Hvilken Torrent-klient bør du velge til Mac?

I motsetning til Windows-brukere så har vi som bruker Mac-plattformen litt mindre å velge i når det gjelder torrent-klienter. Derfor har jeg tenkt å få en klarhet i hva du bør velge, dette er selvsagt veldig forskjellig utifra behovet du har, så les nøye om hver enkelt klient i denne artikkelen for å se hva som kan passe akkurat deg.

Jeg oppfordrer på ingen måte til å laste ned piratkopiert materiale i denne artikkelen, men torrent er så mye mer enn akkurat det, det blir på samme måte som når DivX-formatet blir satt i forbindelse med piratkopiering – det er brukere selv som velger å bruke et meget godt format til ulovligheter, nettopp fordi det er et så godt format. Men for de som ønsker å laste ned musikk, men samtidig betale for den; så finnes det steder du kan gjøre dette også. Du kan laste ned musikk i iTunes, Windows MediaPlayer, men jeg anbefaler at du bruker et nettsted som heter MP3 Siesta – der får du hele album eller enkle sanger for en billig penge.

Det finnes også andre nedlastingsklienter enn torrent, hvis du er ute etter en slik så anbefaler jeg å bruke FrostWire, Acquisition eller LimeWire – FrostWire gir deg de samme funksjonene som LimeWire Pro og sistnevnte koster penger.

Ok, tilbake til det jeg skulle skrive om, torrent-klienter. Da jeg selv byttet fra Windows til MacOS så må jeg innrømme at torrent-klientene skuffet meg skikkelig, jeg hadde hørt og sett med mine egne øyne at flere Mac-programmer var mer brukervennlige og pene enn de jeg har brukt på Windows-plattformen. Men dette stemte rett og slett ikke når det gjaldt torrent-klienter, her var de for det første i et veldig fåtall, og ikke var de penere eller mer brukervennlige, ihvertfall ikke etter min mening. Jeg brukte uTorrent i Windows, og denne finnes dessverre ikke for Mac, selv om jeg har hørt at det jobbes med saken.

Jeg vil nå nevne de torrent-klientene som jeg synes er verdt å nevne nedenfor, og til slutt gi dere min konklusjon om hva som er best egnet. Men jeg vil uansett anbefale dere som er tvil å ta en titt på hver enkel klient, slik at dere kan basere det fullt og holdent på deres egen intuisjon.

BitTorrent OSX – Dette er en meget enkel applikasjon, her får du kun basis-muligheter i forhold til nedlasting av torrent, og bare så vidt det også. Selvfølgelig er det enkle for noen det beste, men da vil jeg helt klart anbefale neste klient på listen – Transmission. En annen ting er at denne klienten begynner å bli for gammel nå, den har ikke utviklet seg mye siden første versjon.

Transmission – Dette er en av de mest populære klientene for Mac, og det er ikke uten grunn. Transmission er en lettvekter, har massvis av muligheter, og ser ut som den tilhører i Mac OS X. Jeg bruker denne selv og ganske fornøyd med den, eneste problem er at Transmission ikke følger alle BitTorrent-protokollene skikkelig, og dermed er den bannet fra enkelte private torrent-nettverk. I løpet av de siste månedene har dette blitt mye bedre da Transmission har fikset enkelte problemer de har hatt, og de framstår for meg som et klarere valg for hver dag som går.

Tomato Torrent – Denne klienten er kanskje ikke av de peneste i nabolaget, den er basert på den Offisielle BitTorrent-klienten – og det kan jo være grunnen til at denne ikke er anbefalt av meg. Men det finnes en gruppe trofaste brukere som anbefaler denne sterkt, og derfor vil jeg ikke gå utenom den heller. Den har et par funksjoner som gjør den attraktiv, blant annet at man kan plassere en applescript-fil i en mappe man ønsker å laste ned til, og etter dette kan man dra .torrent-filen oppå applescript-filen for å laste ned torrenten akkurat dit, ganske genialt egentlig. Et annet pluss med denne klienten er at den bruker veldig lite ressurser og er en lettvekter. Men jeg står fortsatt på at hvis du ønsker en lettvekter så er Transmission et bedre alternativ.

