Klart, det å sammenligne «lille» (er lei den forstavelsen, egentlig) Norge med den engelskspråklige verdenen, blir bare dumt. Her hjemme er vi knappe fem millioner, mens det internasjonalt er det hundredoblede (minst). Men, det faktum mange glemmer, er at vi fortsatt er ekstremt mange. Så la oss likevel sammenligne — i hvert fall litt.
Teknologi er et populært tema. Mange diskuterer det, og en hel del er interesserte; kort sagt det perfekte online-emnet. Jeg legger likevel merke til at — bortsett fra de store nettavisene — er det få som blogger om teknologi. Internasjonalt er dette big business, og det burde være egentlig være relativt stort her hjemme også.
En av grunnene til den internasjonale populariteten kan kanskje forklares med ett ord: «Meme». Såkalte «memer» samler de mest populære artiklene fra tusenvis av blogger, nettaviser og magasiner. Alle, uansett størrelse, konkurrerer om å få artikkelen sin på forsiden av for eksempel Techmeme.com. Et ekstremt populært nettsted blant tech-entusiaster og journalister innen sjangeren.
Teknologien bak slike nettsteder er nokså kompleks, og det er forståelig at det i Norge er vanskelig å skaffe programmerere for en slik jobb. Det er likevel rart at det ikke finnes én slik tjeneste her til lands. Konkurranse skaper kreativitet, og ettersom tjenestene er likestilte, kan hvem som helst bryte gjennom muren.
Så populære er faktisk disse memene blitt, at nettsteder som NYTimes.com benytter seg hyppig av dem. Og ikke bare gir de trafikk, det er også en uoffisiell konkurranse i bakgrunn. Her konkurrerer journalister — både internt i teknologi-sentrerte nettmagasiner, blogger, osv. — samt mellom de ulike nettstedene, om overskriftene. Til slutt blir dette summert opp, og vinneren blir ofte presentert i et titalls tech-medier.
Dette har selvsagt også bydd på problemer. Blant annet er teknologi-blogging gått fra å være skapende til «kopierende». Tidligere skrev teknologi-bloggerne om det som skjedde rundt dem, om saker og ting de hadde fått til, prøvd — og så videre. Nå gjelder det å skrive sin versjon av andre nettmediers artikler. På denne måten kan de bli listet under «diskusjon» på de ulike memene — som igjen trekker trafikk.
Om et slik miljø kunne skapes nasjonalt, ville det blitt utrolig spennende. Nå skal det sies at jeg ikke ser for meg et identisk miljø her i Norge. Jeg syns det bare ville vært morsomt med litt målbar konkurranse — foruten det som allerede eksisterer (trafikk, etc.). Dessuten er jeg lei av at de innarbeidede kan leve på agurknyheter, med memer kunne hvem som helst bli oppdaget — uten et mediehus i ryggen.