Hvordan laste ned Windows 11

Microsofts seneste operativsystem er klar for nedlastning. Det lover å være raskere, sikrere og mer brukervennlig enn noen av forgjengerne. Noen av de nye funksjonene inkluderer en redesignet startmeny, forbedrede multitasking-funksjoner og et nytt sikkerhetssystem designet for å beskytte dataene dine. Windows 11 vil være tilgjengelig i både en desktop- og en mobilversjon, slik at du kan velge den versjonen som passer best for dine behov. Vi gjennomgår de forskjellige metodene for oppgradering eller nedlastning, slik at du kan forberede deg på den nye opplevelsen.

Siden Oktober 2021 har Microsoft rullet ut gratis Windows 11 oppgraderinger til brukere av Windows 10 med maskiner som lever opp til systemkravene.

Windows 11 har større krav til processor og sikkerhetskomponenter enn forgjengeren, dette på grunn av Windows 11’s innebygde sikkerhetsfunksjoner.

Blant annet skal din PC ha modulet TPM 2.0, som står for Trusted Platform Module. Mange maskiner laget mellom 2016 og 2019 har disse modulene, men skal ha dem konfigurert og slått på manuelt før Windows 11 kan installeres.

Har din maskin ikke disse komponentene, vil den med høy sannsynlighet ikke kvalifisere seg for Windows 11.

Fortvil ikke, for dersom din PC ikke lever opp til minimumskravene kan du fortsatt laste ned Windows 11 ved å legge installasjonsfilene inn på en ISO-fil og gjennomtvinge en installasjon.

Ved å gjøre dette, frasir du deg derimot retten til support fra Microsoft, og kan måtte gå glipp av fremtidige sikkerhetsoppdateringer. Derfor anbefales det, hvis du har en i kompatibel PC og ønsker Windows 11, at du kjøper en nyere maskin eller får byttet ut komponentene som ikke lever opp til standarden. På en bærbar maskin kan det å bytte ut deler være like dyrt som å kjøpe en ny, mens det på en stasjonær ikke bare kan betale seg i lengden, det kan også betydelig forlenge levetiden.

Hvordan installere Windows 11

Du kan installere direkte fra innstillingene på din Windows 10 maskin, ganske likt måten du oppgraderte til Windows 10.

Gå til Instillinger > Oppdatering og Sikkerhet > Windows Update.

Be Windows Update om å søke etter oppdateringer. Dersom din PC kvalifiseres for Windows 11 download vil du kunne laste ned direkte herfra.

Hvis du vil sjekke på forhånd om din PC lever opp til minimumskravene, kan du laste ned programmet Tilstandskontroll For PC fra Microsofts nettside. Dette vil kunne fortelle deg om de forskjellige kravene som bestås eller ikke bestås. Den forteller dog ikke om kravene til skjerm og grafikkort, da disse er så minimale at de aller fleste PC’er bør bestå disse.

Dette er minimumskravene i følge Microsofts egen nettside:

Prosessor: 1 gigahertz (GHz) eller raskere med 2 eller flere kjerner på en kompatibel 64-biters prosessor eller System on a Chip (SoC).

RAM: 4 gigabyte (GB).

Lagringsplass: Minimum 64 GB.

Systemfastvare: UEFI, Secure Boot-kapabel.

TPM: Trusted Platform Module (TPM) versjon 2.0.

Skjermkort: Kompatibelt med DirectX 12 eller nyere med WDDM 2.0-driver.

Skjerm: HD-skjerm (720p) på minimum 9 tommer diagonalt, 8 bits per fargekanal.

Internett-forbindelse og Microsoft-konto: Windows 11 Home-utgaven krever Internett-tilkobling og en Microsoft-konto.

Å ta en enhet ut av Windows 11 Home i S-modus krever også Internett-tilkobling.

S-modus, eller sikkerhetsmodus, gjennomgår vi lengre nede på siden.

I Windows 10 var denne valgfri, men i Windows 11 er denne aktivert som standard, og må manuelt deaktiveres.

Du trenger generelt internett og en Microsoft konto for å kunne bruke en rekke av funksjonene til Windows 11, samt opprette en bruker på din PC.

Styresystem: din maskin må ha Windows 10 versjon 2004 eller senere, for å kunne oppgradere til Windows 11. Du bør ha dette hvis du jevnlig har installert sikkerhetsoppdateringer på din Windows 10 maskin. Dersom du ikke har gjort dette, anbefales det for din egen sikkerhet at du får dette gjort så snart som mulig.

Du kan også bruke Microsofts Windows 11 Installer Assistant for å installere programmet.

Etter å ha hentet installasjonsprogrammet skal du velge ‘kjør’, og deretter ‘aksepter og last ned’ for å igangsette prosessen.

Resten av installasjonen går mer eller mindre av seg selv.

Det er viktig du lar din maskin stå påslått under hele prosessen. Den vil gjenstarte seg selv adskillige ganger, og etter installering vil den be deg gjenstarte en ekstra gang. Dette er helt normalt, og du trenger ikke uroe deg.

Det kan også ta en god del tid, avhengig av hvor rask maskinen er.

Alternativt kan du lage en virtuell maskin slik at du kan teste om programmene dine vil virke med det nye styresystemet, før du installerer det. Alt du trenger å gjøre da er å lage en virtuell TPM 2.0 på din virtuelle maskin, så bør du, avhengig av program, kunne laste inn Windows 11 på dette.

