Home Poster Kommentar: Når skal Microsoft lære?

Kommentar: Når skal Microsoft lære?

0

Microsoft er store på programvare. Eller nei; de er gigantiske. Og programvare kan de. Men hva med Internett? Microsoft har liksom aldri nådd helt opp: De konkurrerer i de fleste markeder, men kun fordi de kan. Jeg får et inntrykk av at Microsofts løsninger på web er halvgode. Det er aldri noe ekstraordinært – stort sett går det i å konkurrere i et marked andre selskaper allerede dekker.

Problematisk beta

Når Microsoft i forrige uke annonserte at Windows 7-betaen ville bli sluppet for mengdene, varmet det ved enhver entusiasts hjerte. Endelig skulle Hvermansen teste oppfølgeren til to av verdens mestselgende operativsystem. Men når fredagen kom – og kjøret i fra media sendte millioner av brukere til Microsofts nettsider – førte det til totalkollaps. Nettsidene tålte ikke presset, og når brukerne fikk tilgang til en nedlastning fra «innsiden» av TechNet, var Microsoft nødt til å utsette lanseringen i minst 24 timer.

Spørsmålet er, burde ikke Microsoft forventet dette? Ville det ikke vært lurt å skaffe et par ekstra servere bare for sikkerhets skyld? Jo – det skulle man tro. Men dette var altså ikke tilfelle, og Microsoft måtte avlyse fredagen for hundretusenvis av entusiaster fra alle verdens hjørner.

Middelmådig søk

Googles suksess har tillatt selskapet å utvikle verdens mest avanserte systemer, og en søkemotor ingen kan matche. Selskapet har over 50 prosent av markedet, og i mange land, enda mer. Microsofts Live-søk er ikke engang nær Google i funksjonalitet og brukervennlighet, og indeksen er langt, langt mindre omfattende. Live-søkemotoren er nok et eksempel på det ovenfornevnte, nemlig at Microsoft aldri tilbyr noe eget på Internett. Hvorfor skal vi egentlig benytte Microsofts alternativ, når Google er både enklere og flere hakk hvassere? Spør du meg, spør jeg deg.

MSN, Windows Live Messenger

Å si at Microsoft ikke er store på web, blir egentlig feil. Selskapet driver MSN og Windows Live Messenger, som har flere hundre millioner brukere på verdensbasis. Selv om Microsoft ikke var først ute med dette konseptet heller, har integreringen med Windows og den allmenne brukers adoptering av tjenesten, ført til at MSN og Windows Live Messenger i dag er blant verdens mest kjente merkevarer og mest brukte tjenester.

Egentlig greit

Personlig er det helt greit. Microsoft trenger ikke å være store på alt, og takk for det – vi ser jo hva mange års monopol ledet til (Vista). Det er likevel litt irriterende at et selskap med gigantressurser, fagfolk og ideer ikke klarer å gjøre det helt store på Internett. Og selvfølgelig, dette er jo bare min mening.