Hvordan lage en mobilvennlig nettside?

I dag har de fleste bedrifter en nettside. Dette er en super plattform å ha dersom bedriften ønsker å synliggjøre produkter og tjenester for flest mulig. Når noen leter etter et produkt, skjer dette vanligvis på nett – for eksempel via Google.

Det er imidlertid ikke alle bedrifter som har fokusert like mye på å lage mobilvennlige nettsider. Dette kan straffe seg i lengden, da en stor andel av forbrukerne leter etter varer og tjenester via mobiltelefon.

I dag er folk på farten dagen lang, og da er det enklere å ty til mobil enn PC eller Mac. Derfor er det svært viktig å sørge for at nettsiden din er mobilvennlig. Vi skal nå se nærmere på hvordan du kan få en mobilvennlig nettside.

 

Hvordan lage en mobilvennlig nettside?

Hva er en mobilvennlig nettside?

Hva nøyaktig er en mobilvennlig side? Mobilvennlige nettsider kjennetegnes ved at de tilpasses skjermstørrelsen til enheten – som for eksempel en liten mobilskjerm. Når du ser på en nettside i desktop, vil den som regel se helt annerledes ut enn på mobiltelefon.

Det er ikke bare bedrifter med nettbutikk som må tenke over at siden skal være mobilvennlig. Dette er også veldig aktuelt for nettsider som deler nyheter. Fremtidensbygg.no er en mobilvennlig nettside med nyheter om bygg. Se og lær!

Hvis nettsiden din ikke tilpasses mobil, vil brukeren ha problemer med å få oversikt over menyer. Det vil også være vanskelig å navigere på sider som ikke er tilpasset mobil. Dette gjør at du kan gå glipp av potensielle kunder, fordi de forlater nettbutikken din i frustrasjon.

Dersom du søker etter ting i mobilens nettleser, vil Google alltid prioritere mobilvennlige sider. Dersom du besøker GO-Online.no, er dette et flott eksempel på en mobilvennlig side.

Slik får du en responsiv nettside

En mobilvennlig eller responsiv nettside sørger for å tilpasse seg skjermen til enheten, enten det er en mobil eller et nettbrett. Men hvordan kan du oppnå dette? Med noen enkle knep sørger du for at nettsiden komprimeres slik at den tilpasses også små skjermer.

Dersom du lager nettside i for eksempel WordPress, vil nettsiden din automatisk bli responsiv, slik at den tilpasses ulike skjermstørrelser. Dersom du lager nettside fra bunnen av, for eksempel med HTML og CSS, kan utvikleren implementere mobilvennlig kode.

Bruk HubSpot sin SMART-funksjon

Du kan også få en mobilvennlig nettside dersom du bruker CRM-systemet HubSpot. HubSpot er genialt for bedrifter som trenger et oversiktlig system for salg, markedsføring eller kundeservice.

Samtidig har HubSpot-funksjonen SMART, som sørger for at nettsidene dine blir mobilvennlige. I HubSpot kan du lage én utgave av innholdet, og deretter tilpasses dette automatisk til både laptop, desktop, mobil og nettbrett.

Du kan også legge inn Call to Actions (CTAs), som vises som knapper på nettsiden. Dette gjør det enklere for brukerne å vite hvor de skal trykke for å utføre en viss handling.

Hastighet i fokus

For at en nettside skal bli mobilvennlig, er det også viktig å sørge for at den ikke laster tregt. Dersom siden inneholder bilder som tar stor plass, kan du med fordel komprimere disse.

Det finnes mange smarte programmer som lar deg komprimere bilder helt enkelt. Det er til og med mulig å finne gratis bildekomprimeringsprogrammer. Det er fullt mulig å komprimere bilder uten at dette går utover kvaliteten på bildene.

Behold den høye oppløsningen på bildene, samtidig som de opptar mindre plass på nettsiden din. I tillegg er de lurt å ha nettsiden tilkoblet en rask server. Velg derfor et webhotell som sørger for mye oppetid og hurtighet.

Store nok knapper og skrift

Hvordan lage en mobilvennlig nettside?

For at en nettside skal kunne karakteriseres som mobilvennlig, er det også viktig å tenke på skriftstørrelse og størrelse på knapper. Er dette for smått, blir brukeren tvunget til å zoome inn.

