Lær deg HTML, vi hjelper deg i gang

HTML er ikke kategorisert som et programmeringsspråk i samme grad som Java, C og .Net (osv.), men er i stedet et markeringsspråk (les: Wikipedia, HTML). Samtidig som det er lettere, er det også mindre avansert. Det å kunne HTML handler om å kunne tags, kunne sette de sammen, og å bruke det i praksis. I denne guiden vil vi introdusere deg HTML og prøve å gi deg basiskunnskaper i et språk som blir viktigere og viktigere å kunne.

Det er ikke nødvendig å kunne HTML for å sette opp ei nettside i dag. Faktisk kan du gjøre dette helt uten kunnskaper. Mange bloggtjenester kan gjøre dette for deg, og det er også mulig å sette opp et gratis CMS med standardtema uten å kunne verken HTML eller CSS.

Men til syvende og sist er det helt nødvendig med noe kunnskap i språket. Selv det å skrive en forumpost eller å redigere Nettby-profilen kan kreve litt HTML-kunnskap.

Hva trenger jeg?

Det du trenger for å lære HTML er en nettleser, som du trolig allerede benytter deg av, Notepad — ja, faktisk — og eventuelt en webhost.

Vi minner om at du ikke vil komme så langt at du kan begynne å skrive kode allerede etter denne artikkelen. Vi anbefaler deg å fortsette med HTML, lese andre, mer avanserte guider, for å lære deg dette grundig. Først da kan du ta i bruk det du har lært.

Men, Notepad? spør du. Ja, Notepad faktisk er det enkleste, og kanskje mest brukte, verktøyet til all programmering.

«Tags» (det viktigste):

Akkurat som i andre programmeringsspråk har HTML såkalte tags. Tags som <div>, <p> og <html>. Som du ser må disse være innenfor < og >. Noen tags skal lukkes, mens andre lukker seg selv. Et eksempel på et tag som lukkes, er <div>. Når du skal lukke dette taget, bruker du </div>.

I XHTML, som er et populært HTML-alternativ, må man lukke selvlukkende tags med />. Et eksempel på dette er <img/>, som i HTML kun vil være <img>

I XHTML tags skrives med små bokstaver, i motsetning til i HTML, hvor du bestemmer dette selv. En god vane er å alltid bruke små bokstaver. På den måten unngår du konflikter.

Du kan lese mer om tags, og lære deg en del av dem, her (ekstern lenke). Nedenfor finner du en liste med noen enkle tags, som du kanskje får bruk for i din datahverdag:

  • <b>: Kort for «bold» og gjør naturlig nok skriften fetere. Må lukkes med </b>.
  • <i> og/eller <em>: Disse gjør egentlig samme oppgave, men det anbefales å kun bruke <em> som er kort for emphasize. Hvis du ikke vil at all tekst skal være kursiv, må denne også lukkes med </em>.
  • <p>: All tekst skal i bunn å grunn være innenfor en paragraph. Når du lukker én paragraf, vil det automatisk skapes et mellomrom ned til neste linje (bør helst starte med <p> også).
  • <br> eller <br />: Står for «breakline» og bryter linja. Dvs. at du hopper direkte ned på neste linje. Sistnevnte form er nødvendig i XHTML. Denne skal ikke lukkes.

For å definere et HTML dokument bør du begynne med <html> og slutte med </html> i ethvert dokument. Alt innhold skal være mellom disse.

For å gi siden din en kropp må du benytte <body>-taget (må lukkes </body>). Merk: Dette er ikke nødvendig, og dermed kan det være fristende å la være å bruke det. Det samme gjelder <html> og en hel del andre tags. Bruk dem uansett.

Konklusjon

Men jeg forstår fortsatt ikke hvordan man setter sammen ei nettside, brøler du. Nei. Det er faktisk litt mer komplisert enn som så. Du har nå litt i bunn, men for videre kunnskap anbefaler vi w3schools.com, som er en fantastisk guide til HTML-kunnskap (engelsk). Lykke til!

(Er det noen eksperter som oppdager feil, vennligst redegjør dette! Vi ønsker ikke å villede folk)

Relaterte artikler

Fabel

Denne lydbok-appen er i ferd med å ta Norge...

Nextory

Denne populære strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker har tatt...

Hvordan sørge for sikkerhetskopiering av iPhone-filene dine

Med så mye av livet vårt lagret på smarttelefonen,...

Beskytt Steam-kontoen din

Steam-konto er som å ha sin helt egen digitale...

Strim

Strim er en norsk strømmetjeneste som samler både klassiske...