Azureus – Dette er en klassiker som virker på alle plattformer, og dette fordi den er bygd på Java. Selv om den er tregere enn mange andre Mac-klienter så har den utallige funksjoner som man ikke finner i andre klienter. Og nettopp derfor er denne klienten er klar andreplass på min personlige rankingsliste, men den egner seg best for de som bruker Torrent-teknologien ofte og til litt mer avanserte ting enn bare å laste ned litt her og der. Veldig mange bruker denne klienten som sagt og det er ikke uten grunn. Så hvis du ser på deg selv som en avansert torrent-bruker så er dette det riktige valget for deg. Men husk at alle disse funksjonene koster ressurser, du bør ha en Mac av nyere årgang for å kjøre Azureus sammen med andre ressurs-krevende programmer.

XTorrent – Vanligvis ville jeg ikke ha anbefalt en Torrent-klient som koster penger, men akkurat denne er litt spesiell . XTorrent er integrert med OSX på en måte de andre klientene ikke kan måle seg med, du kan bruke den sammen med iTunes, iPod, iPhone, og Apple TV. En annen ting er at du kan søke fra selve klienten etter torrenter, og du vil få resultatene rett i klienten istedet for å må bruke nettleseren din. Du kan også velge hvilke filer du vil laste ned fra en torrent, men denne funksjonen har blitt vanlig i de fleste klienter nå. Og sist men ikke minst så kan abonnere på RSS og la torrenter lastes ned automatisk. XTorrent er pen og se på, men det er to problemer jeg har med den, og det er at den er kjent for å bli bannet av private torrentnettverk – og den koster penger (fysj!).

Det er selvfølgelig mulig å bruke denne klienten uten å betale, men du får da begrensninger du mest sannsynlig ikke kan leve med; nedlastingsfarten blir låst til 10kb/s og du kan ikke søke enkelte ganger fordi klienten låser seg da.

BitRocket – Denne klienten er open-source, og hvis du støtter akkurat det så er dette en flott klient for deg. Den har flere gode funksjoner som blant annet RSS-støtte, integrert søking på torrenter, m.m.

Men jeg synes BitRocket har mye å gå på for å komme på samme høyde som blant annet Transmission og Azureuz. Hvis jeg skulle valgt mellom Transmission og BitRocket (disse er mest like) så hadde det nok blitt førstnevnte for min del ihvertfall.

Konklusjon:

Det finnes selvfølgelig litt flere valg enn det jeg har skrevet om her, men jeg og mange andre synes disse er de beste, og blant dem har jeg gjort meg opp følgende mening:

For de den gjennomsnittlige torrent-brukeren vil jeg anbefale Transmission, nettopp fordi denne er enkel og lett å bruke, i tillegg til å være godt integrert i OSX og lite krevende for din maskin å kjøre.

Når det gjelder de som ønsker mer funksjonalitet så er det ingen tvil om at Azureus er en bedre klient, men den krever også sitt når det gjelder ressurser.

Open source-tilhengere bør ta en nærmere titt på BitRocket, denne er fullt brukbar, og man kan til og med hente kildekoden på nedlastingssiden hvis du ønsker å tilpasse den selv.

Relaterte artikler

Fabel

Denne lydbok-appen er i ferd med å ta Norge...

Nextory

Denne populære strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker har tatt...

Hvordan sørge for sikkerhetskopiering av iPhone-filene dine

Med så mye av livet vårt lagret på smarttelefonen,...

Beskytt Steam-kontoen din

Steam-konto er som å ha sin helt egen digitale...

Strim

Strim er en norsk strømmetjeneste som samler både klassiske...