Home Poster Gjør Firefox om til en Google Chrome-klone

Gjør Firefox om til en Google Chrome-klone

0

Når det gjelder nettlesere så står vi foran en aldri så liten revolusjon hver gang en av de store (Safari, Opera, Internet Explorer, Firefox og Google Chrome) slipper en ny versjon med fristende nye funksjoner. Og hver gang dette skjer så er det alltid noen som skifter fra sin respektive favoritt-nettleser til den nettleseren som de mener har de beste funksjonene. Men som Firefox-bruker så er man i en unik posisjon i forhold til brukere av de andre nettleserne – her har vi tillegg som kan lastes ned, og for hver gang det kommer en interessant funksjon i en annen nettleser som Firefox ikke har så tar det sjeldent lang tid før vi har en lignende funksjon i Firefox også. På bakgrunn av dette så vil jeg skrive en liten guide som viser flere tillegg som gir oss Firefox-brukere flere av funksjonene som andre store nettlesere flagger med.

Jeg kommer til å dele opp denne artikkelen i flere deler hvor jeg tar for meg en eller flere nettlesere av gangen, dette gjør jeg for at den ikke skal bli altfor lang. Mest sannsynlig vil det bare bli to deler, men jeg utelukker ikke at den kan bli enda lengre. I den første delen så tar jeg for meg Google Chrome ene og alene fordi den har et stort fokus på seg for tiden, og fordi det er lett å finne funksjoner som jeg og andre har lyst på der.

Google Chrome

Vi starter med noe så enkelt som utseendet, for selv om Google har gjort det de pleier å gjøre i Chrome, altså å gjøre det enkelt, så er det mange som setter pris på dette rene og pene designet. Derfor vil jeg nå vise dere to tillegg som forandre grensesnittet i Firefox til noe som ser ut som Chrome’s grensesnitt.

Det første tillegget er av mange klasifisert som det beste også, men problemet er at det kun virker for Windows-brukere noe som er veldig synd for oss som har lagt vår elsk på Apple’s datamaskiner og operativsystem, eller Linux.

Chrome Pack

Chrome Package _ Firefox Add-ons.jpg

Dette er egentlig to tillegg som er sammensatt til ett. Det forandrer både utseendet med tanke på tema slik at det ser ganske så Chrome-aktig ut. Men det gir deg også det samme grensesnittet når det gjelder faner – de ligger oppå verktøylinjen istedet for under som i Firefox og mange andre nettlesere.

Det er meldt om noen sammarbeidsproblemer med enkelte Firefox-tillegg, men utvikleren har lovet å få ordnet dette så snart som mulig.

Chrome Pack kan lastes ned og leses mer om her.

Chromifox

chromeutseende.png

Dette er et tema som fungerer på alle plattformer så lenge du bruker Firefox (selvfølgelig). Med Chromifox så vil du få et grensesnitt som ligner veldig på Chrome, det er pent og rent og veldig tiltalende. Eneste som er litt dumt er at man ikke får fanene på toppen som i Chrome Pack, men det tar nok ikke lang tid før et eller annet geni ordner dette for oss også.

Chromifox kan du lese mer om her, og laste ned fra denne nettsiden.

Stealther

200809161447.jpgEn ting det har blitt fokusert en del på i Google Chrome er dens inkognito-funksjon (inkognito: hemmeligholdelse av ens virkelige navn og identitet), en funksjon som gjør deg mye mer annonym på nettet ved blant annet å ikke lagre noen informasjon om din surfehistorie hvis du ønsker dette. Dette er en funksjon som mange porno-glade mennesker helt sikkert setter pris på, men det er ikke bare i slike tilfeller man kan få behov for noe slikt.

For å få en lignende funksjon i Firefox så må vi installere et tillegg som heter Stealther, dette fungerer nesten helt likt Chrome’s Inkognito-funksjon med et lite unntak – Google Chrome gir brukeren muligheten til å entre inkognito-modus i et enkelt vindu, mens Stealther aktiverer denne funksjonen globalt. Men det er absolutt et tillegg som er verdt å prøve, for det er rett og slett ikke ofte man har behov for å bruke denne funksjonen i enkeltvinduer.

Last ned Stealther her.

Speed Dial

speeddial.png

En funksjon som jeg virkelig liker i Google Chrome er den man får man åpner en ny og tom fane – man vil da få fram en oversikt over dine mest besøkte nettsider, mest brukte søkebokser, og de siste lukkede faner, alt dette i et intuitivt og pent grensesnitt. I skrivende øyeblikk så finnes det ingen funksjoner i Firefox som kan måle seg med dette, men det finnes noe som er litt likt ihvertfall og dette er tillegget som heter Speed Dial. Speed Dial er egentlig en klone av Opera’s Speed Dial-funksjon hvor man kan legge inn sine favoritt-nettsider i små miniatyrbilder som oppstår når man åpner en ny fane. Når man åpner en ny fane så kan man enkelt nå sine favoritt-nettsider med et klikk, noe som er veldig enkelt, intuitivt, og ikke minst pent å se på. Det er også mulig å lage flere faner hvor man for eksempel deler opp sine favoritter i forskellige tema.

