Slik oppgraderer du sikkerheten på Discord

Det er bare morsommere å konkurrere med vennene dine på CS:GO eller Apex Legends, hvis dere alle er på samme kommunikasjonsplatform og kan ha en felles løpende samtale under spillet. For mange er det å ha en plattform hvor man kan tulle, skravle, diskutere og streame spillaktiviteten for vennene sine, en uvurderlig del av gamingopplevelsen. Hvis du selv er en gamer, bruker du sannsynligvis allerede Discord – som over den siste årrekken har blitt go-to kommunikasjonsplattformen for gamere. Også utenfor gaming-miljøet benyttes Discord, som en svært populær kommunikasjonsplattform for både vennegrupper, arbeidskollegaer og ulike interessefellesskap verden over.

Appen tillater både tekstchat, taleanrop og videomøter, noe som har gjort den til et naturlig samlingspunkt for mange ulike miljøer. Med over 150 millioner aktive brukere hver eneste måned understreker det viktigheten av at alle tar nødvendige forholdsregler for å beskytte sitt personvern og sin digitale sikkerhet.

Ettersom Discord ofte brukes til å dele personlig informasjon, diskutere fortrolige temaer og generell kommunikasjon med venner og kjente, er det essensielt å sørge for at kontoen din er godt beskyttet. Uten tilstrekkelige sikkerhetstiltak risikerer du at uvedkommende kan få tilgang, noe som i verste fall kan lede til identitetstyveri, spredning av sensitiv informasjon eller ødeleggelse av din digitale tilstedeværelse. Her er derfor en rekke gode tips for å gjøre din Discord-opplevelse så trygg som mulige og sikre deg fra å bli hacket.

Aktiver to-faktor-autentisering

Et av de aller viktigste tiltakene du bør gjøre for å sikre Discord-kontoen din, er å aktivere tofaktorautentisering (2FA). Dette legger til et ekstra sikkerhetslag ved å kreve en engangskode i tillegg til passordet når du logger inn. Engangskoden kan sendes til mobiltelefonen din som SMS eller til en autentiserings-app.

Selv om noen på ulovlig vis skulle få tak i passordet ditt, vil de fremdeles trenge den andre faktoren – engangskoden – for å få tilgang til kontoen din. Dette gjør det svært mye vanskeligere for potensielle angrep å lykkes. To-faktor-autentisering er enkelt å sette opp og burde være en av de første tingene du gjør for å beskytte kontoen.

Gjennomgå apptillatelser jevnlig

Discord lar deg koble opp til en rekke ulike tredjepartsapper og -tjenester – noe som selvfølgelig kan være veldig praktisk. Men hver ekstra app gir også en ny potensiell angrepsflanke inn til kontoen din dersom den appen blir kompromittert. Derfor bør du jevnlig gjennomgå hvilke apper som for øyeblikket har tilgang til din Discord-konto via «Authorized Apps»-seksjonen i brukerinnstillingene dine.

Fjern tilgangen for absolutt alle apper du ikke lenger bruker eller stoler 100% på. Jo færre apper med tilgang til kontoen, desto mindre angrepsflate og risiko utsetter du deg selv for. Vær også obs på at mange apper kan be om langt flere tillatelser enn de egentlig trenger for å fungere, så gi aldri bare blindt tilgang, uten først å sjekke hvilke tillatelser de faktisk ber om.

Bruk sterke unike passord

Et godt, sikkert passord er selvsagt grunnmuren for all kontobasert sikkerhet. Husk den gyldne regel om ikke å bruke det samme passordet på tvers av forskjellige tjenester – og unngå selvfølgelig å bruke åpenbare personlige opplysninger som fødselsdatoer, navnene på kjæledyr eller favorittfotballaget ditt. Bruk heller passordhåndtereren i nettleseren din eller en tredjeparts passordhåndterings-app til å generere og lagre lange, tilfeldige og svært krypterte passord.

Mange går for enkelhets skyld med samme enkle passord over alt, men da risikerer du at dersom én tjeneste blir kompromittert så kan angriperen lett få tilgang til absolutt alle kontoene dine med samme passord. Ha derfor et unikt, sikkert passord for hver enkelt tjeneste du bruker.

Forsøk på phishing og svindel

Vær alltid på vakt mot potensielle phishingangrep som prøver å lure deg til å oppgi sensitiv informasjon som passord, kredittkortnumre og annen personlig informasjon. Du bør aldri klikke på vilkårlige lenker i Discord, da disse kan lede deg til falske nettsider som ser helt legitime ut, men som i virkeligheten er laget for å naske informasjonen din.

Discord vil aldri be deg om passordet ditt på direktemelding eller via lenker – så hvis noen gjør dette, så er det helt garantert et phishingforsøk! Generelt må du alltid være på vakt mot vilkårlige direktemeldinger med vedlegg eller lenker fra brukere som du ikke kjenner. Disse kan spre virus, Drive-by-nedlastinger eller forsøke å lure informasjon ut av deg.

Hold Discord-klienten oppdatert

Utviklerne bak Discord gir jevnlig ut nye oppdateringer med feilrettinger, forbedringer og ikke minst kritiske sikkerhetsoppdateringer. Ved å alltid holde klienten oppdatert til siste versjon, sikrer du at du har installert de aller ferskeste sikkerhetspatchene til å dekke eventuelle huller og unngår dermed potensielle sårbarheter.

