Vi tar en titt på Kubuntu 8.04

KDE 4.0: Slik ser KDEs nyeste skrivebordsmiljø ut, som følger med «Remix»-versjonen av Kubuntu 8.4. Dessverre har vi ikke testet denne. (Foto: Kubuntu.org)

Siden mange nettsteder allerede har rettet fokuset mot Ubuntus nyeste «release», tar vi like gjerne en titt på Kubuntus nyeste versjon: Kubuntu 8.04. KDE-utgaven av den populære Ubuntu-distroen kommer blant annet med KDE 4.0 (kun i «Remix»-versjonen, som ikke er kommersielt støttet), samt en hel haug andre tillegg som virker meget spennende. For eksempel automatisk «printer-finder», en oppdatert versjon av dokumentbehandlingsverktøyet OpenOffice og splitter nye skrivebordseffekter. Vi har selvfølgelig kikket på den kommersielt støttede versjonen, som kommer med KDE 3.5.4, til tross for at KDE 4.0 ser høyst interessant ut. Denne var det heller ikke mulig å laste ned (grunnet defekte «mirrors»).

Som syk student har jeg tatt meg tid til å teste versjonen og at jeg planlegger å benytte operativsystemet på min bærbare er ingen hemmelighet. Først ut er installasjonsprosessen som for min del gikk relativt greit, språkvalg, posisjon (hvor du bor, vanligvis Oslo, Norge) og tastaturoppsett — som naturlig nok ble norsk.

Siden Windows-XP-operativsystemet allerede hadde sagt takk for seg på systemet, gikk jeg for en fullstendig installasjon. Ingen partisjonering — kun hele harddisken til disposisjon.

Filkopieringen tok litt tid, ca. 10-15 minutter på et 2 år gammelt oppsett. Etter installasjonen får man selvsagt bedskjed om å fjerne CD-/DVD-en og lukke CD-/DVD-ROM-et. Systemet starter på nytt og en flott innloggingsmeny dukker opp.

Innlogging: Denne menyen vil du møte hver gang du skal logge inn. Veldig minimalistisk og vi liker det. (Foto: Kubuntu.org)

I installasjonen har man, som i de fleste Linux-distribusjoner, valgt brukernavn og passord. Har du mistet dette er du ille ute, men det finnes likevel metoder å få tilbake informasjonen, eventuelt velge nytt brukernavn eller passord. Brukernavnet er forøvrig listet i menyen på siden, derfor vil du neppe glemme det.

Innlogging går som vanlig relativt greit, og fra mørket kommer skrivebordet fram. Et lyseblått miljø, som virkelig ser bra ut. Det er heller ingen ferdige ikoner på skrivebordet — slik at du slipper å fjerne dem senere. Deilig.

Skrivebord: Når du har logget inn, vil du oppdage denne skjermen. Ingen skrivebordsikoner, kun noen få hurtigstartsikoner.

Som de aller fleste Linux-distroer har Kubuntu også et driverhvelv. Alle driverne fungerte perfekt fra første stund — trådløst nettverk, grafikk, lyd, nettverkskort, osv. Et lite minus med KDE-baserte systemer er nettleseren Konqueror, som i mange tilfeller feiltolker nettsteder der ute på interveven. Skal innrømme at min bitterhet overfor nettleseren har noe med tolkningen av dette nettstedet å gjøre (hold deg for øya).

Konqueror: Vel, som du kan se, er ikke dette helt likt det jeg planla når jeg lagde siden. Det finnes heldigvis andre alternativer til nettleseren.

Selvfølgelig finnes det alternativer og Mozilla FireFox var installert få sekunder etter installasjonen var gjort ferdig. Jeg må innrømme at installasjon av filer i Kubuntu er ekstremt vanskelig. Personlig måtte jeg følge guider, og det er ikke bra. Men så er det kanskje en distribusjon for avanserte brukere.

Dokumentbehandlingsverktøyet, OpenOffice, er det lite å si om; selv har jeg brukt det i Windows lenge, det er bedre enn Office-pakken på mange måter. Enkelte funksjoner, som «AutoCorrect», er helt nødvendige i norsk fordi « og » er de eneste rette anførselstegnene.

OpenOffice: Hvis du ikke liker å betale flere tusenlapper når du skal ha et dokumentbehandlingverktøy, har du sikkert vært innom denne.

Jeg har såvidt vært innom tidligere versjoner av Kubuntu, og dette virker positivt. Likevel synes jeg det er en del ting som bør endres, for eksempel installsjon av enkelte programmer.

Vi skulle gjerne ha testet «PrinterFinder», men siden jeg ikke har en skriver, ble ikke dette noe av, dessverre.

Kubuntu 8.04 gir et godt førsteinntrykk, men ikke noe særlig mer. Greit nok — det ser ekstremt bra ut. Rent og pent, enkelte effekter her og der. Bortsett fra det er det lite nytt og spennende. En helt standard oppdatering for en populær Linux-distribusjon.

Testoppsett:

  • Intel Core Duo 2 GHz
  • 2 GB minne
  • NVidia 7600 GT
  • 120 GB harddisk.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...