Alt Om Windows 11

Lurer du på hva greia er med det nye Windows 11? Tenker du på hvorvidt du bør oppgradere eller ikke? Lurer du på hva forskjellene er på Windows 10 og windows 11?

Der kan være mange ting man lurer på i forbindelse med lanseringen av Windows 11.

Vi har en fin oversikt over de vanligste spørsmålene her, les med for å lære alt om Windows 11.

Vi skal blant annet kikke på forskjellene mellom Windows 10 og 11, nye funksjoner, bruk, systemkrav, og anskaffelse.

Utgivelsen:

Microsoft startet offisielt sin utgivelse den 5. Oktober 2021, gjennom en såkalt ‘faset rollout’. Dette vil si at oppgradering til Windows 11 blir tilbudt til Windows 10-brukere med datamaskiner som lever opp til systemkravene.

Denne fasen er planlagt å vare til midten av 2022, samtidig med at nye datamaskiner blir solgt med det nye Windows.

Før dette ble brukere av Microsoft Insider tilbudt en smaksprøve på Windows 11. Dette skjedde den 16. September 2021.

Microsoft Insider er et program du kan tilmelde deg, for deretter å laste ned Windows Insider programmet. Dette gir deg mulighet for å prøve ut nye systemoppdateringer før de blir utgitt til almenn bruk.

Hva er nytt I Windows 11?

Windows 10 har tidligere vært mulig å skaffe i S-modus, som er en sikkerhetsmodus med begrensninger og kryptering for ekstra beskyttelse. Dette har vært valgfritt, men Windows 11 kommer med dette som standard.

En annen endring er at det i Windows 11 er åpnet opp for sikker nedlasting av apps fra tredjepartsutviklere gjennom appbutikken, hvilket utvider valgmuligheten betydelig.

Mer presist gir dette tredjepartsutviklere muligheten for å lansere sine Win32 apper gjennom appbutikken.

Tidligere har PCer i Sikkerhetsmodus ikke kunne laste ned fra tredjeparter, da kun apper fra offisielle utgivere har kunne regnes for å være sikre nok. Dette er nå endret, og gir en bredere utvalg enn før, dersom man velger å fortsette med å ha maskinen i S-modus.

Enkelte typer apps til android er også blitt gjort tilgjengelig for Windows 11 maskiner på et undersystem til Android apps, skjønt der ennå er et stykke vei å gå før vi får apps fra Google Play Store. Hovedsakelig vil disse komme fra Amazon App butikken, så utvalget vil foreløbig være begrenset.

Windows 11 har fått en oppgradering hva angår farger, ikoner, startmeny, og verktøylinjen.

Widgets har fått en overhaling, og det samme har menyen for instillinger. Denne har vært vanskelig for noen å navigere i Windows 10, så der er nok mange som fryder seg over at disse endelig er blitt forbedret.

Forbedringer i brukerflaten

Skjønt endringene hovedsakelig ser overfladiske ut, som ny skrifttype og rundede kanter på ikoner i startmenyen, er der også noen funksjonelle oppgraderinger.

På verktøylinjen kan du nå åpne sliders til å styre blant annet lyd- og lysstyrke, og du har også en widget meny.

Widgets er små programmer, man kan kalle dem mini-apps, som har ulike funksjoner. Dette kan være å vise en kalender eller en klokke på skrivebordet, oppdateringer om vær, børs, oversikt over pc’ens yteevne, eller diverse andre små hjelpsomme opplysninger man gjerne vil ha lett tilgjengelig.

Foreløbig tilbys kun Microsofts egne.

Oppgavelinjen er nå flyttet til den midterste delen av skjermens bunn, men der finnes mulighet for å flytte denne til venstre side, som den har vært i tidligere Windows versjoner. Start er fortsatt til venstre for denne.

Når du trykker på Start vil du ikke lengre få en liste over programmer, du vil i stedet se et søkefelt. Under dette er Startmenyen delt opp i to felter; det øverste viser programmer, og det nederste viser senest åpnede filer.

Du kan feste programmer til programfeltet og flytte dem rundt etter eget ønske.

Dette gjør det lett og kjapt finne programmene du ønsker å bruke, og å brukertilpasse ditt startfelt.

Hvordan kan jeg få Windows 11?

Windows 11 ble sluppet ut som en kumulativ oppgradering til brukere av Windows Insider Programmet den 16. September 2021, og ble utgitt til almenn bruk den 5. Oktober 2021.

Foreløbig blir det tilbudt til brukere med Windows 10 PC som lever opp til kravene. Du kan laste det ned fra Microsofts nettside, blant annet ved hjelp av Microsofts eget installasjonsprogram som hjelper deg å installere det riktig.

Du kan også laste Windows 11 ned som en ISO-fil, som med de riktige programmene kan leses av en datamaskin som en installasjons-CD.

Hva er systemkravene til Windows 11?

Windows 11 kommer med en rekke krav til din datamaskins prestasjonsevne. Som tommelregel er datamaskiner fra etter 2019  kompatible, blant annet på grunn av kravet til en TPM 2.0 Chip.