Sett Discord-klienten til å oppdatere seg automatisk i innstillingene, slik at du aldri går glipp av nye sikkerhetsoppdateringer som fikser nyoppdagede hull. Å kjøre en utdatert versjon av Discord gjør deg til en svært lett mål for enkelte typer angrep og bør derfor unngås for enhver pris.

Begrens serveradgang

Jo flere Discord-servere du er tilknyttet, desto større angrepsflate hvor du eksponerer deg selv for potensielle trusler. Det er lurt å med jevne mellomrom gå gjennom serverlisten din, og vurdere å forlate eventuelle servere du ikke lenger aktivt bruker eller ikke føler deg trygg på av en eller annen grunn.

På servere du fortsatt ønsker å være en del av, bør du også være forsiktig med å dele for mye privat og personlig informasjon, da slike data potensielt kan misbrukes av uvedkommende.

Lær deg personverninnstillingene

Discord har en rekke innstillinger for å gi deg full kontroll over hvem som kan se ulike deler av profilinformasjonen din, hvem som kan sende deg meldinger, legge deg til som venn og så videre. Sett deg inn i disse personverninnstillingene, og still inn på et nivå du føler deg komfortabel med når det gjelder eksponering.

Du kan for eksempel velge å bare tillate direktemeldinger fra folk du har lagt til som venner, i stedet for å ta imot meldinger fra absolutt alle. Eller du kan skjule bestemte deler av profilen for fremmede. Ta deg tiden til å forstå fullt ut hva de ulike valgene faktisk innebærer rent praktisk.

Bruk verifiserte servere

Discord verifiserer (eller «verifier») visse store og populære servere som trygge og seriøse. Disse merkes med en grønn hake, og har blant annet et obligatorisk offisielt navneskjema og tydelige regler og retningslinjer for atferd på serveren. Verifiserte servere har generelt et høyere sikkerhetsnivå og modereres for å kontrollere innholdet som publiseres.

Ved å holde deg til slike verifiserte Discord-servere minsker du sjansen for å bli utsatt for trakassering, svindel, spam eller annet uønsket innhold og oppførsel. Du kan lete etter verifiserte servere innen for interesseområdene dine ved å bruke utforskingsfunksjonen til Discord.

Vær forsiktig med tredjepartsapper og -roboter

Discord tillater at serveradministratorer legger til ulike roboter og funksjoner programmert av tredjeparter. Disse kan se veldig nyttige og morsomme ut på overflaten, men det er viktig å huske at koden bak dem potensielt kan ha bakdører eller ondsinnet funksjonalitet.

Roboter kan blant annet bli brukt til å samle inn privat informasjon fra serveren eller spre skadelig programvare og virus videre til brukernes maskiner. Vær derfor ekstra forsiktig med å installere roboter eller apper du ikke kjenner opphavet eller integriteten til. Bare installer fra kjente og pålitelige kilder.

Rapporter mistenkelig aktivitet

Skulle du oppleve hatefulle ytringer, overgrepsinnhold, trakassering, nettmobbing eller annen type ulovlig og støtende aktivitet på Discord, oppmuntres du til å rapportere det til Discords support-team med en gang. Bruk rapporteringsfunksjonen for å få sendt inn skjermdumper og detaljer om hendelsen.

Du kan også velge å blokkere og rapportere enkeltbrukere som oppfører seg på en truende eller upassende måte overfor deg. Discord tar dette svært alvorlig og håndterer alle innrapporteringer konfidensielt. Å holde plattformen trygg for alle er en av deres høyeste prioriteringer.

Vanlige spørsmål

Hva er tofaktorautentisering (2FA) og hvordan forbedrer det sikkerheten på Discord?

2FA legger til et ekstra kritisk sikkerhetslag ved å kreve to separate godkjenningsfaktorer – noe du vet (passordet) og noe du har (engangskode). Selv om passordet skulle bli kompromittert, vil angriperen fremdeles mangle den andre faktoren for å få tilgang til kontoen din. 2FA gjør det derfor ekstremt mye vanskeligere for uvedkommende å kapre kontoen.

Hvordan kan jeg gjenkjenne phishingforsøk på Discord?

Hold et våkent øye med mistenkelige direktemeldinger med lenker eller vedlegg, spesielt fra ukjente brukere. Discord vil aldri be om passordet ditt via meldinger. Klikk aldri inn på lenker som ser tvilsomme ut da de kan lede til falske nettsteder som ser legitime ut. Oppgi aldri sensitiv info på usikre sider.

Er det trygt å bruke tredjepartsapper eller -roboter på Discord?

De mest populære appene og robotene er som regel trygge, men u-autoriserte eller obskure tillegg kan potensielt inneholde skadelig kode. Installer derfor kun fra kjente og pålitelige kilder, og vær generelt forsiktig med hvilken tilgang du gir til slike tredjepartsprogrammer.

Relaterte artikler

Fabel

Denne lydbok-appen er i ferd med å ta Norge...

Nextory

Denne populære strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker har tatt...

Hvordan sørge for sikkerhetskopiering av iPhone-filene dine

Med så mye av livet vårt lagret på smarttelefonen,...

Beskytt Steam-kontoen din

Steam-konto er som å ha sin helt egen digitale...

Strim

Strim er en norsk strømmetjeneste som samler både klassiske...
Forrige artikkel
Neste artikkel