av en artikkel, eller som her i Teknonytt så kan du lese hele artikkelen uten å måtte gå inn på den enkelte nettside for å se om det er skrevet om noe nytt og interessant. Dette er en genial måte å følge flere nettsider på, det er litt tungvint å må gå igjennom dine favoritt nettsteder fra bokmerkene dine – spesielt når du følger med på mer enn ti nettsteder per dag. Google Leser er en nettbasert tjeneste akkurat som de fleste av Googles verktøy og tjenester, men vi har tidligere skrevet om hvordan du bruke Google Leser uten å gjøre det gjennom din nettleser, det finnes et AIR-program som kan hjelpe deg med dette.

Nettadresse: http://reader.google.com


Google Trends (engelskspråklig) – Med denne tjenesten kan du holde orden på hva som er inn for tiden. Det tjensten gjør er å sammenligne hva folk søker etter på nettet rundt omkring i verden. Det finnes også en slik tjeneste som er spesielt for musikk, hvis dette er interessant så sjekker du ut dette her.

Nettadresse: www.google.com/trends

Nettadresse for musikktrender: www.google.com/trends/music


Kart


Google Maps – Dette er en meget nyttig og godt brukt tjeneste. Med Google Maps kan du søke i, bruke og se på kart fra hvor som helst i verden. I disse kartene kan man zoome inn helt ned til gatenivå, men man kan også se satelittbilder som er godt beskrevet med ved veier og husnummer. Man kan få veibeskrivelser og søke etter bedrifter, Google Maps er et verktøy i konstant utvikling.

Nettadresse: http://maps.google.com


Google Earth -Dette er et alternativ til Google Maps. På samme måte som der finner du de samme kartene og satelittbildene, men Google Earth skal i motsetning installeres på din datamaskin som et eget program. Du vil da få muligheten til «å fly rundt» i verden, faktisk finnes det en innebygd liten flysimulator i dette programmet. For å starte den innebygde flysimulatoren så trykker du Ctrl+Alt+A (Mac-brukere: Cmd+Opt+A) For å lese mer om dette så tar du turen innom Lifehacker.

Det finnes et alternativ for de som ønsker å se på planeten Mars i samme grensesnitt som resten av Google’s karttjenester kan se på Google Mars for en litt annerledes opplevelse.

Nettadresse Google Earth: http://earth.google.com

Nettadresse Google Mars: www.google.com/mars


Din egen nettside


Vi skal ikke gå langt tilbake i tid for å huske at nettsider kun var for de store bedriftene, og de var i tillegg stygge. Nå er det blitt slik at hvem som helst kan lage en pen personlig nettside som kan brukes til hva som helst, blogger er det mest vanlige. Selv om blogger opprinnelig var ment å være en slag dagbok på nett så har det nå utviklet seg mer og mer mot å bli nettmagasiner med en personlig vri. Dagens løsninger gjør at man ikke trenger å være noe dataekspert for å lage slike nettsider, det er allerede noen som har laget det for oss. Også på dette feltet har Google noe å by på for oss som nekter å betale for noe vi kan få gratis.


Blogger – Dette er en meget enkel måte å skaffe seg en personlig blogg på, og med blogg så har du en personlig nettside som du kan forme som du vil, men det finnes mange ferdige templater du kan bruke. Alt du behøver å gjøre for å få en slik personlig blogg er å logge deg inn og registrere den hos Blogger.com. Når du er ferdig med dette så kan du bare å starte å skrive nye saker som vil legge seg på forsiden på din blogg, de nyeste postene ligger øverst som standard. Blogger.com er kanskje en av de mest brukervennlige bloggplattformene for nybegynnere, du trenger ikke kunne mye om dette fra før å sette igang.

Nettadresse: www.blogger.com


Google Pages (engelskspråklig) – Hvis en egen blogg ikke er helt det du er ute etter, kanskje vil du ha en egen nettside for din bedrift eller noe annet du driver med uten å må framstille det i det typiske blogg-formatet. Google Pages er en god tjeneste for de som ikke har noen erfaring med hvordan man lager flotte nettsider på proffesjonelt vis.

Nettadresse:


Google Base (engelskspråklig) – Dette er en tjenste som gjør det veldig enkelt å publisere databaser på nettet. Hvis du har vanskeligheter for å se hva du kan bruke dette til så kan du feks publisere film eller cd-samlingen din på nettet med det. Som vanlig så er det enkelt å bruke dette på sider i Blogger.com og Pages.

Nettadresse:


Andre interessante verktøy og tjenester som passer som hånd i hanske for webside-eiere er disse tre: Google Analytics, AdSense og AdWords. Førstnevnte, altså Analytics er et verktøy hvor du kan analysere dine besøkende på din nettside, det er en solid tjeneste som gir deg ganske nøyaktige resultater. AdSense gir deg muligheten til å legge ut annonser på din nettside og dermed tjene noen kroner hvis dine besøkende er så hyggelig å klikke på dem. AdWords gir deg derimot en mulighet til å legge ut dine egne annonser igjennom Googles AdSense-nettverk blant annet.


