Nyttige Firefox Tastatur-Snarveier

black-keyboard.png

Tastatur-snarveier øker produktiviteten din hvis du lærer dem, også i Firefox. Derfor lister vi opp ni nyttige tastatursnarveier i den populære nettleseren, slik at du kan lære dem og øke din produktivitet og spare verdifull tid. Selvsagt er disse snarveiene en selvfølge og gammelt nytt for mange, men det er også mange som fortsatt har til gode å lære seg litt om denne måten å arbeide på. Merk deg at fordet om vi gir deg snarveiene til kun Windows og MacOS, så er Linux-snarveiene helt lik Windows sine – nesten uten unntak.

Snarveier:

1: Automatisk fullføring av .no og .org adresser

Hvis man skriver ‘mac1’ i adressefeltet i Firefox og trykker <Ctrl>+<Enter> i Windows,  eller <Cmd>+<Enter> i MacOS,så vil .no komme automatisk i nettadressen du skrev. Dermed blir det mac1.no.

Trykker man derimot <Ctrl>+<Shift>+<Enter> i Windows, eller <Cmd>+<Shift>+<Enter> i MacOS så vil adressen slutte med .org , den siste er <Shift>+<Enter> i begge operativsystem, og den legger til .net etter adressen du skrev. Disse snarveiene er det verdt å ta med seg, de kan se veldig små ut, men i lengden er de meget verdifulle.

2:  Flytt kursoren rett til adressefeltet

<Alt>+<D> eller <Ctrl>+<L> i Windows, eller <Cmd>+<L> i MacOS.  Bruk denne til å komme rett til adressefeltet i Firefox. Denne er veldig nyttig, det er veldig tidkrevende og irriterende å hoppe fra tastatur til mus og tilbake igjen, når dette kan gjøres så mye enklere.

3:  Nye og gamle faner

<Ctrl>+<T>(Windows) og <Cmd>+<T>(MacOS) er en gammel kjenning av de fleste Firefoxbrukere, den lar deg åpne en ny fane. <Ctrl>+<Shift>+<T>(Windows) og <Cmd>+<Shift>+<T>(MacOS) er kanskje litt mindre kjent, den lar deg åpne siste lukkede fane.

4:  Åpne Autofullfør-sider i annen fane

<Alt>+<Enter>(windows) og <Option>+<Enter>(MacOS)  den adressen som kommer fram i adressefeltet før du har fullført nettadressen du skriver inn (autofullfør), blir åpnet i en ny fane når den er merket og du trykker denne tastatursnarveien. Eksempel: hvis du skriver inn ‘Teknon’ i adressefeltet så vil du få ett forslag om teknonytt.com (forutsatt at du har vært innom oss tidligere), du markerer da forslaget  og trykker snarveien som er angitt lenger opp.

5:  Bruk av Delete tast

Hvis du vil fjerne ett eller flere autofullfør forslag du til stadighet får, og som kanskje er feil eller at du rett og slett ikke vil ha den der mer. I denne situasjonen markerer du først det autofullfør forslaget du vil ha fjernet, deretter trykker du <Delete> i Windows eller <Shift>+<Delete> i MacOS.

6:  Navigasjon

Bruk <Ctrl>+<Tab> for å navigere raskt og enkelt mellom fanene i Firefox. Og denne er for en gangs skyld helt likt i begge operativsystem.

Hvis du har veldig mange faner så finnes det en enda enklere snarvei du kan bruke: <Ctrl>+<1-9>, altså tallet en til ni etter hvilket nummer i rekken din fane har , feks. fane 3 blir <Ctrl>+<3>.

7:  Scrolling

<Mellomrom> eller <PageDown> scroller nedover, <Shift>+<Mellomrom> eller <PageUp> scroller opp.

9:  Midterste museknapp

Ikke en tastatursnarvei akkurat, men den er verdt å nevne pga dens effektivitet. Pek på en hvilken som helst link og trykk den midterste museknappen, den blir da åpnet i en ny fane.

Dette kan også oppnås ved å trykke <Ctrl>(windows) eller <Cmd>(MacOS) samtidig som man trykker på en link.

10: Angre 

Hvis du gjør noe feil så er det ingen krise, du trykker da <Ctrl>+<Z>(Windows) eller <Cmd>+<Z>(MacOS) og dermed er alt som det var før feilen.

11:  Websøk

Den siste snarveien vi nevner er <Ctrl>+<K>(Windows) eller <Cmd>+<K>(MacOS), denne flytter markøren rett opp til søkefeltet øverst til høyre i Firefox.

Jeg håper disse kan være med å effektivisere din hverdag eller arbeidsdag i Firefox, og at noen av disse var nye for deg. Vet du om noen bedre snarveier så vær så snill å gi oss en kommentar hvor du forklarer den eller dem.

Relaterte artikler

Strim

Strim er en norsk strømmetjeneste som samler både klassiske...

Allente

Allente har gått hen og blitt en av de...

BookBeat

Denne strømmetjenesten for lydbøker og e-bøker gir deg tilgang...

Slik oppgraderer du sikkerheten på Discord

Det er bare morsommere å konkurrere med vennene dine...

Prøv Viaplay 1 uke gratis

I disse dager er det ingen mangel på strømmetjenester...