De siste årene har Linux virkelig blitt satt på kartet. EU støtter det europeiske operativsystemet, og mange billige datamaskiner benytter i dag Linux fra dag én. I tillegg har haugevis av skoler gått over til Linux. Men vil vi alle benytte det, eller vil Microsofts imperie rulere i hundrevis av år framover?
I dag fjernet jeg min lovlige Windows XP på laptopen min. Jeg har gått lei XPs utseende og vil prøve noe nytt. Spesielt lett har det blitt, når Windows-programmer, som ikke finnes for Linux (uten WINE-emulering), ikke er akutt nødvendig. Det at drivere installerer seg automatisk er som en drøm; et driverhvelv er noe Microsoft også bør tenke på.
Åpen programvare har vært på markedet en stund, likevel forventer man at det vil ta av i løpet av noen år. Når Linux er fullt kompatibel med Windows-programmer, noe den vil være i løpet av noen år, hva vil da folket velge — et operativsystem til over tusenlappen, eller en gratis variant som kan by på nesten det samme?
Når de store PC-produsentene begynner å levere PC-er med Linux-operativsystemer, selvsagt til en mye lavere pris enn det Windows-varianten koster, hva vil det store flertallet velge? Det er spørsmålet. Hvis man får valget, hva ville man ha valgt?
Til dags dato har Microsoft nærmest monopol på PC-markedet. Alle ferdig-PC-er leveres med Windows; mye fordi de ikke tør å endre i frykt av å miste kunder. Asus har likevel gjort et sjakktrekk med sine EEE-maskiner: Disse leveres kun med Linux. Kanskje fordi det er spesialdesignet for akkurat denne PC-en, kanskje ikke. Dog er jeg temmelig sikker på at Microsoft kunne gjort det samme — hvis de ble spurt òg. Likevel selger de som hakka-møkk.
Med WINE installert på en Linux-datamaskin har man nærmest uendelige muligheter. Nå må man tross alt ikke glemme hvor mye programvare som egentlig eksisterer for Linux; nok til å dekke en persons hverdagslige behov — og vel så det! Hvis du likevel er desperat etter et Windows-program du ikke kan leve uten, kommer WINE inn på banen og redder dagen. Du kan nemlig emulere .exe-filene slik at de blir eksekutable, og dermed enten installere eller kjøre programmer fra Windows’ filformat.
Som overbevist på at Linux er framtiden, kan jeg ikke glemme Macintosh. Et fantastisk operativsystem som mange mener er det beste, og hvem vet, kanskje det ér det? Det bør det i hvert fall være hvis man skal se på prisen. Og spesielt siden Macintosh kun er tilgjengelig på Apples egenproduserte datamaskiner. Derfor ser jeg ikke på Macintosh som Microsoft og Linux sine rivaler; i hvert fall ikke før de endrer taktikk. Ganske sikkert vil Macintosh forbli et operativsystem for fanatikere, som har blitt hekta — og ikke greier å slippe taket.
Bill Gates’ genistrek ved lanseringen av det 99,9 prosent uferdige operativsystemet «Vista» i begynnelsen av 2007 kan være en begynnelse på en lys framtid for Linux og andre operativsystemer som sliter med å få markedsandel. Kanskje i løpet av fem år sitter halvparten av oss med en Linux-basert datamaskin? Det ville vært optimalt, men også optimistisk.