Idet Microsoft straks er klare til å lansere den etterlengtede Vista-etterfølgeren, Windows 7, ryster Google teknologiuniverset ved å braklansere sitt eget lettverkter-operativsystem – Chrome OS.
Det har i lang tid vært spekulert i hvorvidt Google også kom til å innta OS-markedet, etter de endelig inntok nettleserkrigen i fjor høst. Nå, et snaut år senere, viser det seg at Google har hatt planer om å lansere et operativsystem hele veien; for i dag, den 8. juli 2009, braklanserte søkegiganten Chrome OS, et lettvekter-OS med hovedfokus på internettbruk.
– Fart, simplisitet og sikkerhet er de viktigste faktorene ved Google Chrome OS. Vi designer operativsystemet for å være raskt og enkelt – å starte opp og få deg på nett innen få sekunder. Brukergrensesnittet er minimalt, og store deler av brukeropplevelsen foregår på internett. Dessuten, slik vi gjorde med Google Chrome-nettleseren, går vi tilbake til start for å totalt redesigne OS-ets underliggende sikkerhetsarkitektur, slik at brukerne ikke behøver bry seg med virus, malware og sikkerhetsoppdateringer. Det skal bare fungere, skriver Google-produktsjef, Sundar Pichai, på selskapets offisielle blogg.
Chrome OS skal fungere like bra både på enkel maskinvare, som for eksempel Intel Atom, så vel som på virkelig kraftige maskiner. Dessuten støtter operativsystemet både x86- og ARM-brikkesett.
Til å begynne med vil OS-et leveres på en rekke netbooker, men etter hvert ønsker Google også å utvide horisonten.
– Google Chrome OS er et separat prosjekt, helt uavhengig av mobiloperativsystemet Android, forsikrer selskapet i en bloggpost onsdag.
– Mens Android er designet for å fungere på en rekke enheter, både mobile og stasjonære, fra mobiltelefoner til netbooker, er Google Chrome OS hovedsaklig ment for de som bruker store deler av tiden sin på nettet, fortsetter Pichai.
I tro Google-tradisjon blir Chrome OS også basert på åpen kildekode, Linux, og blir fullstendig gratis. Det gjenstår enda en del jobb, understrekes det i bloggposten, og Google håper på masse hjelp og støtte fra open source-communityet.