Hvordan finne din IP-adresse i Windows 11

Du kan ha mange grunner til å trenge litt hjelp til å finne din IP-adresse på det nye styresystemet. Kanskje du er ny bruker, kanskje du er student, eller kanskje du bare ikke har fått sjangsen til å skaffe denne viten tidligere.

Fortvil ikke, for vi skal få deg godt igjennom prosessen.

Du kan også ha mange grunner til å ville finne din IP-adresse til å starte med. Det kan for eksempel være at du ønsker å gi noen eller noe tilgang gjennom brannmuren, at du skal koble deg til eksternt, eller at du skal kjøre et program som krever at du kjenner din IP. En ganske vanlig grunn er at du har installert et internettkrevende program, som må gis tillatelser i enten brannmur eller router før det kan brukes skikkelig.

Windows 11 har en god del forskjelligw måter du kan finne denne informasjonen på. Noen vil si det letteste er å kjøre en enkel kommando, men om du ikke er særlig computerkyndig kan en «enkel» kommando være alt annet enn enkel. Der finnes heldigvis andre metoder, og vi skal gjennomgå den så grundig som mulig.

Windows 11 kommer med mange forandringer, som kan være vanskelige for noen å vende seg til. Vi har sammensatt en enkel guide for deg, uavhengig av ditt nivå av data-evner. Følg de enkle trinnene, og du vil ende med å ha din IP-adresse før du vet av det.

Finne din IP-adresse i Windows 11

Du kan finne det aller meste av din PC’s informasjon ved å se i innstillingene.

Du kan komme dit ved enten å trykke på Start og deretter Instillinger, eller du kan bruke hurtigtastene CTRL og i.

Du kan også bruke søkefeltet i startmenyen, og rett og slett skrive ‘innstillinger’ etterfulgt av et trykk på enten Enter eller søkeknappen. Trykk deretter på Innstillinger for å åpne disse.

Når du er inne i Innstillinger skal du velge Nettverk & Internett, og deretter enten Wifi eller Ethernet, avhengig av hvilken tilkobling du har. Ethernet er internett som er koblet til via ledning i datamaskinen, motsatt wifi, som er en trådløs tilkobling via din internettrouter.

Noen datamaskiner kommer ikke med wifi-mottakende deler fra fabrikkens side, og i såfall er det ethernettkabel som må brukes.

Hvis du har Wifi-tilkobling velger du Wifi, og deretter blar du ned i Wifi Adaptere vinduet inntill du ser blant annet IP-adressen, såvel som annen informasjon.

Det samme prinsippet gjelder hvis du har ethernet-forbindelse.

Du bør kunne se både IPv4 og IPv6 adressene, og det er som regel IP-adressen til IPv4 du er ute etter.

Din IP-adresse består av en rekke tall og punktummer, som for eksemel 111.222.333.44 og er unik.

Finne nettverksdetaljer i Windows 11

Dersom du skulle trenge flere informasjoner enn bare IP-adresse, kan du gå til Avanserte Nettverksinnstillinger i vinduet Nettverk & Internett. Velg deretter Nettverk Og Forbindelses Egenskaper, og så nettverksadapteren det gjelder.

Her vil du kunne se en hel rekke av relevante informasjoner du skal kunne måtte trenge.

Dette er især nyttig hvis du trenger IP på en bestemt tilkobling, eller hvis du er ute etter annen info enn bare IP.

Finne IP via kommandoer

Brukere med erfaringer innenfor Windows-kommandoer kan bruke kommandovinduet til å finne sin IP-adresse.

Det kan høres skremmende eller fremmed ut dersom du ikke har prøvd det før, og kommandovinduet kan gi deg følelsen av at du tukler med noe du ikke bør røre. Fortvil ikke! Om du skriver noe feil, gir kommandovinduet deg beskjed om at kommando ikke gjenkjennes eller kan utføres. Det er kun bestemte, forhåndsprogrammerte, riktig skrevne kommandoer som kan brukes. Med mindre du kjenner disse, eller ved et grassalt uhell skriver veldig spesifikke rekker bokstaver som tilsammen utgir en kommando, så har du svært lave sjanser for å komme til å rote til noe.

For å gjøre dette med Windows-kommandoer skal du gå til startmenyen og søke på Kommando eller CMD i søkefeltet.

Trykk på det skjermaktige ikonet med navnet Kommando som kommer opp som forslag. Du blir nå presentert for et enkelt sort vindu med gråhvit tekst, og er nå klar for å skrive kommandoen som gir deg IP-adressen. Dermed skal du skrive følgende tekst: ipconfig

Og trykke enter. Dette vil vise deg en rekke informasjoner i enkelt skriftformat, deriblant IP-adressen.

Finne din offentlige IP-adresse i Windows 11

Du har faktisk to IP-adresser. Du har en privat som er unik for din PC, og en offentlig som er knyttet til din internettkobling. Alt etter hva du trenger å gjøre, kan du trenge den offentlige adressen.

Denne kan blant annet brukes til å opprette din egen server, som for eksempel VPN eller WEB, du kan bruke den til å sette opp overvåkningskameraer, eller til å koble deg til din maskin fra en ekstern forbindelse.

Å finne denne er derimot litt lettere enn den private, som er den vi har sett på hittil. For å finne den skal du bare gå på Google og skrive ‘hva er min IP adresse’ i søkefeltet, og voila! Rett under er der også en knapp kalt ‘lær mer om IP-adresser’, og denne kan hjelpe deg å bli klokere på hva alt dette handler om.

Du kan også se din IP-adresse på sider som whatsmyip.org eller whatismyip.com.

På sistnevnte nettside kan du trykke på knappen ‘my IP information’ for å se hvilken informasjon din IP-adresse avslører om hvor du er.

VPNs påvirkning av IP-adresse:

Hvis du av ulike årsaker har en VPN-tilkobling aktivert, kan dette påvirke både din IP-adresse og informasjonen denne viser på diverse søkesider. Noen VPN-programmer er nemlig designet for å skjule din faktiske adresse, eller lure diverse programmer og nettsider til å tro du er et annet sted. Dette brukes spesielt av folk som ønsker å se streamingtjenesters innhold som er låst til spesifikke land eller regioner.

Det kan også brukes hvis du laster ned diverse ting og ikke ønsker at noen skal se at det var deg, eller hvor du gjorde det fra.

Relaterte artikler

Fabel

Denne lydbok-appen er i ferd med å ta Norge...

Nextory

Denne populære strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker har tatt...

Hvordan sørge for sikkerhetskopiering av iPhone-filene dine

Med så mye av livet vårt lagret på smarttelefonen,...

Beskytt Steam-kontoen din

Steam-konto er som å ha sin helt egen digitale...

Strim

Strim er en norsk strømmetjeneste som samler både klassiske...