Kommentar: Sikkerhetshysteriet når et nytt nivå

    0

    Alt skal være så sikkert. Ugjennomtrengelig. Virus, spionvare og trojanske hester er livsfarlige, og vi må for all del ikke ha for lite beskyttelse mot disse vesenene. Og jo sikrere operativsystemet ditt er, desto bedre. Hysteri? Så absolutt.

    De siste dagene har vi sett en oppblussing av sikkerhetsdebatten. Diverse nettmedier har funnet ut at Windows 7 faktisk er mindre sikkert enn Windows Vista, og det er tross alt katastrofe. Å ikke bruke antivirusprogramvare er i 2009 er dumdristig, mener mange, men er det egentlig det?

    Jo da, jeg skal ikke avskrive at et antivirusprogram ikke kan være lurt å ha, spesielt om man skulle være så uheldig å komme over lumske nettsider eller infiserte filer. Og en viss sikkerhet er vi nødt til å ha – det hersker det ingen tvil om. Likevel, jeg mener det tull at sikkerheten til tider skal være viktigere enn et operativsystems funksjonalitet.

    Windows 7 har vist strålende brukervennlighet og det er ekstremt godt optimalisert i forhold til sin forgjenger, men til tross for dette klarer sikkerhetsspørsmålet nok en gang å lage dype riper i operativsystemets omdømme.

    Ekstra sikkerhet – nei, takk!

    Med Vista introduserte Microsoft et nytt system som skulle forbedre sikkerheten ved åpning av .exe-filer. For å kunne åpne filene måtte man godta en advarsel to ganger før filen ble kjørt. I Windows 7 er dette videreformidlet til en mildere grad; kanskje etter press fra brukerne. Dette kunne nemlig være ekstremt irriterende – spesielt for folk med datakunnskaper.

    En «hack» som gjør det mulig å bli administrator på en Vista-basert maskin forenklerer i stor grad prosessen, men det er likevel ganske pinlig at folk ønsker å risikere egen dømmekraft for bedre sikkerhet. Det burde i så fall være et valg, og ikke standardinnstilt.

    Fremdeles i beta – faktisk

    Selv om man egentlig ikke skulle tro det, er Windows 7 fremdeles i en åpen betafase. Både ytelse og brukervennlighet har vist seg å være forbedret i forhold til Vista, og operativsystemet har jevnt over mottatt god kritikk. For kort tid siden ble en sikkerhetsglipp, som mest sannsynlig ikke betyr noe for standardbrukeren, oppdaget, noe som medførte store oppslag i IT-medier verden over.

    Det ble diskutert om hvorvidt Microsoft har ofret sikkerhet for brukervennlighet og ytelse eller ei, og om Windows 7 kanskje ikke var så bra som først antatt. Men var det ikke det vi alle ønsket oss? Færre unødige sikkerhetsprosedyrer og til gjengeld bedre ytelse og brukervennlighet?