Er datamusen et kapittel som er i ferd med å bli avsluttet

Datamusen har fulgt oss siden den for første gang så dagslys i offentligheten med Xerox 8010 Star Information-Systemet i 1981. Men faktisk så må vi helt tilbake til 9. Desember i 1968 for å se den første musen, se video under dette avsnittet. Og i løpet av de siste 20 årene så har den blitt mer og mer úunværlig, for å bruke en moderne datamaskin så trenger man et pekeverktøy – og akkurat der er det musen som dominerer stort.

Men hvordan vil morgendagens it-verden se ut? Er det rom for nye 27 år med musen som en naturlig del av datamaskinen? Mye tyder på at den snart har sett sine beste og kanskje siste dager. Hvordan jeg kan si dette? Følg med i artikkelen så vil du forstå hvorfor jeg påstår dette.

Det er flere og flere som melder seg på diskusjonen om datamusen snart vil dø ut, dette har skjedd etter at blant annet Steve Prentice, som jobber med analyse i Gartner, har uttalt dette. Dette er et meget modig utsagn å komme med i en tid hvor musen ER vårt viktigste bindeleddet mellom oss og datamaskinen. Men hvis vi stopper opp og tenker litt rundt dette så er det kanskje ikke så galt allikevell, dette er ting man bør tenke på:

1. Apple’s store trackpad med multi-touch

På de nyeste MacBook Air og MacBook Pro-laptop’ene har vi nå fått et pekeverktøy som overgår musen på flere steder, etter ei uke med en slik så vil man neppe gå tilbake til den gamle musen – endelig en musepeker på en laptop som byr opp til dans. Den nye Trackpad’en er overlegen fordi den kan utføre såkalte «gestures» i tillegg til å bare å være et vanlig pekeverktøy, dette gir deg en helt ny og bedre måte å kontrollere dine handlinger på datamaskinen.

2. «Tankeleser»-verktøy

Dette høres kanskje litt for Science Fiction ut, men det er faktisk en realitet. Akkurat som med musen fra 1963 til 1981, så er disse verktøyene fortsatt i lab’en, det finnes fortsatt ikke noen perkekte ferdige verktøy. Men et selskap, Emotiv Systems, planlegger å plassere et headsett til 1500 kroner på markedet som lar gamere kontrollere noen ting i spillet med tankene alene. Klikk her for en demo. Hva hadde slått det? Å tenke på hva man skal gjøre må jo bare være framtiden, håper vi ihvertfall.

3. Apple iPhone og alle iPhone-dreperne

Den nyeste og mest hippe kategorien av mobiltelefoner mangler alle et fysisk tastatur og et synlig pekeverktøy, denne telefonen bruker touch til dette, Apple med multi-touch. Dette gir oss også bedre plass til skjermen på vårt kjære verktøy.

Dette gjør at millioner av mennesker blir vant med et operativsystem hvor man kun bruker touch-skjerm, og dette bør vi tenke nærmere på for alt Apple (og mange andre store leverandører av gadgets og it-utstyr) gjør for tiden peker mot en touch-framtid.

4. Pekeverktøy for Gamere

Når det gjelder gaming så har vi fortsatt de som sverger til tastatur og mus, men flere og flere begynner å bruke annet utstyr der også, de fleste har en joystick, bilratt og annet spill-utstyr i huset som også brukes til PC. Gamere er en stor pågangsdriver til nytt og bedre utstyr ellers i it-verdenen, og man skal ikke se bort ifra at de kan være med på en aldri så liten revolusjon her også.

6. Microsoft Surface

Også Microsoft har fått øynene opp for andre pekeverktøy enn musen, og med sitt Microsoft Surface-prosjekt så viser de at også de liker tanken på å bruke fingrene og mulit-touch. Det skal bli spennende å se hva de to gigantene i it, Apple og Microsoft, kommer med framover.

Disse punktene er noe av det jeg mener er med på å vise hvilken retning pekeverktøyene tar, dette er selvfølgelig ikke noe annet enn en observasjon, men for meg kan det tyde på at Musen er i ferd med å dø ut – ikke idag, ikke imorgen, men om ikke altfor lenge.

Hva synes du? Har du noen synspunkter rundt dette så kom med dem i kommentarfeltet.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...