Epost og Chat


Gmail -Dette er Googles alternativ til Hotmail og Live Mail for eksempel, med andre ord så er det Googles gratis epost-tjeneste. Når du registerer en epost-konto her så får du med hele to gigabyte med plass, noe som tar lang tid å bruke opp. Det er flere smarte løsninger i webgrensesnittet til Gmail, blant annet muligheten til å legge til etiketter på epostene (bedre kjent som tag) og flere smarte løsninger. Du kan også bruke din lokale epost-leser til å hente hjem epost Gmail til innboksen din. Personlig bruker jeg Gmail og er veldig fornøyd med det.

Nettadresse: www.gmail.com


Google Talk – De fleste av oss vet om direktemeldings-tjenester som Windows Live Messenger, Skype og iChat – Google Talk er Google’s svar på dette. Og faktisk så fungerer det veldig bra så lenge du ikke bruker videosamtaler, du kan chatte med hjelp av tastaturet ditt eller ved hjelp av mikrofon og høytalere. For å bruke Google Talk kan du enten laste ned programvaren som kreves for å bruke det lokalt på din datamaskin eller rett og slett logge deg inn på webgrensesnittet til din Gmail-komto – der vil du automatisk kobles til Google Talk så lenge du er innlogget.

Nettadresse: www.google.com/talk


Gmail Notifier (engelskspråklig) – Et lite program som sier ifra når du har fått mail slik at du slipper å logge deg inn på Gmail-nettsiden bare for å sjekke dette.

Nettadresse: http://toolbar.google.com/toolbar/gmail-helper



Community


Orkut – Et sosialt nettsted (community) hvor du kan få kontakt med gamle og nye venner, dette er veldig likt andre slike nettsteder som Nettby og Facebook blant annet. Orkut har aldir blitt noen suksess i Norge, det er spesielt Tyskland som har trykt denne tjenesten til sitt bryst.

Nettadresse: www.orkut.com


Google Grupper – Med Google Grupper kan du skape ditt eget lille nett-community. Flott for alle som er en del av et større (eller mindre) lokalt samfunn fra før, eksempler på dette er den lokale idrettsklubben, borettslaget eller sjakk-klubben. Man kan lage sin egen gruppe hvor man inviterer venner, kjente og ukjente. Her legger man ut nyheter som alle kan se, i tillegg til at man kan dele filer som bilder og musikk (uten opphavsrett som nekter deg dette selvfølgelig).

Nettadresse: http://groups.google.com


Kontorpakken


Google Dokumenter– Microsoft selger sin Office-pakke for en meget høy pris, og for mange kan dette forsvares med at de virkelig trenger det. Problemet er at veldig mange som kjøper denne pakken ikke behøver alt Microsoft Office kan tilby, og Google har et alternativ som er helt gratis og som holder i massevis for de fleste av oss. Google Dokumenter består av tre del-programmer som tar seg av tekstbehandling, regneark, og presentasjon. Tjenesten er nettbasert så man trenger ikke å dra med seg filene som er lagret overalt hvor man beveger seg, for filene lagres på Googles servere og hentes neste gang du logger deg inn på din konto og Google dokumenter.

Nettadresse: http://docs.google.com


Google Kalender – For å gjøre en lang historie kort så er dette den perkekte nett-almanakken for alle som ønsker det hele gratis. En av de tingene som gjør kontorpakken og spesielt Kalender-tjenesten til Google så bra er at man kan dele det man vil med andre brukere. Dette gjør det enkelt å oppdatere flere om en avtale for eksempel – bedrifter burde se nærmere på dette etter min mening, tenk så enkelt det er å oppdatere alle ansatte om et møte feks. Grensesnittet er typisk Google – enkelt og greit.

Nettadresse: www.google.com/calender


Google Notatbok – Denne tjenesten gir uttrykket «digital notatbok» en ny mening, med Google notatbok har du mange muligheter som gjør din surfeopplevelse mye bedre. Du får muligheten til å kopiere tekst, bilder og lenker fra nettsider. Ved å legge inn et lite tillegg til din nettleser så får du til å lagre noe fra en nettside kun ved hjelp av et par klikk.

Nettadresse: www.google.com/notebook


Video og bilder


Picasa – I motsetning til de fleste andre Google-verktøyene så må dette programmet installeres lokalt på din datamaskin. Programmet hjelper deg å holde orden i dine digitale bilder og er et meget godt program også, som alle andre verktøy Google tilbyr så er dette selvsagt gratis. Du kan også gjøre enkle grep for å forbedre bildene dine, men er du av typen som virkelig vil ha mulighetene åpen så passer nok et av Adobe’s programmer bedre – men for vanlig bruk så er dette mer enn perfekt.

Nettadresse: http://picasa.google.com


Picasa Web Albums -Hvis du vil la andre få se dine bilder så kan du bruke Picasa Web Album til dette, dette er en onlinetjeneste hvor du lagrer dine bilder på Googles servere og lar andre få se dem i et webgrensesnitt. Bildene kan lastes opp via nettleseren eller via Picasa.

