Forstå teknologien bak spilleautomater

Teknologien bak spilleautomater er ikke lett å forstå om man ikke er utdannet utvikler eller matematikker. Det er nemlig en veldig komplisert matematikk og programmering som står bak automatene. Tidligere ble spilleautomater utviklet med en veldig grunnleggende programmering, uten så mye ekstra i form av funksjoner og lignende.

For eksempel kunne det være få symboler, og få gevinstlinjer. Grafikken var heller ikke å være like sterk som den er i dag. I dag brukes HTML5 i utviklingen av spilleautomater på nett, da dette HTML-typen gir spillene «liv». Med HTML5 blir utfallene raske, kvaliteten fantastisk og spesielle funksjoner kan legges til i spillet. HTML5 gjør også at spillene kan spilles på alle enheter.

I tillegg bruker utviklerne også noe som kalles en pseudo random number generator, som gjør at alle utfall i spillet blir tilfeldige. Av denne finnes det flere typer, og Fortuna er blant disse. Spillutviklere som NetEnt benytter seg av denne typen RNG (Random Number Generator).

Klassiske spilleautomater

Spilleautomater kan sortes inn i to hovedgrupper; klassiske og videoautomater. Klassiske automater vil nok alltid ha en fast plass i manges hjerter, både i Norge og ellers i verden. Dette er fordi slike automater er basert på enarmede banditter, og fysiske spilleautomater generelt.

De gir derfor fra seg en følelse av nostalgi, og tar mange av oss tilbake til tiden da spillemaskiner fremdeles var lovlig i Norge. Klassiske spilleautomater er som regel satt opp av tre rader og tre hjul, og har som oftest. bare én gevinstlinje. Et godt eksempel på en klassisk spilleautomat er Jackpot 6000. Du kan lese alt om denne spilleautomaten og mye mer på Norskespilleautomater.com.

Videoautomater

Den andre typen spilleautomater er videoautomater. Disse kommer i alle former og fasonger, både når det gjelder oppsett, funksjoner, design og tema. Mange videoautomater har flere funksjoner, og baseres på kjente filmer, band eller serier. Vi har blant annet sett videoautomater med Game of Thrones og Jumanji som tema. Med videoautomater er det noe for alle og enhver, da utvalget og variasjonen er så stor.

Ulike mekanismer

I dag utvikles spilleautomater med ulike mekanismer som avgjør hvordan spillet fungerer. Den vanligste mekanismen er hjul-mekanismen, som gjør at hjulene spinner når du trykker på spillknappen. De siste årene har vi derimot sett et stort antall nye automater med andre typer mekanismer, slik som kaskade, Megaways og klynger.

Hjul

Hjul-mekanismen gjør at hjulene spinner hver gang man trykker på spillknappen. Når like symboler lander på en gevinstlinje, vil disse bare utheves, slik at du ser at du har fått gevinst.

Avalanche

Avalanche-mekanismen, eller kaskade som det heter på norsk, fungerer på den måten at symbolene faller ned på radene i hver runde. Når en gevinst lander i spill med denne mekanismen, blir alle symbolene som var del av gevinstkombinasjonen knust, og nye symboler faller inn i de tomme plassene.

Megaways

Megaways-mekanismen har blitt utrolig populær på kort tid. Denne gjør at antall måter å vinne på økes når man får sammenhengende gevinstrunder eller funksjoner aktiveres. Med Megaways kan man få opptil flere hundre måter å vinne på, noe som gir deg mange vinnersjanser.

Klynge

Spilleautomater med klynge-mekanismen har også hjul-mekanismen integrert. Det vil si at hjulene spinner i hver runde, men at det ikke er noen gevinstlinjer tilgjengelig. Isteden får du gevinst, når like symboler havner i klynger. Man kan enkelt se hvilke klyngekombinasjoner som gir gevinst når man klikker på infosymbolet i slike spill.

Gevinstfrekvens

Den neste teknologien man bør vite om når man spiller på spilleautomater er gevinstfrekvensen. Denne sier nemlig noe om hvor ofte man kan få gevinst i en spilleautomat. Hvis gevinstfrekvensen er høy, vil man oftere få gevinst, men om gevinstfrekvensen er lav får man sjeldnere gevinst.

Gevinstfrekvensen i spilleautomater gjenspeiles i spillets volatilitet. En spilleautomat med høy volatilitet har lav gevinstfrekvens, så gevinstene kommer ikke ofte i slike automater. Med det nevnt, så får man ofte høyere gevinster med høy volatilitets-automater. Spilleautomater med lav volatilitet, har høy gevinstfrekvens.

Lav gevinstfrekvens à Høy volatilitet

Høy gevinstfrekvens à Lav volatilitet

Teoretisk tilbakebetaling

Alle spilleautomater har en RTP, som står for Return to Player. Denne sier noe om hvor mye av innsatsene som spilles på spillet som blir utbetalt i form av gevinster. Altså er det den teoretiske tilbakebetalingen til spiller.

En misforståelse som ofte oppstår med RTP er at spillere tror det forteller hvor mye av deres egne innsatser som blir utbetalt mens de spiller. I stedet beregnes RTP-en på alle innsatser på spilleautomaten over tid. RTP-en vises som prosent, som ofte er på rundt 95%.

Oppsummering

Teknologien bak spilleautomater kan være vanskelig å forstå, spesielt om man ønsker å forstå hvordan spillene er bygget opp fra bunnen. De fleste spillere ønsker derimot mest å vite hvordan de fungerer fra «overflaten» derimot, slik som hvilke mekanismer de er bygget opp med, den teoretiske tilbakebetalingen og RNG-en som gjør at alle utfall er tilfeldige.

Relaterte artikler

Fabel

Denne lydbok-appen er i ferd med å ta Norge...

Nextory

Denne populære strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker har tatt...

Hvordan sørge for sikkerhetskopiering av iPhone-filene dine

Med så mye av livet vårt lagret på smarttelefonen,...

Beskytt Steam-kontoen din

Steam-konto er som å ha sin helt egen digitale...

Strim

Strim er en norsk strømmetjeneste som samler både klassiske...