Internettoverhaling fikk flertall

icann-artikkelbilde.jpg

En komplett overhaling av måten man navigerer internettet har fått godkjenning i Paris, skriver BCC.co.uk. Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numers) var enstemte på å redusere de strenge reglene for toppdomener som f.eks. .com og .no.

Eksempelvis kan et selskap snart registrere merkenavnet sitt som domene, og hvem som helst kan i prinsippet registrere navnet sitt.

Et annet forslag om å introdusere domenenavn på asiatisk, arabisk og skriptspråk ble også godkjent. Noe som tidligere ikke har vært mulig, derfor har nettsteder i store deler av Asia tidligere måttet bruke latinske tegn i domenenavnene.

«Vi åpner en ny verden og jeg tror ikke dette kan bli undervurdert,» sa Roberto Gaetano i Icann i et intervju med BBC.

Toppdomenene er for øyeblikket kun begrensede for individuelle land, som for eksempel .no for Norge, .uk (Storbritannia) og .de (Tyskland). Andre såkalte toppdomener som .com, .net og .org er også begrensede innenfor kommersiell virksomhet og organisasjoner. Derfor vil dette åpne nettet i mye større grad enn tidligere, som er et mål Icann har hatt helt siden de startet i 1998.

Med de nye reglene kan man registrere et domene så lenge det inneholder et visst antall tegn (vanligvis to), det trenger ikke å være a-z (æøå er forsåvidt også tillatt) eller 0-9 som tidligere. Dette vil trolig øke antallet registrerte domener med hundretusener, kanskje også millioner.

Icann jobber også med en hel del nye domener som trolig snart skal ut i drift, bl.a. skal Scotland og Wales få sine egne domener — henholdsvis .cym og .sco. Dessuten skal London og New York få egne domener (.ldn og .nyc).

Kan bli ekstremt dyrt

Antakelig vil det etterhvert komme domener som retter seg etter enkelte bransjer, eksempelvis .news og .sport. Disse vil trolig være offer for en bydningskrig mellom selskaper og kan koste vinneren dyrt.

Icann sier de har drøftet dette nøye og er klar over at dette kan gi store økonomiske konsekvenser for selskaper.

(Via BBC.co.uk)

Relaterte artikler

Fabel

Denne lydbok-appen er i ferd med å ta Norge...

Nextory

Denne populære strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker har tatt...

Hvordan sørge for sikkerhetskopiering av iPhone-filene dine

Med så mye av livet vårt lagret på smarttelefonen,...

Beskytt Steam-kontoen din

Steam-konto er som å ha sin helt egen digitale...

Strim

Strim er en norsk strømmetjeneste som samler både klassiske...