TPM står for Trusted Platform Module, og det er en datachip som skal forhindre at skadelige programmer innleses når datamaskinen startes opp.

Motsatt er maskiner fra før 2015 med stor sannsynlighet ikke kompatible av samme grunn. Maskiner produsert etter 2015 kan ha de nødvendige sikkerhetsfunksjonene, men de kan måtte aktiveres manuelt.

I tilleg til TPM kreves også UEFI Firmware og Secure Boot.

Andre krav er en processor på minimum 1ghz og 2 kjerner, samt lagringsplass på 64gb og ram på 4gb.

Disse kravene bør ikke i seg selv være for harde å leve opp til, skjønt noen bærbare maskiner kan falle under en eller flere av disse grensene.

Du kan se den fullstendige listen under.

Systemkrav til  Windows 11:

Minne: 64 gigabyte

Processor: 1GigaHertz, minimum to kjerner, og enten en 64 bit processor eller SoC

Ram: 4 gigabyte

Skjermoppmøsning: 720p, minimum 9» med 8-bit farge

TPM: Trusted Platform Module 2.0

Grafikkort: Kompatibel med DirectX 12, og WDDM 2.0 Driver

Microsoft har udvidet listen over kompatible processorer i August 2021.

Dog støttes 32-bit systemer ikke lengre.

Som privatkunde trenger du også internett-tilkobling og en Microsoft-konto for å fullføre installasjonen, da en lokal bruker ikke lenger er mulig uten dette.

Windows 10 var bygget for å være kompatibel med eldre maskiner, men grunnet de skjerpede sikkerhetskravene, er Windows 11 giret mot nyere maskiner.

Microsofts installasjonsprogram har en funksjon som forteller deg om din maskin kan håndtere å oppgradere til Windows 11, og det blokkerer også for fremtidige oppdateringer som er inkompatible med din maskin.

Hva hvis min maskin ikke er kompatibel med Windows 11?

Der finnes programmer du kan laste ned for å sjekke om din maskin lever opp til kravene.

Gjør den ikke, kan du i noen tilfeller laste ned likevel. Dette gjør du ved å overføre installasjonsfilene til en ISO-filtype eller direkte på en DVD, og deretter «tvinge» din PC til å installere Windows 11. Men, Microsoft kan i såfall ikke tilby deg support i tilfelle av feil, og fralegger seg alt ansvar.

Du vil muligvis heller ikke kunne installere sikkerhetsoppdateringer

Hvor ofte vil Windows 11 Motta Oppdateringer?

Windows 10 mottok større oppdateringer to ganger i året fast, men med Windows 11 nedsettes dette til en enkelt gang årlig.

Sikkerhetsoppdateringer vil derimot utgis den andre tirsdagen i hver måned, som regel, og Microsoft støtter de fleste Windows 11 utgavene i 24 måneder.

Dette har tidligere vært 18 måneder, så det er en klar forbedring i levetiden.

IT-ansatte og lærerstab får en forlenget supporttid på samlet 36 måneder på Enterprise og Education utgavene.

Windows 11 har rullet ut raskere enn tidligere Windows styresystemer, og det vil derfor være ennå viktigere å oppdatere din PC

Hvilke Windows 11 versjoner er tilgjengelige?

De samme utgavene som fra Windows 10 er tilgjengelige i Windows 11. (Home, Education, osv).

Vil mine eksisterende apps og enheter virke med Windows 11?

Windows 10 og Windows 11 er like nok til at de fleste apper og programmer bør kunne fungere på begge.

Fra du installerer oppdateringen har du 10 dager til å angre, så det anbefales å utnytte disse 10 dagene til å teste ut programmer, samt rapportere eventuelle feil via Feedback Hub.

Dersom du skulle angre, vil du kunne utføre et såkaldt «rollback», der du tilbakestiller din maskin til en tidligere programversjon. Denne muligheten er som sagt kun tilgjengelig de første 10 dagene, og kan deretter ikke benyttes.

Kan jeg kjøre Windows 11 på en virtuell maskin?

Det korte svaret er ja, det kan du.

Du kan kjøre Windows 11 på en virtuell maskin før du installerer det på din egentlige PC, for å teste kompabiliteten. Dette anbefales, da det gir deg gode muligheter for å se om dette er noe for deg, og for å rapportere eventuelle feil til førnevnte Feedback Hub.

Du kan lage en virtuell TPM som gjør at din virtuelle maskin klarer sikkerhetskravene, skjønt der kan være andre krav etter vilken VM du bruker.

På Microsofts Hyper-V og lignende Type 1 hypervisor systemer gjelder de samme kravene for CPU som på fysiske maskiner.

Type 2 hypervisor systemer åpner opp for å omgås dette systemet, men det kan medføre litt bry.

Hvorfor oppgradere til Windows 11?

Det anbefales å ha det seneste styresystemet din maskin kan håndtere, fordi disse har økt sikkerhet, og mottar nye sikkerhetsoppdateringer.

Det er også lurt hvis du ønsker de innebygde sikkerhetsfunksjonene som kommer med det nye Windows, for å nedsette risikoen for at din datamaskin blir utsatt for angrep fra skadelige programmer og tjenester.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...