Denne funksjonen er som sagt tatt fra Opera, og det skal være sagt at Opera har vært tidlig ute med flere viktige funksjoner vi idag finner i alle nettlesere som betyr noe. Ett eksempel på dette er faner i nettleseren, dette var Opera først ute med.

Hvis du ønsker å prøve denne funksjonen så kan du finne den på denne nettsiden.

Fast Dial

Det finne et annet tillegg som er ganske likt, det heter Fast Dial. Det er kun snakk om smak og behag når det kommer til hva du skal velge av disse to. Personlig har jeg brukt begge og liker Speed Dial best, men jeg ønsker meg en funksjon som er enda mer lik Google Chrome’s i Firefox.

Tizmos

Et annet alternativ er en nettapplikasjon som gjør mye av det samme som tilleggene som er nevnt over, men her skjer det i et annet grensesnitt som er penere, og man kan dra og slippe de forskjellige miniatyrbildene/snarveiene. Denne nettsiden heter Tizmos og du kan finne den her.

ffff.png

Auto Dial

Og til sist så vil jeg nevne et tillegg som er i tidlig utviklingsfase ennå, det heter Auto Dial og gir deg en oversikt over de mest besøkte nettsidene du har i Firefox. Det er litt rotete ennå, men det er lovet at dette skal bli noe som ligner Chrome’s funksjon etterhvert.

Du finner Auto Dial her.

Locationbar2

En liten men nyttig funksjon man har i Chrome er domene-markeringen som er i «Omni-baren». Dette er en funksjon som rett og slett uthever skriften til domene-roten på nettsiden du besøker, noe som er greit i disse phishing-tider.

Med Locationbar2, som er et Firefox-tillegg som gjør akkuat det samme som i Chrome, kan man også utføre andre instillinger som kan komme til nytte i Firefox’ adresselinje. Her er noen funksjoner som man kan velge å bruke med dette tillegget:

  • Go-knappen vil alltid vises.
  • Velg om du vil at et eller to klikk i adresselinjen skal markere hele teksten der.
  • Underdomener og filnavn blir grået ut slik at fokuset ligger på selve hoveddomenet.
  • Mellomrom mellom segmentene.
  • Velg farge på hoveddomenet, man kan også velge å utheve skriften på det.
  • Man kan gjøre segmentene i adresselinjen om til lenker ved å trykke en tast på tastaturen når man beveger musen over, eller ved hjelp av en spesiell musebevegelse.
  • Dele opp domenet i «breadcrumbs» (mangler en god oversettelse), se bildet under for å se hva jeg mener. Det legger små grønne trekanter (som i Windows Explorer eller Finder i OSX) mellom segmentene.

2008-09-16_1609.png

Legg merke til at hoveddomenet er uthevet i grønt, og at det ligger en grønn trekant som skiller domenet og undersiden. Hvis jeg trykker inn Alt samtidig som jeg fører musen over domenet så blir det en lenke.

Last ned Locationbar2 her.

Lag Web-applikasjoner av nettsider

convert app.png

I Google Chrome så er en av flaggskipsfunksjonene at man kan lage web-applikasjoner med et eget vindu og en egen skrivebordssnarvei av nettsider ved hjelp av et enkelt klikk. Dette er ingen revolusjonerende funksjon da den lenge har vært til stede i Firefox også, men her er det et tillegg som heter Prism som står for denne funksjonen.

Hvis du bruker enkelte sosiale nettverk eller mail-nettsider mer enn det du har godt av, ja da er dette et meget godt alternativ for deg. Alt du behøver å gjøre etter at du har installert tillegget er å åpne nettsiden du vil lage en egen applikasjon av -> Verktøy (menylinjen) -> Convert Website to Application.

Prism kan lastes ned og installeres som et eget program, eller som et tillegg for Firefox – og det beste av alt det fungerer i både Windows, Linux og Mac.

Se nærmere på det her. Eller gå rett til nedlastingen av selve tillegget her.

Download Statusbar

200809161647.jpg

En ting som alltid har irritert meg meg orgianl-oppsettet til Firefox er nedlastingklienten deres som åpner seg i et nytt vindu når du laster ned noe. Men heldigvis så er dette Firefox og ikke IE, man kan faktisk fikse dette med et enkelt tillegg som jeg har brukt helt siden jeg skiftet til Firefox – Download Statusbar.

Dette er et tillegg som er ganske likt måten det gjøres på i Chrome når man laster ned noe – istedet for å åpne et nytt vindu eller fane (som i Opera) så legger de seg nederst i nettleseren din. Det er lett og oversiktlig da man ser hvor mye som er lastet ned, hvor mye som står igjen, tid som står igjen, etc. Alt dette på minimalt med plass – akkurat som vi vil ha det.

Download Statusbar kan lastes ned fra denne nettsiden.

Oppdatering: Et tillegg jeg ser at jeg har glemt å nevne er Tabs Open Relative, dette er et tillegg som åpner nye faner ved siden av den aktive fanen istedet for å åpne den helt til høyre for alle fanene i Firefox.

Håper dere har fått litt nytte ut av denne artikkelen. Hvis noen sitter på informasjon om andre tillegg eller funksjoner som kan gjøre Firefox mer lik Google Chrome så kom med det i kommentarfeltet.

[Via: Lifehacker, Mozilla Add-ons ]