Microsoft eller Apple, Windows eller MacOS

Er du usikker på om din nye datamaskin skal være en pengebok vennlig Microsoft Windows PC eller en dyr Apple Mac? Kanskje disse fakta vil hjelpe deg med å treffe et for deg riktig valg.

Fremdeles er ca. 9 ut av 10 datamaskiner Windows maskiner. Men tar man en titt i en forelesningssal på universitetet for å sjekke populariteten blant spesielt skandinavisk ungdom, peker trenden klart mot de dyre Apple MacBooks. Men hva er fordelen ved å eie en Windows data og var er fordelen ved MacOS?

1. Allsidighet

Allsidigheten er Windows maskinens store pluss. Uansett hva du har tenkt å bruke en data til, har det blitt designet en Windows maskin med akkurat dette på sinnet. Har du glede av å prøve krefter med venner eller andre data spillere på nett og spille dataspill som f.eks. Call of Dutys nye Modern Warfare Warzone, er en High-End Gamer PC det riktige valget for deg. Bruker du derimot datamaskinen til å surfe på nett, strømme film eller spille på casino via Folkeautomaten bonus, finnes det utallige billige alternativer til dette også.
Selvsagt kan du installere Microsoft Office pakken på alle Windows maskiner og bruke dem på både skolen, på kontoret, til bilde- og videobearbeiding m.m.

Apples MacBook serie er derimot designet til alle som er litt mer kreative. Muligheten bortsett fra å bruke den som vanlig jobb og skole data er endeløse. Ikke uten grunn foretrekkes den av både journalister, designere, fotografer, musikere og mange andre kunstnere. Så er du en kreativ type, som gjerne redigerer videofiler eller lager musikk, er «Mac’en» kanskje noe for deg.
Derimot er det ikke alltid like enkelt å få dataspill til en Mac, selv om både grafikkortet og skjermen er topp. Spillutviklerne tilbyr dessverre ofte ikke en MacOS versjon av spillet, eller så utkommer denne først flere måneder etter spillets publikasjon.

2. Pris

Tror man på Microsofts markedsføring, er Windows maskiner rimelige, billige i drift og derfor generelt mer økonomiske. Dette er selvfølgelig et stort pluss for både privatpersoner og virksomheter, spesielt i en økonomisk presset tid som den vi lever i for øyeblikket. Men er denne oppfattelsen egentlig riktig? Ikke helt. Ser vi på de mange Windows maskiner man kan kjøpe i butikken i dag, legger man fort merke til, at prisen kan variere fra få tusen til flere titusen kroner. Dette er fordi Windows maskinene tilbys fra Low Budget til High End utgaver, hvorimot Apple har valgt å se bort fra billig segmentet og kun setter søkelys på High End markedet – selvfølgelig ikke helt uten små variasjoner.

3. Kompatibilitet

Eier du en Windows maskin, kan du være sikker på at all programvare også finnes til din datamaskin. Uansett om det er snakk om programvare til en printer, et overvåknings- eller digitalkamera, et multimedia oppsett eller helt spesielle applikasjoner til et fjernstyret fly eller frimerkesamlingen din. Langt de fleste produsenter vedlegger en cd eller en lenke til Windows programvaren ved kjøp av et produkt.

For Apple maskiner finnes det, grunnet den forholdsvis lave marketandel, spesielt innenfor nisje produkter ofte ikke den passende programvare.

Uansett hva du vil bruke datamaskinen til, er valget mellom Microsoft og Apple, Windows og MacOS ofte et valg som blir truffet av magefølelsen din. De fleste har allerede bestemt seg for det ene eller andre lenge før de trenger en ny datamaskin – også undertegnende.

Relaterte artikler

Fabel

Denne lydbok-appen er i ferd med å ta Norge...

Nextory

Denne populære strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker har tatt...

Hvordan sørge for sikkerhetskopiering av iPhone-filene dine

Med så mye av livet vårt lagret på smarttelefonen,...

Beskytt Steam-kontoen din

Steam-konto er som å ha sin helt egen digitale...

Strim

Strim er en norsk strømmetjeneste som samler både klassiske...