Sånn ferdes du tryggere på nettet

Det å ferdes trygt på nettet er noe som vi blir mer og mer opptatt av. I løpet av de siste årene har det vært mer og mer fokus på datasikkerhet, noe som er en veldig positiv utvikling. For siden nettet kom, har vi blitt litt for ukritiske når det kommer til hvordan vi bruker nettet, hva vi sier ja til og ikke minst hvilke informasjoner vi oppgir når vi beveger oss på nettet. Så her får du noen gode tips til hvordan du kan ferdes litt tryggere på nettet og passe på deg selv litt bedre enn du kanskje gjør akkurat nå.

Det å bruke nettet har blitt en så naturlig del av hverdagen vår at det nesten er helt umulig å forestille seg å skulle gå tilbake til tiden før dette var mulig. Heldigvis blir nok ikke det aktuelt akkurat, men det å ha gode rutiner, eller hygiene, rundt det å ferdes på nett, er det likevel veldig stort behov for hos folk flest. Vi er mest opptatt av det vi får ut av det, og mindre opptatt av hva vi ofrer for å få dette – nemlig opplysninger og data om oss selv.

Dette havner forhåpentligvis ikke i feil hender, men når vi for eksempel skal oppgi betalingsopplysningene våre, er det viktig at vi er litt ekstra forsiktige for eksempel. Det å bli offer for en useriøse casino for eksempel er noe som ikke akkurat føles så bra, eller å bli lurt til å trykke på en link i en email som gir deg virus. Det finnes mange måter der man kan bli utsatt for noen negative påvirkninger på nettet eller gi bort for mye opplysninger, så her er noen tips for å unngå dette.

Vær litt mer kritisk

Det å være litt mer kritisk når man ferdes på nettet er bra. Det å for eksempel gi samtykke til informasjonskapsler er noe vi gir ganske ukritisk for eksempel, når vi kanskje burde nøyes med å bare gi samtykke til de som er aller mest nødvendige, og ikke alle. Vi er for eksempel heller ikke så gode til å lese hva som står i for eksempel vilkår og betingelser på bruk av for eksempel apper før vi sier ja til noe, og åpner ofte litt for ukritisk mailer som kan inneholde virus fordi vi ikke tenker oss om.

Bruk VPN, smarte passord og virusbeskyttelse

Noe av det gode er selvsagt at det finnes mange verktøy der ute som kan hjelpe oss med å ferdes litt tryggere på nettet – blant annet også fordi vi bruker nettet mer og mer, og disse derfor har mulighet til å utvikle seg til å bli bedre og bede, i takt med at vi har behov for mer og mer beskyttelse. Og i tillegg er mange av disse helt gratis å bruke!

Det å bruke disse verktøyene gjør at vi er mindre utsatt for risiko i de situasjonene vi kanskje glemmer å tenke oss om, og det vet vi alle sammen at vi har behov for.

Relaterte artikler

Fabel

Denne lydbok-appen er i ferd med å ta Norge...

Nextory

Denne populære strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker har tatt...

Hvordan sørge for sikkerhetskopiering av iPhone-filene dine

Med så mye av livet vårt lagret på smarttelefonen,...

Beskytt Steam-kontoen din

Steam-konto er som å ha sin helt egen digitale...

Strim

Strim er en norsk strømmetjeneste som samler både klassiske...