Smarte hjem

Dagens teknologi har gitt oss nye og spennende produkter som kan hjelpe oss i hverdagen, og flere og flere velger å ta i bruk smarte produkter i hjemmet. I de norske hjem er det nå veldig vanlig å finne smarte varmepumper, lyspærer, vannkokere, panelovner, vekkerklokkelamper, kjøleskap, vaskemaskiner med flere. Disse produktene kan gjøre mye for oss, men det største kriteriet for å kunne kalle dem smarte er at de tilbyr noe mer enn bare tilkobling til internett. En smart enhet kan ikke bare styres fra en mobiltelefon, men den kan programmeres til å utføre oppgaver automatisk slik at du slipper å hele tiden måtte fortelle den at den skal gjøre noe.

Eksempelvis kan du fortelle varmepumper at de skal holde hjemmet mellom 20 og 24 grader, og at den kun skal bruke strøm mellom gitte klokkeslett. Du kan også programmere den til å holde en gitt temperatur på dagtid, og en annen på nattestid. Det finnes også smarte lysstriper som kan programmeres til å lyse på gitte tidspunkt og med forskjellige lysstyrker og farger. Da kan man stille den inn til å slå seg på med en svakere varm hvit farge på morgenen, og en skarpere kald hvit midt på dagen; ønsker man en romantisk stemning på kvelden kan man be den om å endre fargen til en dyp rødfarge med lavere styrke.

Programmering

Selve programmeringen av vanlige husholdningsprodukter er nå blitt veldig enkel, og produsentene er flinke til å gjøre brukergrensesnittet forståelig og lettfattelig slik at alle skal kunne ta i bruk teknologien. Men selve programmeringen bak automatiseringen er litt mer komplisert, og heldigvis finnes det mange dyktige folk som driver med robotautomatisering. For at robotene i hjemmene våre skal bli virkelig smarte, trenger de samarbeidskunnskaper. Automatiseringen handler om å lære robotene hva de skal gjøre, og hvordan oppgaven skal utføres, men også hvordan de skal takle oppgavene sine dersom de møter på noe uforutsett. En robotstøvsuger har som eksempel blitt lært opp til å støvsuge gulvet, men den trenger også å vite hva den skal gjøre dersom den møter objekter i rommet som ikke står der fast.

Hvis dette – så dette

En stor del av programmeringen og automatiseringen av roboter til husholdningen, er å lære dem hvordan de skal reagere på kommandoer, og hvordan de skal utføre oppgavene sine. Når du så har kjøpt en robot som skal holde styr på en del av husholdningen din, som for eksempel en smart LED-stripe, kan du bruke apper som IFTTT til å automatisere enheten selv. Med denne appen kan du fortelle LED-stripen at den skal slå seg på klokken 8 på morgenen med en varm hvit farge på 50% styrke, eller at den klokken 15 skal slå på «dagtid» modus. Mulighetene for automatisering er uendelige, og det er bare fantasien som setter grenser.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...