Saker vi ikke skrev i uken som gikk – Uke 33

Da er det klart for nok en gjennomgang av saker som ikke ble skrevet i Teknonytt i løpet av den siste travle uken. Nok engang så er det mest tips og lenker som blir lagt ut med en kort forklaring på hva det er. La oss sette igang.

Først tenkte jeg å ha et lite innholdsregister her slik at dere kan gå rett til det som er interessant uten å må scrolle gjennom alt det andre.

Radio på nettet


200808171721.jpg

Det er slutt på den tiden man måtte ha et vanlig stereoannlegg for å høre på radio og musikk generelt, faktisk er det ganske lenge siden radio og data møttes og ble «forelsket» i hverandre. Jeg tenkte nå å gå igjennom noen tips om nettradio, det vil si lenker til tjenester som gir oss nettradio og musikk, og hvordan man finner de vanligste norske radiokanalene på sin datamaskin.

De vanlige norske radiokanalene

Man kan finne vanlige norske radiokanaler ganske enkelt hvis man ønsker å bruke nettleseren som radiospiller, dette gjelder både rikskanaler og veldig mange lokalradio-kanaler. Her er noen nettstedersteder du kan finne din favoritt-radiostasjon på:

  • ABC Startsiden’s radio-oversikt – Et meget godt alternativ hvis du vil spore opp steder du kan spille av radio fra. Her får du en oversikt over lokalradio, Nettmusikk, Radiokanaler, Podcast, Utenlandske stasjoner og Andre samlinger.
  • Lytte.no – En meget god nettside som gir deg en oversikt over nettradioer i alle genrer og steder i både Norge og verden ellers.
  • Radio.no – Dette er nettstedet du ser etter hvis Norske lokalradio-kanaler er tingen. Radio.no lar deg finne finne radiokanaler sortert etter fylker, men rikskanaler kan du også finne her.
  • TVRadio Network – Også her kan du finne Norske radiokanaler, det er femten stykk per dags dato. De fleste av dem er riksdekkende, men det finnes et par lokalkanaler også. Kan ikke si at jeg anbefaler dette nettstedet foran de andre alternativene over.

Radio i din mediaspiller

Det finnes andre alternativer også selvfølgelig, spesielt forhåndsinstillte mediaspillere som inneholder noen norske radiokanaler. En av dem er Screamer, som er en gratis spiller for Windows – les mer om den her (PS! her kan du også finne politiradio for Trondheim og Oslo).

Men en av norges største Mac-publikasjoner Mac1.no har skrevet en guide om hvordan vi kan importere alle de mest kjente norske radiokanalene i iTunes, noe som er meget nyttig for både Windows og Mac-brukere. Les denne guiden her. Det finnes også en liten Wiki om det samme på denne nettsiden, der blir det lenket til en kilde som har enda flere radiokanaler enn Mac1’s alternativ.

Hvis du har et tips eller en lenke til hvordan man gjør dette i andre mediaspillere så kom med det i kommentarfeltet, vi har rett og slett ikke plass eller tid til dette i akkurat denne artikkelen.

Personlige Radiokanaler

Da Pandora kom med sin radio-stream-tjeneste var ordet revolusjon på mange brukeres tunger, om dette ordet passer inn her kan nok diskuteres i det uendelige. Men det var starten på en ny måte å oppdage og høre musikk på. Når man bruker Pandora så kan man angi en favoritt-sang eller artist, og Pandora opprettet en personlig radiokanal utifra dette. I denne radiokanalen vil det komme musikk som skal ligne den du har angitt, og du får muligheten til å stemme bort eller opp sanger slik at Pandora kan lære mer om din musikksmak til senere. For hver sang som blir spilt får du en lenke til en nettbutikk hvor du kan kjøpe albumet eller singelen som spilles. Det er helt sikkert mange som sitter med en hel vitenskap om Pandora og lignende tjenester på nettet, men det er ikke det som er poenget her – jeg vil vise dere lignende tjenster som dere kan bruke idag. Dessverre for oss nordmenn så har Pandora blitt lukket for oss som ikke bor på den andre siden av dammen (les: USA og Canada), men det finnes en metode som gjør at du kan bruke Pandora allikevel. les om det her.

Her er andre lignende tjenester:

  • Last.fm – Kanskje den mest populære tjenesten av dette slaget på verdensbasis (noe jeg påstår uten kunnskaper om dette er realiteten)
  • Jango – Nok en «Pandora-klone». Men jeg anbefaler alle å se på denne, den gir brukeren ganske god kontroll.
  • Sticher – Dette er litt annerledes enn de andre alternativene, Sticher lar deg finne radiokanaler som inneholder andre tema enn bare musikk, selv om musikk også er mulig å høre på. Teknologi-radio er vanlig her, TechCrunch har blant ennet en egen kanal, og det samme finnes for Apple&Mac og andre lignende tema. På samme måte som med de andre alternativene så lærer nettpplikasjonen av det du hører på slik at du får høre akkurat det du liker best etterhvert. En annen ting som er spesielt med denne nettapplikasjonen er at den er beregnet på å streame til iPhone også. Flott alternativ hvis du er stødig i engelsk og liker talkshows på radio, spesielt om teknologi.
  • iLike – Alle som har vært en tur eller to innom Facebook har nok hørt om iLike – de har også en Facebook-applikasjon. Her kan du stemme opp artister og nøkkelord på samme måte som i de andre tjenestene, men du kan se både video, konserter og høre musikk med iLike. Det er også mulig å legge til iLike i iTunes for å bruke det lokalt på din datamaskin.
  • Musicovery – Dette er også en musikkspiller på lik linje med de andre, men her får du servert musikken etter hvilket humør du befinner deg i. Morsomt å leke litt med.
  • Finetune – akkurat det samme her, men du kan lime inn en widget i din blogg slik at favoritt-musikken din kan bli spilt av besøkende og deg selv der.
  • YouTube – Sist men ikke minst, her kan du jo se musikkvideoer av all slags musikk. Norsk musikk er heller ikke noe problem her, og dessuten kan du enkelt sette opp en spilleliste ved å trykke på plusstegnet som er på ikonet til hver enkelt video. En av mine favoritter.

