Hvem oppdaget Elektrisitet?

Elektrisitet er en naturkraft og det har eksistert siden skapelsen av universet. Men hvem var den første til å utnytte elektrisitet? . Det tok mye tid for oss mennesker til å innse hvor elektrisiteten kan bli brukt for å få ting gjort, men når vi visste, tok det oss bare ca 150 år å bruke den på alle aspekter av livet og forandre verden!

Elektrisitet, en effekt av den elektromagnetiske kraften, er strømmen av ladde partikler (elektroner) gjennom ledende materialer. Elektrisitet som vann, strømmer fra en høyere elektrisk potensiale til en lavere elektrisk potensiale. Nesten enhver form for teknologi er gjort mulig på grunn av strøm og det er en integrert del av det biologiske livet på jorden. Fra det bankende hjertet, til utnyttelse av våre hjerner og muskler, alt er gjort mulig på grunn av elektrisk strøm!

Vi vil ta spørsmålet om hvem som oppdaget elektrisitet som hvem som var først i den kjente historien for å realisere kraft av elektrisitet og identifisere de ulike manifestasjoner i naturen. Det er slik et universelt fenomen, kan det noen som har sett lyn bli kalt oppdageren av elektrisitet. Det tok imidlertid tid til å observere alle elektriske fenomener og klassifisere de.

Hvem oppdaget Elektrisitet og hvordan?
Siden oldtiden har folk kommet over diverse tilfeller av elektrisitet bli manifestert i naturen. Her er noen av tilfeller i historien hvor elektriske fenomener er omtalt  i kronologisk rekkefølge.

  • Den tidligste omtale av elektriske fenomener er funnet i gamle egyptiske tekster fra ca 2750 f.Kr. (omtrent 4750 år siden). Disse tekstene snakker om elektrisk fisk som var kjent som «Thunderers ‘av Nilen» og forsvarere av andre fisk. Så den tidligste oppdagelsen av elektrisitet i nedtegnet historie var i form av bio-elektrisitet! Den omtale av disse elektriske fisk som steinbit og torpedo stråler har blitt funnet i gresk, romersk og arabiske kronikker. Faktisk, i noen tilfeller er det også en omtale av elektrisk støt fra disse fiskene blir brukt som en kur for hodepine og gikt.
  • Mange gamle sivilisasjoner har rapportert den attraktive effekt som rav har på lyse objekter som fjær når gnidd mot kattepels.
  • Den magnetiske effekten av mineraler som magnetitt var kjent for de gamle grekerne. Rundt 600 f.Kr., undersøkte en gresk filosof, Thales av Milet, den statiske elektriske effekten av rav og feilaktig klassifisert det som en magnetisk effekt som følge av friksjon. Men senere i moderne tid, var elektrisitet og magnetisme viste seg å være to manifestasjoner av en enkelt kraft av elektromagnetisme.
  • Den første indirekte bevis på rapporterte likhet mellom lyn og elektrisk strøm levert av elektrisk fisk, er funnet i navnet gitt av arabere i 15. århundre til disse fiskene. Navnet er det samme som ordet for lyn.
  • Etter det i 1600 AD, studerte en engelskmann ved navn William Gilbert både fenomener av elektrisitet og magnetisme og skilte mellom den elektriske effekten av rav og magnetisk effekt av lodestone. Det er han som ga navnet «electricus ‘(latin) til fenomenet tiltrekning viste med gult.Ikke overraskende var det stammer fra de gamle greske ordet for rav, som var » Elektron «. Dette ga opphav til den moderne ordet av elektrisitet som først dukket opp på trykk, i boken  Pseudodoxia epidemicaskrevet av Sir Thomas Brown i 1646.
  • Mange naturlige filosofer og matematikere som Robert Boyle, Otto von Guericke, Stephen Gray og CF Du Fay undersøkt fenomenet elektrisitet.
  • I det 18. århundre, er Benjamin Franklin skal ha første beviste definitivt at lyn var faktisk elektrisitet, gjennom noen kite eksperimenter.
  • I året 1791, viste Luigi Galvani at nervene oppførsel signaler til musklene i form av elektrisk strøm, og dermed gi opphav til vitenskapen om bio-elektrisitet.
  • Senere i 1800, var en av de første elektriske batteriene opprettet av Allesandro Volta. Senere viste Hans Christian Oersted og Ampere enhet mellom elektrisitet og magnetisme og Michael Faraday oppfant den første elektriske motor. James Clark Maxwell, gjennom sin teori om elektromagnetisme, bevist at enhet mellom elektrisitet og magnetisme og beviste at lyset var en elektromagnetisk bølge. Dette ble senere bevist av Hertz og en indisk forsker Jagadishchandra Bose, gjennom første overføring av elektromagnetiske bølger.
  • Siden da, elektro utviklet som en anvendt vitenskap og til slutt ga opphav til telekommunikasjon.
Det er altså ikke mulig å si nøyaktig hvem som oppdaget elektrisitet. Hvem mener du oppdaget elektrisitet??

Relaterte artikler

Fabel

Denne lydbok-appen er i ferd med å ta Norge...

Nextory

Denne populære strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker har tatt...

Hvordan sørge for sikkerhetskopiering av iPhone-filene dine

Med så mye av livet vårt lagret på smarttelefonen,...

Beskytt Steam-kontoen din

Steam-konto er som å ha sin helt egen digitale...

Strim

Strim er en norsk strømmetjeneste som samler både klassiske...