Hvordan få kompensasjon når flyet med SAS blir forsinket eller innstilt?

Du har mange rettigheter og krav som flypassasjer hos SAS, men det er ikke alltid like lett å vite hva du skal gjøre når stresset melder seg og du står midt på en travel flyplass. Det kan derfor være godt å vite at du kan søke om kompensasjon i etterkant. Her skal vi se nærmere på hvordan du kan søke refusjon ved forsinkede eller innstilte fly, hvor du finner frem til aktuelle skjema og hvem som kan hjelpe deg videre i prosessen om SAS gir deg avslag.

AirHelp kan veilede deg når du skal søke refusjon fra SAS ved kansellering og forsinkelse, samt informere om nøyaktig hva du har krav på. Dersom det oppstår problemer som forsinkelse eller kansellering, kan du raskt finne ut av rettighetene dine ved å ringe dem og oppi informasjon som flynummeret ditt og e-post adressen din.

Du kan eventuelt lese nærmere om alle rettighetene dine på SAS sine nettsider. Det anbefales uansett ta godt vare på reisedokumentasjon og flynummer, slik at du har mulighet til å klage i etterkant. Du bør også be om så utfyllende opplysninger som mulig om årsaken til problemet

Kompensasjon ved forsinkelser

Det kan være stressende å stå på flyplassen og vente, uten å vite når du egentlig kommer frem. Det blir ekstra krevende om du skal videre til andre destinasjoner, men risikerer å ikke rekke neste flyvning. Det er derfor svært viktig at du ber SAS om mer informasjon så snart som mulig og legger frem situasjonen din. Du kan også be om forpleininger etter en viss ventetid:

  • To timer når du skal fly maks 1500 km
  • 3 timer når du skal fly innenfor EØS, så sant reisen er på mer enn1500 km, samt alle andre reiselengder mellom 1500 og 3500 km
  • For alle andre flyvninger er det fire timer som gjelder

Det er SAS som har ansvar for å ordne videre transport om du ikke rekker det neste flyet ditt. Dersom de ikke klarer å ombooke deg, kan du søke om full refusjon. SAS må i tillegg ordne hotell til deg, dersom du må vente til neste dag før du kan komme deg videre.

Rettigheter ved kanselleringer

Det er som regel tre alternativer om flyet ditt blir innstilt: full refusjon, ombooking til en annen rute på snart som mulig eller ombooking til en flyvning på et senere tidspunkt. Det kan være at du har krav på økonomisk kompensasjon, i tillegg til dette.

Det bør sies at du ikke kan få kompensasjon for årsaker som ligger utenfor SAS sin kontroll, for eksempel dårlig vær. Du har heller ikke krav på innstillinger om du får varsel innen 14 dager før avgang, eventuelt 7-14 dager om du blir tilbudt en annen flyvning.

Du kan henvende deg til Transportklagenemda for videre hjelp, dersom kravet ditt skulle bli avslått. Ifølge SAS regnes for eksempel streik som en ekstraordinær omstendighet som de ikke har kontroll over, mens Transportklagenemda motstrider dette. Skulle du bli rammet av streik, anbefales det uansett å klage hos begge instanser.

Hvordan du kan søke i etterkant

Du finner alle skjema for å klage og søke refusjon på SAS sine nettsider. Her finner du en god oversikt over alle skjema, nærmere informasjon om søknadsprosedyren og hvor mye du har krav på. Det er fullt mulig å søke kompensasjon opptil tre år i ettertid, men det anbefales på det sterkeste å søke så snart som du har mulighet til det.

Relaterte artikler

Fabel

Denne lydbok-appen er i ferd med å ta Norge...

Nextory

Denne populære strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker har tatt...

Hvordan sørge for sikkerhetskopiering av iPhone-filene dine

Med så mye av livet vårt lagret på smarttelefonen,...

Beskytt Steam-kontoen din

Steam-konto er som å ha sin helt egen digitale...

Strim

Strim er en norsk strømmetjeneste som samler både klassiske...