VirtualBox – gratis OS-virtualisering

  0

  VirtualBox er gratis programvare som lar deg kjøre andre operativsystem virtuelt inni ditt nåværende operativsystem. Perfekt til testing av for eksempel Linux-distribusjoner.

  VirtualBox er helt gratis, og lar deg installere et eller flere operativsystem virtuelt i ditt allerede-installerte operativsystem. Programmet støtter både Windows, Mac og noen Linux-distroer. Støtte for operativsystemer som kan virtualiseres er langt lenger og burde holde for de fleste.

  Programmet lar deg flott og oversiktlig velge hvor mye RAM og videominne operativsystemet ditt skal benytte seg av, og lar deg enkelt lage en virtuell harddisk. Jeg testet med Windows XP, og den booter på rundt et halvt minutt med 256 mb ram!

  Installasjonsprosessen av Windows XP var enkel. Programmet tar imot enten boot-CD-er eller image-filer som .iso. Her brukte jeg en .iso-fil av Windows XP Service Pack 3 og det fungerte strålende. Installasjonsprosessen startet opp og så er det bare å «trykke» seg gjennom, formatere harddisken (den virtuelle) og så er alt i boks.

  Vår test-XP med innstillinger som 256 mb RAM og 8 mb videominne kjører helt fint og har ikke problemer med programmer osv. Selvfølgelig nytter det ikke å gjøre for mye på en gang, men vanlig enkel brukgår glatt.

  Det skal også være mulig å gi internett til den virtuelle maskinen gjennom host-maskinen (maskinen som kjører VirtualBox), men det har vi ikke helt fått til slik at det fungerer.  Ellers byr programmet på nok av innstillinger for både nettverk og lyd.

  Programmet er enkelt, flott grafisk, og er gratis. Dette er kriterier som mange liker godt, og du blir nok ikke skuffet om du gir det et forsøk.

  VirtualBox kan lastes ned herfra: virtualbox.org