Kommentar: «I’m a PC – what about you?»

    0

    Mens Microsoft spiller på universalitet og pris, setter Apple sikkerhet og eksklusivitet i høysetet. Kampen mellom de to programvaregigantene har pågått i årevis, men det siste året har det virkelig spisset seg til.

    Før Microsoft kom på banen harselerte Apple med PC-brukerne i årevis. De lyktes etter hvert i å ta markedsandeler ved å stereotype PC-brukeren som kjedelige menn i dress. Nok var nok, mente Microsoft, som sparket ballen hardt tilbake. Dette resulterte i en ellevill TV-krig mellom de to operativsystemene, og deres respektive maskinvare.

    «I’m a Mac», «I’m a PC«

    «I’m a Mac»-kampanjene ble svært populære i sin tid, og Apple fikk tilgrise Microsoft-ryktet nærmest uavbrutt i flere år. Til slutt mente Redmond nok var nok, og i fjor høst igangsatte Microsoft tidenes reklamekampanje, akkopagnert med kjendiser som Jerry Seinfeld, for å vinne tilbake sitt tidligere rykte.

    Microsoft valgte å overføre «I’m a Mac»-konseptet til – ja, du gjettet riktig – en «I’m a PC»-kampanje, i et forsøk på å fikse på det tilgrisede ryktet. Kampanjen ble mottatt med jubel fra PC-brukerne, men med sure «copycat»-anklager fra Mac-fantastene.

    Video – «I’m a PC»:

    Laptop til under X-antall dollar

    I 2009 har Microsoft spilt på de mer hyggelige PC-prisene. Det er allment kjent at PC-er gir mest hardware for pengene, og dette har Microsoft utnyttet til det ytterste. Mac-brukerne mener likevel de i hovedsak betaler for Apples programvare, og ikke for maskinvare, noe som angivelig «diskvalifiserer» prisargumentet.

    Konseptet, kalt «Laptop Hunters», gikk ut på å sende en ung dame inn i en elektronikkforretning. Hun fikk i oppgave å finne en maskin som tilfredsstilte hennes krav til bruk til under 1 000 dollar – uansett merke. Klarte hun det, fikk hun beholde maskinen.

    Video – «Laptop Hunters – Lauren»:

    Sikkerhet, stabilitet og eksklusivitet

    Apple lot naturligvis ikke disse angrepene gå seg hus forbi og lanserte tidligere i mai en ny reklamekampanje. Igjen er det «I’m a Mac»-konseptet som gjengis. Denne gangen er det en ung dame som skal kjøpe ny laptop, men hun er lei virus og krasj. Dermed må alle PC-kandidatene skygge banen – dette er nemlig Macs spesialitet.

    PC – Windows, Mac – Mac OS

    Terminologien brukt i disse angrepene har alltid forbauset meg. PC har på mange måter blitt synonymt med Windows-baserte datamaskiner, mens Mac OS-baserte maskiner kalles, naturlig nok, Mac. Med tanke på at PC er kort for «Personal Computer», er det egentlig ikke gitt at PC er synonymt med Windows-baserte maskiner.

    En annen viktig faktor er at PC-er ikke nødvendigvis må være Windows-baserte, for eksempel er Linux-baserte datamaskiner også PC-er. Likeledes Solaris og andre operativsystem basert på x86-strukturen.

    For øvrig kan både Windows og Linux kjøres på Mac, noe som nærmest har visket ut forskjellen mellom de forskjellige maskinene. Mac OS kan ennå ikke – lovlig, riktignok – kjøres på PC-er, selv om dette trolig også vil være mulig i nær framtid.

    Jeg har ennå ikke latt reklamekampanjene påvirke meg, og er forsatt «a PC».

    «What about you?»