Hvorfor har gullet mitt et 585-stempel? Hvor mange karat er det?

For å verifisere og informere om gull, er selve gullet ofte stemplet med små frimerker. Disse frimerkene er svært små, og i mange tilfeller kan det være nødvendig å bruke et forstørrelsesglass eller en såkalt lupe når du inspiserer dem. Stempling av gull er ikke noe nytt, men det har blitt gjort i århundrer, og det er flere forskjellige frimerker som hver indikerer forskjellige ting som vi nedenfor vil gå gjennom finhetsstempelet.

Finhetsstempelet på gull

Finhetsstempelet på et smykke indikerer for eksempel hvor mye gull smykkene inneholder. Stempelet kan enten formuleres i Karat, eller det kan formuleres i antall tusendeler av et gull. For å gi en konto, la oss ta en ring som et eksempel. Ringen er laget av 75% gull og 25% annet metall. Denne ringen skal da stemples enten 18k eller 750. Det fine innholdsstempelet er obligatorisk ved fremstilling av smykker med en gullvekt over 1 gram.

Gullets renhet kan dermed markeres på flere måter, avhengig av landet der gullet håndteres. I Europa er det vanlig at merking finner sted i årtusener, for eksempel 585. Mer om hvordan dette beregnes vil bli gjennomgått senere.

Legeringer

Gull er et metall som er formbart og mykt i sin rene form. På grunn av disse egenskapene må gull blandes i en legering for at den skal kunne fungere i gjenstander som smykker. Hvitt gull er vanligvis en legering med palladium eller nikkel. Gult gull er en legering av gull, sølv og kobber. Rosegull er en legering av gull og kobber. Grønt gull er en legering av gull, sølv og sink eller kadmium.

Europeisk merkesystem

Europeiske land bruker et system med tusenårs fineness for å rangere renheten av gull. Tegnet, analysemerket eller standardmerket på et objekt er en form for stenografi som angir kvaliteten på objektet. Millesimala fineness merker er avrundet til tre sifre. Tallet 585 refererer til deler per tusen gull i masse i en legering. Det betyr at en vare merket 585 er 58,5 prosent gull. Hvis objektet er 585 deler gull, består 415 deler av et annet metall eller andre metaller. Gull markert 585 tilsvarer 14-karat gull i USA

Andre vanlige merker

Andre vanlige fineness merker inkluderer 375 for 9-karat gull og 999 for betegne 24-karat gull, som regnes som rent gull. En vanlig regel er at en artikkel ikke lovlig kan beskrives som å være av gull, sølv eller platina med mindre den er merket, med mindre elementet inneholder mindre enn 1 gram gull. Kjennetegn inneholder også informasjon om når og hvor metallet ble testet.

Tilsvarende i USA

I USA kan du referere til et element som 24-karat gull i finhet. Siden 24 karat er rent gull, er det høyeste nivået av finhet, gjenstander med mindre karat eller gullinnhold rangert i kvalitet basert på hvor mange deler av 24 er rent gull. For eksempel inneholder 18 karat gull 18 karat rent gull og 6 karat av andre metaller. Siden 585 gull tilsvarer 14 karat – eller karat, som det brukes i mange andre land – betyr dette at 585 gull inneholder 14 karat rent gull ut av mulige 24 karat totalt og 10 karat av andre metaller.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...