Google lanserer Wikipedia-«klone»

Når Google annonserte «Knol» — trolig kort for «knowledge» — tidligere i år ble det mottatt med blandede følelser. Enkelte mente det var et helt unødvendig prosjekt fra Googles side, ettersom Wikipedia allerede dekker det meste innen dette området. Andre mente det er en ganske artig vri på et brukerdrevet leksikon, som blant annet krediterer forfatteren med navn i selve artikkelen.

Det som er interessant med Knol er at Google faktisk er ganske generøse mot brukerne — i hvert fall mot artikkelforfatterne. Skriver du en «Knol», vil det nemlig stå at du er forfatteren når noen besøker artikkelen din. I tillegg kan du konkurrere mot andre brukere om å skrive den beste artikkelen; man kan nemlig skrive så mange artikler man vil om ett og samme emne, og isteden vil hver artikkel bli rangert etter hvor «god» den er. I tillegg har Google uttalt at det skal være mulig å ha egne Adsense-annonser i artiklene sine, dvs. artikler du har startet og fullført.

Akkurat som på Wikipedia kan brukerne endre artikler, men før de blir vist må artikkelens forfatter (personen som publiserte artikkelen først), godkjenne endringen.

Sistnevnte kan bli et problem ved at hele prosjektet kan bli en kamp om å tjene mest mulig penger i stedet for å fokusere på å formidle kunnskap. I verste fall kan det ende opp med at kun artikkelforfattere vil besøke Knol, fordi fokuset på å tjene penger på artiklene blir for stort.

Når det gjelder tjenestens design, syns jeg det er litt trist. Kanskje ville litt mer struktur ha hjulpet? Men minimalisme er jo Googles kjennetegn, og dette er — tro det eller ei — intet unntak.

Alt i alt er dette et meget spennende prosjekt fra Googles side, men personlig mener jeg de heller burde samarbeide med Wikipedia istedenfor å lage en konkurrent. Men slik er det nå.

Besøk Knol via denne lenken.

Relaterte artikler

Fabel

Denne lydbok-appen er i ferd med å ta Norge...

Nextory

Denne populære strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker har tatt...

Hvordan sørge for sikkerhetskopiering av iPhone-filene dine

Med så mye av livet vårt lagret på smarttelefonen,...

Beskytt Steam-kontoen din

Steam-konto er som å ha sin helt egen digitale...

Strim

Strim er en norsk strømmetjeneste som samler både klassiske...