Innholdsfortegnelse
Rummikub er et spill som på få tiår har gått fra å være en hjemmelaget kuriositet til å bli et populært spill på verdensplan. I Norge dukker det stadig opp på hytta, i familieselskaper og på spillkvelder og det holdes til og med Norgesmesterskaper i spillet. Men hva er dette egentlig for et spill og hva er historien bak? Det kikker dette innlegget nærmere på.
Hva er Rummikub?
Spillet er et slags brettspill som kombinerer elementer fra klassiske kortspill som rummy og mahjong, men i stedet for kort bruker man brikker med tall og farger. Målet er enkelt: Bli den første til å kvitte seg med alle brikkene på stativet ditt ved å lage gyldige kombinasjoner på bordet. Det kan spilles av to til fire personer og passer for alle aldre.
Spillet har også et konkurranseelement som har ført til både norgesmesterskap og verdensmesterskap. Et år til Norgesmesterskapet i Rummikub kvalifiserte for eksempel Sigurd på 13 år seg til VM i Rummikub i Nederland. Dette sier noe om hvor bredt spillet favner, både når det gjelder alder og ferdighetsnivå.

Hvordan spilles Rummikub?
Hver spiller starter med 14 brikker, og resten av brikkene legges med bildesiden ned midt på bordet. Brikkene har tall fra 1 til 13 i fire ulike farger, og det finnes to jokere. For å kunne gjøre sitt første trekk, må en spiller legge ut kombinasjoner som til sammen gir minst 30 poeng.
Kombinasjonene kan være enten grupper (samme tall i ulike farger) eller rekker (påfølgende tall i samme farge). Etter det første trekket kan spillerne bygge videre på eksisterende kombinasjoner, splitte opp og flytte brikker så lenge alle nye kombinasjoner er gyldige. Klarer du ikke å legge ut noe på din tur, må du trekke en ny brikke. Den første som kvitter seg med alle brikkene sine, vinner runden og får poeng basert på motspillernes gjenværende brikker.
Historien
Rummikub ble oppfunnet av Ephraim Hertzano i Romania på 1940-tallet. På denne tiden var kortspill forbudt av myndighetene, og Hertzano fant derfor opp et alternativ med brikker. Etter krigen tok han med seg ideen til Israel, hvor han og familien produserte de første settene for hånd i bakgården hjemme. Spillet spredte seg raskt, først i Israel og deretter internasjonalt. I dag finnes det både nasjonale og internasjonale turneringer, inkludert verdensmesterskapet som samler spillere fra over 30 land.

Fordeler
Spillet trener både strategisk tenkning, tallforståelse og hukommelse. Flere studier viser at spill som dette bidrar til å utvikle kritisk tenkning, problemløsning og matematisk forståelse – egenskaper som er nyttige både for barn og voksne. I tillegg er det sosialt, og gir gode muligheter for å samle familie eller venner til en hyggelig stund rundt bordet.
Ofte stilte spørsmål
Hva er forskjellen på rummy og rummikub?
Rummy spilles med kort, mens Rummikub bruker brikker med tall og farger. Reglene ligner på noen måter litt, men brikkene gir flere muligheter for å bygge og endre kombinasjoner underveis.
Hvor mange brikker starter man med i Rummikub?
Hver spiller starter med 14 brikker på sitt stativ. Målet er å bli den første til å kvitte seg med alle disse.
Hva betyr Rummikub?
Navnet er en sammensetning av «rummy», som er kortspillet det bygger på, og «kub», som refererer til brikkene (cubes) i spillet.