En mobilvennlig nettside bør derfor ha noe større skrift enn den vanlige desktop-nettsiden. Pass på at knappene enkelt kan trykkes på med tommelen.


Enkelt og stilrent design

Mobilvennlige nettsider kjennetegnes også ved at de har et mer minimalistisk design enn den ordinære nettsiden. Unødvendige detaljer kan med fordel fjernes.

Dette gir brukeren en langt mer oversiktlig og brukervennlig opplevelse av nettsiden din.

Test om nettsiden er mobilvennlig

Google har en egen test du kan benytte deg av for å finne ut om nettsiden din er mobilvennlig. Denne testen er enkel å ta i bruk, og du trenger kun å lime inn linken til nettsiden i et felt.

Du kan også legge inn kode, dersom du foretrekker det. Google vil på få sekunder gi deg et svar. Er ikke nettsiden din mobilvennlig, er det heldigvis mange tiltak du kan anvende.

Forståelse av mobilvennlige nettsider

I dagens digitale tidsalder er tilgjengelighet via mobil ikke bare en bonus, men en nødvendighet. Mobilvennlige nettsider tilpasser seg automatisk til skjermstørrelsen på enheten som besøker siden, noe som gir en bedre brukeropplevelse. Gitt at over halvparten av all nettrafikk nå kommer fra mobile enheter, kan en nettside som ikke er mobilvennlig betydelig redusere virksomhetens digitale fotavtrykk.

Sikre responsivitet

Responsivt design sørger for at innholdet på nettsiden tilpasser seg alle enheter, fra datamaskiner til smarttelefoner. Ved å bruke responsivt design kan du sikre at alle elementer på nettsiden er like tilgjengelige og brukervennlige uavhengig av hvilken enhet som benyttes. CSS-rammeverk som Bootstrap kan hjelpe deg å oppnå dette med minimal innsats.

SMART design og alternative metodologier

SMART design tar et steg videre fra tradisjonell målsetting ved å innføre mål som ikke bare er spesifikke og målbare, men også oppnåelige, relevante, og tidsbestemte. Dette gjør det enklere å planlegge, overvåke og justere designstrategien i sanntid. HubSpot’s SMART-funksjonalitet kan for eksempel brukes til å justere markedsføringsinnhold for forskjellige brukergrupper. Samtidig kan agile og Lean UX-metodologier hjelpe deg med å raskt identifisere brukerbehov og tilpasse designet deretter. Disse tilnærmingene kan kombineres for å skape en dynamisk, bruker-sentrert mobilopplevelse.

Optimalisering av LasteTider

Ingen liker å vente, spesielt når det kommer til mobil bruk. Selv et sekunds forsinkelse i lastetid kan føre til brukerfrustrasjon og tapte salgsmuligheter. Teknikker som lazy loading gjør det slik at bare det nødvendige innholdet lastes først, mens resten kan lastes i bakgrunnen. Minimering av CSS- og JS-filer fjerner unødvendig kode, og CDN bidrar til raskere innlastning av media filer. Alle disse elementene samarbeider for å gi en raskere, mer effektiv brukeropplevelse.

Knapper og skrifttyper

Mobil brukeropplevelse avhenger også sterkt av mindre, men avgjørende, elementer som knapper og skrifttyper. Knappene må være store nok til å bli trykket på med en finger og plassert slik at de er lett tilgjengelige. Skrifttypene må være lettleste, ikke bare i størrelse, men også i stil. Sans-serif fonter, for eksempel, er ofte lettere å lese på mindre skjermer. Å finne den rette balansen mellom estetikk og funksjonalitet kan være en utfordring, men det er avgjørende for en god mobil brukeropplevelse.

Strømlinjeformet og stilig design

Strømlinjeforming er nøkkelen til mobil design. Med begrensede skjermstørrelser og brukeroppmerksomhet, blir hver piksel og hvert element på skjermen enda viktigere. Overdreven bruk av tekst eller komplekse grafiske elementer kan distrahere brukeren. En minimalistisk tilnærming med klare visuelle ledetråder og intuitive navigasjonselementer kan betydelig forbedre brukerens reise gjennom nettstedet ditt.