Håper dere har fått med dere noen gode tips om hvordan man kan høre på musikk fra datamaskinen i framtiden.

Steve Ballmer bombadert med egg

I denne videoen blir Steve Ballmer bombadert med egg av sint Ungarer, grunnen var at eggkasteren mente at Microsoft stjeler penger fra fattige Ungarske skattebetalere.




Tenkte det var greit med litt video også :)

Flott Alternativ til Youtube


Videopressemelding.no - Se, Last opp dine pressmeldinger i videoformat..jpg

Det har kommet en ny norsk nettjeneste for alle som ønsker å lagre video på nett og publisere det på sin nettside eller blogg etterpå. Det finnes mange alternativer for dette fra før, men disse er fra utlandet – VideoPressemelding som den nye tjenesten heter er norskbasert.

Kvaliteten på videoene virker å være meget god i forhold til feks Youtube, og selv om det finnes mye større og bedre videosamfunn på nettet enn akkurat dette, så er det en god løsning for oss som kun skal bruke videoen på vårt nettsted.

Det er også mulig å legge ut pressemeldinger her, noe som navnet på tjenesten helt klart antyder. Og en ting som er veldig nyttig er at man også kan bestemme akkurat når det skal kringkastes.

Prøv det selv hvis det høres interessant ut.

Nettadresse: http://www.videopressemelding.no

iMedia Browser [Mac]


200808171715.jpg

En ting som har irritert meg ofte når jeg jobber med Mac’en er hvor tungvint det er å få rask tilgang til sine mediafiler, og da tenker jeg mest på bilder fra iPhoto, musikk fra iTunes og Garageband, i det hele tatt å få rask tilgang til filer fra iLife-pakken når man bruker programmer som ikke tilhører denne pakken. Et eksempel på dette er når man trenger et bilde fra iPhoto når man surfer nettet, man må da åpne iPhoto for å få tilgang til bildene der (jeg vet det er mulig å hente dem fra Finder, men det er vanskelig å finne rett fil med navnene bildene har der).

I iMedia får du rask tilgang til bilder, video, bokmerker og musikk fra et hvilket som helst program – så lenge iMeida kjører. Les mer om det og last det ned her.

Browzmi – Sosial nettsurfing

Browzmi er nettsamfunn som lar deg surfe nettet i en nettleser som du finner inne i nettleseren din (den setningen ble nok like rart som jeg trodde den skulle bli). Med dette mener jeg at nettsiden har et grensesnitt hvor du kan skrive inn forskjellige URL i et eget adressefelt eller søke i Google i et eget felt.

Men hva er det som er så spesielt med Browzmi? Det er at man Surfe sammen med sine venner i dette grensesnittet, tjenesten har en egen IM-klient som gjør at man kan føre samtaler mens man surfer blant annet. Men det er også mulighet til å stemme opp eller ned nettsider, og/eller kommentere dem slik at andre kan se om det er noe for dem.

Man har hele tiden oversikt over hvor vennene surfer, og hvor alle som bruker Browzi surfer også. Browzmi er i åpen beta, så det er nok mye som vil forandre og forbedres framover – men det er interessant å se om det er et konsept som vil bli godtatt eller ikke.

Browzmi forklarer det hele på denne måten selv:

«Browzmi is not screen-sharing: it’s more like instant messaging. Browzmi’s buddy list displays the real-time web location of you and your friends as you surf in Browzmi. So as everyone surfs around the web, you can see where your friends are located and follow each other to share and discover good stuff online together.»

200808171654.jpg

Suksess eller ikke? Det kan du gjøre deg opp din egen mening om. Les mer om det og test det selv på denne nettadressen:

iCHM – Les CHM–filer på din Mac

200808171715.jpg

FreeMacAppaday (som jeg også anbefaler å stikke innom en gang iblandt) skriver om en CHM-leser som stikker seg ut i forhold til mange andre middelmådige forsøk som er gjort. CHM-filer er såkalte Windows Hjelpefiler som ble brukt blant annet i Windows XP, men de er også brukt i mange ebøker man finner på nett. Det er ihvertfall et must for en datainteressert Mac-bruker å ha et slikt program, og da kan jeg anbefale iCHM.

Les mer om det her, og last det ned her.

Tinkernut.com – Videoguider om Teknologi

200808171717.jpg

Kort fortalt så er Tinkernut en meget god videoguide-blogg hvor man blir vist utallige videoguider om teknologi og data. Det er mest for Windows-brukere, men det vises ofte videoer med nett-tips også. Man kan også legge Tinkernut til i iTunes under podcaster hvis man ønsker dette. Anbefales!

Du finner siden på følgende nettadresse: http://www.tinkernut.com

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...