Nettadresse: http://picasaweb.google.com


Google Video – Før Google kjøpte YouTube så var dette deres svar på en brukergenerert videoside, men Google Video floppet helt og dermed ble det kjente oppkjøpet av YouTube gjort. Opplegget er godt kjent både blant nerder og de som kun bruker datamaskinen en gang iblant. Last opp korte videosnutter og la andre se dem enkelt i en flashavspiller, enkelt og greit – og ikke minst revolusjonerende den gang det kom (selv om ikke Google sto for den revolusjonen).

Nettadresse: http://video.google.com


Programmer


Google Desktop – Dette minner sterkt om to ting i Windows Vista, Gadgets og søkefunksjonen. Du kan altså legge små programmer direkte på skrivebordet, typiske programmer er blant annet klokker, RSS-lenker fra en spesiell nettside, værvarsel, også videre. Det hele kan være ganske nyttig hvis dette er stilen du liker, men den andre funksjonen du får med er faktisk enda mer nyttig – søkefunksjonen er mest nyttig for de som fortsatt sverger til Windows XP, men for de som allerede har skiftet til Vista så er Google Desktop-søkefunksjonen mye raskere etter hva jeg har hørt. Dette er altså et meget nyttig program for de som ønsker en eller begge av disse funksjonene.

Nettadresse: http://desktop.google.com


Google-verktøylinjen – Når du installerer denne så får du en ekstra rad øverst i nettleseren din, her er flere nyttige funksjoner tilknyttet Googles tjenester. Noen av de tingene du kan nyttegjøre deg av fra denne er blant annet å sjekke om det har kommet ny epost, dette får du beskjed om med engang en ny har kommet til din innboks. Du kan også lagre bokmerker i en annen av Googles tjenester – Google Bokmerker. Det er mange nyttige ting du kan gjøre i denne verktøyslinjen, så det absolutt verdt å sjekke dette opp. Mange vil kalle verktøy-linjen for adware, og i verste fall spywarem men jeg mener dette er sterkt overdrevet. Men samtidig skjønner jeg hvorfor mange sier dette, for den uoppmerksomme så er det lett å installere den uten at du vet det selv, Google verktøylinje følger med mange programmer (også fra andre enn Google) og hvis du ikke ønsker å ha det installert så er det bare i veien og tar unødvendige ressurser.

Nettadresse: http://toolbar.google.com


Google Pack – Dette er en pakke med flere gratis-programmer fra Google og andre leverandører. Programmene som følger med er som følger: Skype, RealPlayer, Adobe Reader, Picasa, og Google Desktop. Du finner også en kontorpakke som heter Staroffice her, denne koster vanligvis penger, men er her gratis. Du velger selv hvilke programmer du vil installere.

Nettadresse:


Google Webaccelerator – Hvis du synes det går langsomt når du bruker din nettilkobling hjemme så kan du ihverfall prøve dette programmet, med Webaccelerator så skal du spare deg tid for hver nettside du besøker, en liten klokke nederst på nettsiden viser deg hvor mye du har spart.

Nettadresse:


Andre Tjenester


Google Translate – Med Google Translate kan du oversette ord, setninger og hele websider til det språket du ønsker. Dette verktøyet er nettopp oppgradert slik at det kan finne ut hvilket språk du vil oversette fra automatisk. Veldig mange språk er støttet, og det er helt klart en nyttig funksjon – men ikke stol utelukkende på dette verktøyet, mange missforståelser vil da oppstå. Vi har tidligere skrevet om et meget nyttig Firefox-tillegg som gjør det enda enklere å bruke Google Translate, sjekk ut denne artikkelen her.

Nettadresse: www.google.com/translate


Google Bokmerker – Dette er Googles svar på Del.icio.us og andre bokmerkingstjenester, her kan du lagre dine bokmerker slik at du kan hente og bruke dem fra en hvilken som helst datamaskin. Du får også muligheten til å dele dem med andre.

Nettadresse: www.google.com/bookmarks


iGoogle – Her kan du lage din egen personlige startside hvor du kan legge små webapplikasjoner, RSS-lenker fra spesielle nettsteder, også videre. Det er bare fantasien som hindrer deg (nesten ihvertfall). Meget nyttig, men det finnes tjenster som leverer like bra og noen ganger bedre enn dette. Men all honør til Google for nok en nyttig tjeneste.

Nettadresse: www.google.no/ig

Faktisk så har Google mye mer enn dette å by på også, men dette er det jeg synes er det viktigste for denne gang. Men det kan lønne seg å holde øynene åpne, for Google lanserer hele tiden noe nytt, enten i beta eller som vanlig versjon.

Det var alt for denne gang, håper dere fant noe nyttig i denne artikkelen. Husk å kommentere for å delta i vår konkurranse hvor du kan vinne en splitter ny Slingbox Pro fra SlingMedia til en verdi av kroner 2,695. Les mer om konkurransen her.

Hvilket verktøy fra Google er din favoritt?


Oppdatering:

Her er de Google-tjenestene som er nevnt i kommentarfeltet også:

Fortsett å kom med flere forslag!


[Kilder: Google Options og PC For Alle]

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...