Å sette det på prøve: evaluere din nettsides mobilvennlighet

Når designet er klart, er det avgjørende å sette det på prøve for å sikre at det oppfyller alle mål og forventninger. Verktøy som Google’s mobilvennlighetstest gir deg ikke bare en god eller dårlig vurdering; de gir også detaljert informasjon om hvilke spesifikke aspekter av nettstedet ditt som kan forbedres. Det kan være elementer som skriftstørrelse, knappenes plassering, eller lastetid. Regelmessig evaluering og tilpasning er nøkkelen til å opprettholde en høy standard for mobilvennlighet.

Å skape en mobil-først tilnærming

I en tid hvor flertallet av internettsøk nå kommer fra mobile enheter, kan det ikke understrekes nok hvor viktig det er å adoptere en mobil-først tilnærming. I stedet for å designe en desktop-versjon av nettstedet ditt og deretter tilpasse det for mindre skjermer, begynner en mobil-først strategi med det mest begrensede formatet og bygger opp derfra. Dette betyr at alle funksjonene må være optimalisert for små skjermer og touch-kontroll fra starten. Ved å fokusere på kjernekomponentene av nettstedet, fjerner du unødvendig clutter og sørger for at brukeropplevelsen er konsistent uavhengig av enhet. Mobil-først er ikke bare en designstrategi; det er også en tilnærming som tar hensyn til hvordan innhold prioriteres og interagerer med brukerne.

Rollen til CSS-rammeverk

I verdenen av webutvikling er CSS-rammeverk som en tryllestav; de gjør det vanskelige enkelt og raskt. Fra grid-systemer til forhåndsbygde komponenter, gir de deg de nødvendige verktøyene for å bygge et responsivt og estetisk tiltalende nettsted. Mest kjent blant dem er Bootstrap og Foundation, som kommer med omfattende dokumentasjon og store brukersamfunn. Dette gjør det enkelt selv for nybegynnere å dykke inn og starte prosjekter. Fordelen med å bruke et CSS-rammeverk er at det løser mange av de vanlige problemene med browser kompatibilitet og responsivt design, slik at du kan fokusere mer på å bygge unike funksjoner og mindre på å løse grunnleggende tekniske problemer.

Utforske Bootstrap og Foundation

Når det kommer til å velge mellom Bootstrap og Foundation, er det ikke et objektivt riktig eller galt valg, men mer et spørsmål om personlige preferanser og prosjektbehov. Bootstrap har en lengre historie og et større samfunn, som gir deg tilgang til en mengde ressurser og forhåndsbygde temaer. Det er også generelt ansett som enklere å komme i gang med. Foundation, derimot, gir deg større kontroll over tilpasning og har en modulær tilnærming, noe som gjør det litt mer fleksibelt for avanserte behov. Begge har imidlertid tilrettelagt for mobil-responsivitet og kommer med en rekke komponenter som spenner fra navigasjonsbarer til modaler. Det endelige valget vil avhenge av hva du finner mest behagelig å jobbe med, og hvilke spesifikke krav prosjektet ditt stiller.

Oppsummering

I dag benytter mange mobilen når de leter etter produkter eller tjenester på nett. Dette gjelder mest sannsynlig målgruppen din også. Derfor bør du fokusere på at nettsiden din blir mest mulig mobilvennlig.

Det finnes mange tiltak som kan gjøre nettsiden din mer mobilvennlig. Vi kan for eksempel nevne HubSpot, WordPress, stor nok skrift og komprimerte bilder. Velg den eller de teknikkene som passer best for deg – og se at flere kunder handler på nettsiden din!

FAQ

Hva er viktigheten av å ha en mobilvennlig nettside?

Å ha en mobilvennlig nettside er ikke bare gunstig for brukeropplevelsen, men det er også en rangeringsfaktor i søkemotorer som Google.

Hvordan bruker jeg HubSpot’s SMART-funksjon for å forbedre mobilvennlighet?

HubSpot’s SMART-funksjon lar deg målrette og personalisere innholdet til ulike segmenter av publikum, inkludert mobilbrukere, for å forbedre brukeropplevelsen og konverteringsratene.

Hvilke skritt kan jeg ta for å optimalisere lastetiden for min mobile nettside?

For å redusere lastetiden kan du implementere teknikker som lazy loading, minimering av CSS og JavaScript-filer, og bruk av Content Delivery Network (CDN).

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...