Anmeldelse av operativsystemet Windows 10

Da Microsoft lanserte Windows 10 lovet de noe som både var nytt og noe som var kjent. Det stemte. Med de fantastiske skrivebordfunksjonene til Windows 7 og Windows 8 sin berøringsvennlighet, er det bare å la seg begeistre.

Brukervennligheten er svært god, og systemet er enkelt å bruke med tastatur og mus, og enda bedre med berøringsskjerm.

Vi er glade for å se at startmenyen igjen er på plass. Noe av det nye vi finner er nettleseren Edge og Cortana, som er Microsofts virtuelle assistent. Microsoft beviser nok en gang at de stadig utvikler seg. Windows 10 var beviset på at det er mulig å lage et operativsystem som fungerer på tvers av PC-er, mobiltelefoner og nettbrett.

Last ned – Klikk her

Fordeler

  • Cortana Virtual Assistant og nettleseren Edge
  • Enkel oppgradering
  • Gir det beste fra Microsofts startskjerm- og berøringsskjermgrensesnitt

Ulemper

  • «Xbox One»-spillstrømming krever et solid nettverk
  • Mangler nyskapende og moderne Windows-apper
  • Litt få endringer, foruten skrivebordet

Det var liten tvil om at Windows 8 først og fremst var myntet på berøringsskjermer. Ulempen var bare at på den tiden brukte majoriteten av befolkningen fortsatt mus og tastatur. I dag er situasjonen selvfølgelig en helt annen, og de innovative løsningene i Windows 8 ble langt mer nyttige.

I de tre årene det gikk før Windows 10 kom ut, jobbet Microsoft med å utvikle et enda mer innovativt og brukervennlig operativsystem.

Mange lurer på hvor det ble av Windows 9. Det gjør vi også. Men det er sannsynligvis for å virkelig fornye seg. Windows 10 høres tross alt ut som en større fornying enn hva Windows 9 gjør.

Komme i gang med Windows 10

Er det én ting Microsoft er gode på, så er det å lage enkle oppgraderinger fra én versjon til neste. Med Windows 10 gjorde de denne prosessen enda enklere.  Har du allerede Windows kan du gå til oppgavelinjen og velge «Få Windows 10». Deretter velger du «Reserver gratis oppgradering». Det er viktig at du har alle Windows-oppdateringene, hvis ikke vil du ikke se appen.

Det er også mulig å oppgradere fra en ekstern harddisk eller USB-stasjon. Stort sett går oppgraderingen av seg selv, og er utført i løpet av 20 til 40 minutter.

Den etterlengtede startmenyen

Det var mange som valgte bort Windows 8 fordi startmenyen der i all hovedsak dekket hele skjermen for at den skulle bli mer berøringsvennlig. Nå er derimot den tradisjonelle startmenyen tilbake. Når du går inn i startmenyen, enten ved å sveipe inn fra høyre, trykke på Windows-ikonet nederst til høyre eller trykke på Windows-tasten, får du opp en meny. Der får du rask tilgang til de appene du bruker mest. Det kan kanskje føles litt utfordrende og forvirrende å finne programmet du ønsker. Men da har vi et godt tips til deg. Trykk på Windows-tasten og begynn å skrive inn navnet på det du søker etter. Da vil du straks ha tilgang. Skulle du mot formodning savne startskjermen i Windows 8, trenger du ikke å fortvile. Du kan få den også i Windows 10.

Continuum – en fantastisk funksjon

Hvis du har en såkalt 2-i-1 PC, det vil si PC og nettbrett i én og samme enhet, har Windows implementert en praktisk funksjon som de har valgt å kalle Continuum. Med Continuum lar Microsoft deg bytte mellom PC-modus og nettbrettmodus. På den måten kan du enkelt gå fra å jobbe på PC-en til å sette deg i sofaen med kun nettbrettdelen. I nettbrettmodus kjører appene i fullskjerm, og du får en Windows 8-lignende startskjerm. Enheten din vil automatisk skifte til nettbrettmodus når systemet merker at du har fjernet tastaturet.

Her er det også mer å hente: Hvis du har en Windows-telefon eller -nettbrett, kan du koble mus og tastatur til enheten ved hjelp av Continuum. Dermed blir den som en PC å regne, sånn bortsett fra størrelsen.

Cortana – din virtuelle assistent

Virtuelle assistenter er i vinden. Cortana er Windows sin versjon. Du kan velge om den skal høre på kommandoene dine. Den kan svare deg på spørsmål om været, timeplanen din, be «henne» gjøre Bing-søk, varsle deg og masse annet. Ønsker du ikke å bruke talekommandoer, kan du velge å skrive de inn.

Edge – endelig en ny nettleser til Windows

Dette har vi ventet på. Mange valgte bort Internet Explorer på grunn av sikkerhet, men også fordi den var ekstremt treig i forhold til for eksempel Chrome. Edge har et enkelt grensesnitt og gir deg rask og problemfri surfing. Her kan også Cortana hjelpe deg ved at du skriver inn spørsmål. Svarene får du opp uten å trykke på enter.

Andre apper

Med Windows 10 kan du strømme spill fra «Xbox One» på ditt hjemmenettverk. Du trenger bare å koble til en «Xbox One»-kontroller.

Microsoft har også gitt nytt design til gjengangere som e-post, kalender, kart og «Windows Store». Appene er universelle og vil være de samme på Windows 10-telefoner. De nye appene fungerer mye bedre på Windows 10 enn på Windows 8, nettopp fordi de kan kjøres i separate vinduer, slik vi nevnte tidligere. Både e-post og kalender fungerer svært bra og jobber raskt.

«Windows Store»-appen lar deg søke opp og installere nye apper.

Kostnader og krav

Det var nok mange som ble overrasket over at Windows tilbød gratis oppgradering til Windows 10. Dette var nok for å få folk til å holde seg til Windows, uten å tvinge dem til å betale for et nytt operativsystem. Sånt kan fort få folk til å rømme til andre alternativer.

Etter ett år måtte de som ønsket Windows 10 derimot betale for den. Prisen for «Windows 10 Home» kjøpt i «Microsoft Store» er kr. 1 499,-. «Windows 10 Pro» koster kr. 2 699,-.

Når det gjelder systemkrav, må du ha minst 1 GHz-prosessor og 1 GB RAM (2 GB for 64-bit-versjonen). I tillegg må du ha 16/20 GB ledig plass på harddisken for henholdsvis 32-bit og 64-bit.

Det er ingen problem å anbefale Windows 10. Når de nå endelig har gått tilbake til den mer tradisjonelle startskjermen, er de igjen der de burde være med optimal brukervennlighet.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...