Netthandel så populær som aldri før

Netthandelen vokser og antallet nordmenn som kjøper på nett øker hvert år. Var det omtrent 3 av 4 nordmenn som handlet på nettet tilbake i 2018, har tallet steget til 80 prosent av befolkningen i en aldersgruppe fra 16-79 år i 2019, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.
Siden det for første gang ble samlet inn data om nordmenns handlevaner på nett i 2009, har det vært en jevn stigning fra 67 til 80 prosent. Det anslås at netthandelen vil øke med i overkant av 10 prosent frem til 2030.

Det er et faktum at ikke kun vi nordmenn, men faktisk store deler av befolkningen i Europa og resten av verden har blitt digitale forbrukere. Ikke kun har vi glede av strømmetjenester som Netflix, HBO, Amazon Prime, Spotify, Disney+ og mange andre, men omtrent to tredeler av alle norske handelskjeder har nå også nettbutikk. Den raske teknologiske utviklingen har gjennom de siste årene endret kundens handleadferd og fler og fler velger hellere å shoppe fra sofakroken i sitt koselige hjem, enn å ha seg ut i de ofte fulle shoppingsentre eller gågater. En annen stor fordel er selvsagt, at man ikke trenger å leve i nærheten av en storby, for å få del av shoppingopplevelsen. Tvert imot kan du nå sitte på hytta i fjellet og bestille hjem varer til f.eks. neste skitur i fred og ro.

Dette handler nordmenn flest

Det viser seg faktisk at der er relativt lik andel i alle aldergrupper opp til 54 år, som har handlet på nett det siste året. Derimot faller andelen gradvis med alderen, samtidig med at antallet av nordmenn som aldri har handlet på nett stiger. Aldersgruppen som topper statistikken er mellom 35 og 44 år. Her har utrolige 96 prosent handlet på nett i løpet av de siste 12 måneder, mens 81 prosent også har handlet online innenfor de siste 3 måneder.

Blant de mest populære produktene som kjøpes på nett, er klær, billetter til arrangementer, sportsutstyr og bøker/aviser. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser, at hele 51 prosent av den norske befolkning i alderen 16-79 år har kjøpt billetter til arrangementer på nett det siste året. På andre plassen følger klær og sportsartikler med 49 prosent etterfulgt av film/musikk på tredjeplassen med 48 prosent. På fjerdeplassen med litt avstand til toppen finner vi bøker/aviser etc. med 37 prosent.
Ofte er det mange penge å spare ved å kjøpe på nett. Dette har blant annet å gjøre med, at mange butikker på nett ikke skal betale dyr leie av fysisk butikk i gågata eller shoppingsenter. Skal du eksempelvis kjøpe snus, kan du med fordel bestille snus på nett og spare mange penge. 


Nettbutikker har travle dager

Aldri før har vi hatt så mange pakker i postkassen som nå under koronakrisen. Mange er redde for å bli smittet, holder seg derfor unna fysiske butikker og tyr til netthandel. Norske nettbutikker har travle dager og posten leverer opptil 150 prosent flere småpakker enn før korona. Dette overstiger antallet av pakker som leveres i dagene etter Black Friday.

Det er ikke til å overse at vi nordmenn har endret våre handlevaner og det kommer til å bli mer netthandel i tiden fremover.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...