Og skulle du ha oppgradert, men komme til å angre har du 10 dager fra installasjon til å skru tilbake oppgraderingen til en tidligere versjon av Windows.

Hva er nytt med Windows 11?

Windows 11 minner mer om et Mac-system enn de tidligere Windows systemer. Dette skyldes blant annet at Start-knappen er flyttet til midten av verktøylinjen, og de kosmetiske endringene som rundede kanter, pastellfarger, osv. Dette er ikke nødvendigvis en dårlig ting, men kan ta litt tid å vende seg til når man er vant til et mer klassisk Windows look.

Andre endringer er at du for eksempel kan flytte rundt programikoner og låse dem til en plass, slik at du lett kan tilgå dem.

Startmenyen er delt opp i rubrikker, der du har et søkefelt, en rubrikk for programmer, og en rubrikk for senest åpnede dokumenter.

Programfeltet gir mulighet for å flytte programmer rundt  samt låse dem til en plass.

Du har også nå forbedret tilgang til widgets. Widgets er små hjelpeprogrammer som viser informasjoner som klokke, været, CPU drift, børsoppdateringer, m.m.

Det er foreløpig kun Microsofts egne widgets du kan bruke.

Du vil etterhvert også kunne finne diverse Android apps i Microsoft Store, men på nåværende tidspunkt er det ikke en mulighet.

Dette vil dog åpne opp for flere bruksmuligheter, og vi er mange som håper det skjer snart.

Det bør dog noteres at dette vil være apps fra Amazon Store, ikke Google Play Store, så utvalget vil være noe begrenset. Google Play Store er den app-databasen de fleste Android-telefoner som Samsung og OnePlus bruker, og selv om den har det største utvalget av apps er det også den med størst risiko for skadelige programmer forkledt som apps.

Begynnelsen

I Mai 2021 hintet Microsofts leder Satya Nadella om at Microsoft hadde planer for «en av de mest viktige oppdateringer til Windows i det siste tiåret», uten å utdype hva som ble lagt i dette.

I midten av Juni samme år annonserte Microsoft at de ender støtte for Windows 10 fra 2025. Dette betyr at de fra 2025 ikke lengre vil utgi sikkerhetsoppdateringer til dette styresystemet, og at Windows-programmer som lages ikke lengere blir skapt til å kunne fungere på Windows 10.

Det anslås at Microsoft i midten av Mai i år har tilbudt alle kvalifiserende brukere Windows 11. Det er gått kjappere en normalt med å rulle ut den nye oppdateringen, da den først ble lansert til almenn bruk i Oktober 2021. Den ble derimot lansjert September samme år til brukere av Windows Insider, som er et program du kan tilmelde deg for å få mulighet for å teste nye oppdateringer.

Vi var nok mange som var skeptiske da de rullet ut Windows 10, men som nå har lært seg at det gikk helt fint, og derfor har troen på at Windows 11 også blir en successhistorie.

Hva hvis min maskin ikke kan få Windows 11?

Hvis din maskin er produsert før 2015, er du mere eller mindre 100% garantert at den ikke klarer minimumskravene til sikkerhetsfunksjoner.

Som nevnt tidligere, kan du gjennomtvinge en installering ved å skape en ISO-fil med installasjonsfilene på.

En ISO-fil kan leses av bestemte programmer på samme måte som en DVD eller en CD-rom, og man kan deretter installere uten å måtte tilbys det fra Windows Update menyen i maskinens Innstillinger.

Det er viktig å huske at Microsoft ikke tilbyr support for maskiner som oppgraderes når de ikke klarer minimumskravene.

Hva kan du forvente når du oppgraderer?

Du kan forvente forbedret brukertilpasning, nyere estetikk, og økt sikkerhet.

Windows 11 kommer nemlig som standard med sikkerhetstiltak som var valgfri i Windows 10, som Sikkerhetsmodus der du kun kan laste ned Windows apps og programmer fra godkjente utgivere. Det inneholder også et sikkerhetsmodul som hindrer skadelige programmer fra å starte opp når maskinen slås på.

Microsoft har med Windows 11 åpnet for at tredjepartsutviklere også kan tilby sine programmer, dog gjennom Microsoft Store.

Er det verdt det å oppgradere fra Windows 10 til Windows 11?

Hvis din PC lever opp til minimumskravene er det definitivt å anbefale, men det kommer an på deg som person. Hvis du har behov for ekstra sikkerhet og enkel brukerflate, er Windows 11 et bra valg for deg. Hvis du sliter med å lære deg å navigere nye systemer eller blir stresset av endring, er det kanskje greit å vente inntil du har funnet noen lette guides eller hørt fra de rundt deg hva de har syntes om det.

Men, selv hvis du er usikker på de nye endringene, vil de komme deg til gode og helt sikkert vise seg å være svært nyttige.

Relaterte artikler

Fabel

Denne lydbok-appen er i ferd med å ta Norge...

Nextory

Denne populære strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker har tatt...

Hvordan sørge for sikkerhetskopiering av iPhone-filene dine

Med så mye av livet vårt lagret på smarttelefonen,...

Beskytt Steam-kontoen din

Steam-konto er som å ha sin helt egen digitale...

Strim

Strim er en norsk strømmetjeneste som samler både klassiske...
Forrige artikkel
Neste artikkel