Hva er feil med de norske Digg-klonene?

  0

  Vi har flere Digg-kloner eller sosiale bokmerkingstjenester her i Norge, men det er kun to store som de fleste har hørt om – Kudos og MSN Reporter. Hvis vi deler antall brukere på disse sidene med antall poeng på toppsakene så gjør det vondt i en teknologi-elskers mage, for folk har dessverre en tendens til å glemme at disse sidene er bygd på et prinsipp om at brukere selv skal bidra med å holde communitiet gående. Et brukergenerert websamfunn heter dette, og denne tittelen er der ikke for å pynte på tittelen med et ord ekstra.

  Selv om det er lett å gi utviklerne eller moderatorene på disse sidene skylden, så ligger det mest på oss brukere. På sider som Msn Reporter og Diggbart.com så er det vanlig at toppsaker ikke har mer enn 5 til 15 stemmer, og det heller som oftest mest mot 5, mens på Kudos er det ofte at saker er oppe i 40 til 60 poeng på forsiden, men det vanlige er rundt 25 stemmer. Man kan spørre seg om Kudos har så mye mer stemmer per sak pga mer aktivitet og kvalitet, min mening er at slik er det absolutt ikke – det er mer fordi det har blitt et totalt anarki på Kudos, et anarki hvor man som oftest må jukse og spamme for å nå toppen, det kan ihvertfall virke slik. Det er få som kan kalle seg helt uskyldig på akkurat det, men noen er verre enn andre når det kommer til juksing, som med andre kjedelige ting her i verden.

  Og det er nettopp her at mange velger å skylde på Allers og Kudos selv fordi de ikke fjerner muligheten til å jukse og spamme, men jeg vil flytte fokus over til oss brukere istedet. Hadde vi stemt på de sakene vi faktisk liker istedet for å drive med den «hit ‘n run»-oppførselen som preger norske digg-kloner, så hadde det faktisk ikke vært lønnsomt å verken jukse eller å spamme Kudos (og andre nettsteder, selv om det er vanskeligere på disse – men dog ikke umulig). Det ligger altfor mye arbeid i forhold til gevinst i denne juksingen hvis den ikke kan konkurrere mot «skikkelige» saker som fortjener sin plass på de sosiale bokmerkings/promoterings-nettstedene.

  Dagens budskap er som følger:

  Hvis du ikke liker det du ser så engasjerer du deg på en positiv måte for å forandre på det.

  Så vær så snill alle som leser en sak de liker, enten den er i en bil-blogg, mote-blogg, erotisk blogg eller en teknologi-blogg – stem på den eller send den inn til tjenester som Kudos, Diggbart og Msn Reporter selv. Det nytter ikke å skylde på andre enn oss selv når slike nettsteder ikke fungerer som de skal, nettopp fordi de er brukergenererte. Faktisk så er bloggrevyen en av de få sidene som fungerer nogenlunde bra i norske sosiale nettverks-tjenester.

  Lykke til med stemmingen framover, Kudos trenger det sårt for å overleve.