Internett som nødhjelp

Ville du som en sulten flyktning valgt en hamburger eller noen minutters nettilgang? Tåpelig spørsmål? Slett ikke. Forskning viser at internett tilgang har enorm betydning i flyktningleire.

I Nyarugusu-leiren i Tanzania har forsøk på å gi folk telefoner med internett tilgang vist forbausende resultater. Testgruppen som fikk  tilgang til internett via telefoner viste mye større sosial og økonomisk fremgang enn den gruppen som ikke fikk det. 

Mobiltelefon viktigere enn mat

Det er sekstifem millioner flyktninger i verden. Mange av dem lever i leire og under ekstreme forhold. Årsakene kan være krig, sult eller forfølgelse basert på politiske, personlige eller religiøse identiteter. 

Nå viser det seg at mobil- og internett funksjoner øker sjansene flyktningene har til å skaffe seg selv økonomisk hjelp. Dette er egentlig å forvente fordi valgmuligheter er avgjørende for økonomisk fremgang og økning av formue. Som vist på utallige nettsider som nuorisopalvelubalanssi.fi har internett-tilgang alt å si for pedagogiske og sosiale muligheter. 

Strøm

I leirer som Nyarugus er det lite strøm, så det er vanskelig og dyrt å finne ladestasjoner for telefoner, men testpersonene fikk anledning til å lade ubegrenset. Det fikk store utslag på evnen flyktningene hadde til å ta vare på seg selv. 

Ifølge Røde Kors må flyktninger stå timesvis i kø for å bruke den ene leir-telefonen, bare for å oppnå en tilkobling på noen få sekunder. Med internett tilgang forandrer alt seg. Familie langt fra hverandre kan se hverandre gjennom FaceTime og lignende applikasjoner.

Nettbank 

En av de mest bemerkelsesverdige virkningene av internettbruk hos flyktninger var nettbank og pengelån. I Tanzania bruker flyktninger mobiltelefoner for å be slektninger om penger, og mobilbetalinger er populære i Afrika, selv om det ennå ikke har blitt populært å spille på steder som sportsbonus.net.

Internett sørget for at det ble tilført mer penger til de som hadde tilgang, og ble en målbar bærebjelke i livet i flyktningeleiren Nyarugusu. Telefoner var for mange flyktninger mer befriende og økonomisk fordelaktig enn tepper, matkuponger og andre saker.

Feil hjelp

Selv om organisasjoner som Røde Kors selvsagt gjør en viktig jobb, så hjelper donasjoner på flyktningenes underliggende problemer. Flyktninger trenger materiell hjelp, men organisatoriske feil fører til at det blir sendt for mye av en vare, og ikke nok av en annen. 

For eksempel kan flyktninger få tilsendt materialer for å bygge en hytte, men ikke de nødvendige verktøyene for å gjøre det. Humanitær bistand i form av utvidelse av mobilnettverk unngår fallgruvene med ved å gi flyktninger muligheten til å planlegge selv.

Sikrere

Mobil Innskudd er raskere og mindre utsatt for manipulasjon enn kontanter. Bistand kan komme i løpet av sekunder med en pengeoverføring, og flyktninger kan holde rede på disse betalingene ved å holde kontakten med saksbehandlerne. I tillegg til at de er mer praktiske, er de også sikrere – mobil innskudd er vanskeligere å stjele enn kontanter. 

Undersøkelsen viste også at den underholdning og informasjon flyktningene fikk gjennom internett tilgangen hadde psykologiske fordeler. Musikk og film ga en dyster dag liv, og bidro til mer glede i en trist leir. Online nyheter ga også oppdateringer hjemmefra.

Tatt i betraktning at det blir gitt milliarder dollar i bistand hvert år er det viktig å vite hvor pengene går. I stedet for å sende bare materiell, burde man kanskje utvide nettverksfunksjonene?

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...