Hva er aksjer?

Det er mange som velger å selge og kjøpe aksjer i dag. Noen har dette som sidejobb, mens andre lever av å kjøpe og selge aksjer. Med aksjer har du mulighet til å eie deler av et selskap. Det er nemlig slik at en aksje tilsvarer et deleierskap i en bedrift. Du kan minimum kjøpe en aksje, og jo flere du kjøper, jo mer eier du av selskapet.

Selskapet bruker aksjer som en finansieringskilde, ettersom de får penger når aksjene selges for første gang. Dette er et alternativ til å låne penger fra banken. De tjener kun penger første gang aksjen blir solgt, deretter vil aksjene bli kjøpt og solgt på børsen mellom investorer. Når du kjøper en aksje her kjøper du den derfor fra andre som har investert i selskapet tidligere, og ikke fra selskapet selv.

Hvor kan du kjøpe aksjer?

Du kan kjøpe aksjer i banken fysisk, eller hos en nettmegler. Det vil typisk være billigere å kjøpe hos en nettmegler, fordi du slipper mange av gebyrene som følger med når du bruker en aksjemegler. Her kan du også kjøpe utbytteaksjer. Det finnes flere plattformer du kan kjøpe aksjer på, blant annet hos Nordnet og DnB. Det er viktig å velge en trygg og god nettmegler, slik at kjøp og salg kan skje raskt og enkelt. Derfor er det viktig å velge en nettmegler som er brukervennlig, og som tilbyr deg de rette analyseverktøyene

Nyttige verktøy for deg som investerer i aksjer

Når man investerer i aksjer og skal velge en plattform å gjøre dette på, er det viktig å se på hvilke analyseverktøy de tilbyr. Dette kan typisk være statistikk og informasjon om aksjens verdi, som kan gjøre det lettere for deg å forutsi en eventuell økning eller nedgang. Dette vil hjelpe deg som investor til å kunne gjøre en helhetlig vurdering av investeringsobjektet.

Du kan også dra nytte av verktøy som stop-loss og take-profit. Disse hjelper deg med å automatisk selge aksjene når de når et visst nivå. Førstnevnte vil selge aksjen du har kjøpt dersom verdien av den synker til en viss sum. Dette er spesielt smart når du handler med usikre aksjer. Take-profit vil motsatt selge aksjen din når den har steget i pris til et satt nivå, og kan hjelpe deg med å få så god avkastning som mulig.

Før du kjøper aksjer

Hvis du er interessert i aksjer, er det noen ting du bør sette deg inn i og undersøke. Først og fremst må du finne ut hvor du vil kjøpe aksjer og fra hvilket selskap. Det er viktig å alltid ha god kjennskap og kunnskap om selskapet du vil investere i, da det er avgjørende for å kunne forutse den fremtidige verdien av gitt aksje.

Det er lurt å kjøpe aksjer i et selskap du kjenner godt til fra før, kanskje det er innenfor en liten bransje du interesserer deg for, eller større firma du har analysert nøye. Mange velger å investere i miljøvennlige selskap, mens andre vil investere i store selskap som Google og Amazon. 

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...