Home Poster Google oppdaterer «Spreadsheets», men er den et Excel-alternativ?

Google oppdaterer «Spreadsheets», men er den et Excel-alternativ?

0

Regnearket i Google Docs har blitt kraftig forbedret, og ligner nå veldig på programmer vi kjenner fra før, som f.eks. Excel.

Med et flott, nytt utseende og helt nye funksjoner stiller Googles webbaserte regneark sterkere enn noen sinne, men hvordan takler den selve jobben, nemlig å utføre oppgaver?

Utførelse og design

Google har fått en 100 prosent webbasert applikasjon til å se ut, og oppføre seg, som et desktop-program. Og dette er positivt. For vi er jo vant til å jobbe lokalt med regnearkene. De nye regnearkene til Google minner mye om en «lite»-utgave av Excel eller OpenOffice Calc.

Fargekombinasjonene er i kjent Google-stil lyse og stille. Her satses det på minimalisme. Og det er i dette tilfellet bra. Vi ønsker ofte et rolig miljø når vi jobber med regneark.

Uvant og litt tungvint

Det første du legger merke til i Google Spreadsheets er at du alltid må gjennom noe for å komme til funksjonen du er ute etter. For å midtstille en tekst må du eksempelvis først trykke på en knapp som lar deg velge mellom ulike ulike måter å justere teksten, deretter må du velge om du vil midstille, høyre- eller venstrestille.

Regnskap

For å teste regneark skikkelig, må man sette dem på prøve. Og uten å være verdensmester i det, satt jeg sammen et enkelt regnskap.

Ved å sette inn tilfeldige tall i et enkelt regnskap, ble dette resultatet.

Tar tid

Å finne fram til funksjonene du kjenner fra Excel- og OpenOffice.org-regnearkene tar tid. Og er du vant med Office 2007, tar det enda lenger tid.

Tregt

Google Docs Spreadsheets er dessverre en god del tregere enn sine desktop-baserte venner. Det tar tid før saker og ting reagerer, og det føles generelt tregt å jobbe med.

Bare man får dreisen på det

Med en gang man begynner å forstå mønstrene, kan man arbeide relativt hurtig — med enkle oppgaver — i Google Spreadsheet.

Ofte ikke mulig å bytte

Det har seg dessverre slik at det ofte er en nødvendighet for mange bedrifter å bruke Microsoft Excel, fordi den støtter de fleste maler og «programmer». Både OpenOffice.org (desktop) og nå Docs (web), er dermed best egnet for folk som ikke er avhengige av avanserte maler og som kun skal sette opp enkle regneark. Det er likevel ingenting i veien for at profesjonelle kan benytte seg av Docs på datamaskiner hvor Excel ikke er tilgjengelig — og det er akkurat disse situasjonene Docs satser på.

Konklusjon

Vi har ikke gått i dybden i denne testen, men vi har likevel fått et inntrykk av hva Google tilbyr i forhold til Microsoft Excel og OpenOffice.org Calc.

Google Spreadsheets er ikke et fullverdig alternativ til Excel — noe det heller ikke har en intensjon av å være. Google Docs er og blir webbasert, i motsetning til Microsofts alternativ som er 100 prosent desktop-basert.

At regnearkene er trege trekker en del ned, fordi det fører til uønskede irritasjonsmomenter mens man jobber.

Vi kan med andre ord konkludere med at Google Docs Spreadsheets ikke kan erstatte desktop-baserte programmer som Excel og OpenOffice. Det er likevel å anbefale hvis du har behov for regneark og du ikke har tilgang til andre alternativer. Googles variant er også lett å lære seg, og kan derfor også være en smart begynnelse hvis du aldri har vært borti regneark tidligere.