Selv de største finner ikke forretningsmodeller

(Side 2): Nettsamfunnene tilhører en bransje som tradisjonelt sett har slitt med å finne vellykede forretningsmodeller. Nettaviser og e-magasiner har tidligere vist seg fra en annen side, med mye annonsepenger i omløp og en sunn økonomi.

Sistnevnte bransje nærmer seg likevel kanten av et stup, noe mange mener er en direkte konsekvens av den såkalte avisdøden. Når mediene blir mer avhengige av annonsører, kan dette føre til økt påvirkning. Et annet essensielt spørsmål er om mediene etter hvert kun vil bestå av et fåtall journalister og en redaktør?

Selv om det i dag finnes eksempler på aviser som har gjort det svært godt på nett i Norge, er disse i et fåtall. Det er de største, landsdekkende avisene som virkelig har gjort penger ut av nettavisene. Lokalavisene og andre mindre medier er helt avhengige av papirutgaven, samt ofte også pressestøtte, for å overleve. Nettutgaven er ofte et ekstra lesertilbud som påfører mediebedriftene tap.

Det kan dermed bli vanskelig, med dagens tilstander, å holde lokalaviser i live på nett – uten papiravisa i ryggen. Derfor må det tiltak til for å sikre lokalavisenes framtid.

Financial Times (ft.com) er blant nettavisene som lever godt på å ta betalt for tjenestene sine. Etter ti sesjoner er du nødt til å betale for videre bruk.

Betale for nettaviser?

En foreslått løsning er å ta betalt for innholdet sitt også på nettet, noe flere norske aviser har prøvd – ofte mislykket. Eksempler på aviser som lever godt på denne teknikken er amerikanske Wall Street Journal og britiske Financial Times. Begge nettavisene tilbyr smakebiter, men etter hvert blir man nødt til å betale. Eksperter mener nisjepublikasjoner (som FT.com) faktisk kan tjene på å ta betalt for innholdet – i motsetning til dagsavisene.

Det er generelt sett en negativ holdning til å betale for innholdet på nett. Dessuten mener mange at det uansett vil finnes aktører som tilbyr gratis innhold, og at dette langt fra vil løse problemet.

Finanskrise

Dessverre er vi midt i en pågående finanskrise som gjør det meste vondt verre. Omsetningen for nettaviser og onlinemagasiner faller kraftig, noe tallene for februar – med et fall på 15 prosent sammenlignet med i fjor – er en klar indikator på.

Bedriftene holder pengene tettere til brystet og kutter først ned på blant annet markedsføring. Dette fører til tøffe tider for nettmediene, som er helt avhengige av annonseinntekter for å overleve.

Mindre redaksjoner

Mindre nettredaksjoner er i dag ofte sammensatt av noen få faste ansatte, pluss en hel rekke frilansjournalister. Dette gjør det enklere for administrasjonen å regulere utgifter: Går det dårlig en måned må det kuttes ned på frilansere, og vice versa. En slik oppbygging er ofte nødvendige for mindre nettbedrifter som er helt avhengige av annonseinntekter, ettersom annonsesalget kan variere fra måned til måned – selv fra uke til uke.

At avisdød vil føre til komplikasjoner i mediene er det liten tvil om. Hvordan det vil utarte seg videre kan man bare spekulere i. Likevel tror jeg vi har noen tøffe år foran oss, og kampen om annonsørene blir tøffere og tøffere hver eneste dag.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...