Tastatur-Guru: Mappe bevegelser [MacOS]

  0
  654

  Tenkte jeg skulle begynne med en ny serie med spalter i Teknonytt’s Små Tips, Tastatur-Guru, hvor jeg vil ta for meg små tips om hvordan man kan bli mer effektiv med forskjellige tastatursnarveier.

  Jeg vil starte med noen snarveier man kan bruke i OS X’ Finder, av disse snarveiene er det helt sikkert mange du vet om fra før, men for de som ikke er så vant til å bruke tastaturet i stedet for å bruke unødvendige sekunder på å bevege seg fra tastatur til mus til tastatur igjen, så kan det være en god start å lære noen man kan bruke i Finder.

  => Start med å åpne Finder, prøv så alle snarveiene jeg går igjennom slik at du får de innarbeidet.

  => Man åpner et nytt Finder-vindu med <Cmd>+<N>.

  =>  Man kan forandre måten mapper og filer vises på med <Cmd> og et tall fra 1 til 4.

  1. <Cmd>+<1> = vis som symboler/iokoner
  2. <Cmd>+<2> = vis som liste.
  3. <Cmd>+<3> = vis som kolonner.
  4. <Cmd>+<4> = vis i cover flow.

  => I liste eller kolonne-stil, velg en folder med mange underfoldere, og åpne den med høyre piltast. Husk å naviger med piltaster, noe som kan virke litt klumpete til å begynne med, men med engang man får dreisen på det så sparer man utrolig med tid. Naviger mellom mapper og dokumenter/filer med piltastene. Lukk mapper eller naviger bakover med venstre piltast (i kolonne-stil).

  => Når du vil åpne en fil eller et program så kan du bruke <Cmd>+<O>-snarveien istedet for å dobbelklikke på dem. I de fleste Mac applikasjoner så kan man lukke dem igjen med <Cmd>+<W>,  eller <Cmd>+<Q> for å avslutte programmet helt.

  Slike tastatursnarveier vil etterhvert være med å gjøre deg til en veldig effektiv bruker av din Macintosh, du må bare bli vant til det først.

  Følg med videre på denne serien, spalten eller hva jeg skal kalle det, for å lære mer om kjente og ukjente måter å bli bli en raskere Mac-bruker ved å bruke tastatursnarveier på.