VPN på din iPhone eller Android

Har du noen gang vært på et offentlig Wi-Fi-nettverk og bekymret deg for at noen kan overvåke din aktivitet? Eller kanskje du ønsker å få tilgang til innhold som er blokkert i ditt område? Da trenger du en VPN! Ikke bare vil det beskytte personvern, men det gir også muligheten til å se på videoer eller spille spill fra hele verden. Og det beste av alt, det er superenkelt å installere på din iPhone eller Android-enhet. La oss ta en titt på hvordan vi kan sette opp VPN og nyte internettet uten begrensninger!

Hvorfor du trenger en VPN på din iPhone eller Android telefon

VPN er et Virtual Private Network, og det er et verktøy som krypterer internettforbindelsen din. Dette gjør at du kan surfe på nettet uten å bekymre deg for at noen skal kunne spore deg eller sniffe ut informasjon om deg. I tillegg til å være en effektiv måte å beskytte privatlivet ditt på, så er VPN-er også et nyttige verktøy for å få tilgang til blokkerte nettsider og tjenester.

Det er mange grunner til hvorfor du trenger en VPN på din iPhone eller Android telefon. Den første og viktigste grunnen er for privatlivets skyld. Som nevnt over, så vil en VPN kryptere internettforbindelsen din, slik at ingen kan spore deg eller stjele sensitiv informasjon fra deg. I tillegg til dette, så vil en VPN også gi deg anonymitet på nettet. Dette betyr at du ikke trenger å bekymre deg for hvilke nettsteder du besøker eller hva du sier online.

Geoblokkering

En annen grunn til å bruke en VPN på din iPhone eller Android telefon er for å få tilgang til innhold som kanskje ikke er tilgjengelig i ditt land. Dette kan være videoer, nettsider eller tjenester som er blokkert av landets regjering. Om du for eksempel er ute og reiser og ønsker tilgang til nettsider som nokiaosake.com i Finland, vil VPN være ekstremt nyttig.

En VPN-tjeneste vil omgå disse blokkeringene og gi deg muligheten til å surfe uten restriksjoner uavhengig av hvor du er i verden.

Datasikkerhet

Til slutt så gir en VPN-tjeneste også et lag med ekstra datasikkerhet. Selv om det vanligvis finnes andre måter å beskytte seg mot cyberangrep, så vil en VPN ta sikkerheten din enda et steg videre ved å kryptere all den dataen som går mellom deg og internett. Dette vil minimalisere risikoen for at noen skal stjele sensitiv inform

Sikker internettforbindelse

En sikker internettforbindelse er en av de mange fordelene med å bruke VPN. Med en VPN-tjeneste kan du få tilgang til Internett uten å bekymre deg for at noen skal kunne spore din onlineaktivitet. I tillegg er det en effektiv måte å unngå geo-blokkering, noe som gjør det mulig å få tilgang til nettsteder og tjenester som ellers ville være utilgjengelige.

VPN beskytter personvernet ditt mot nysgjerrige øyne

En VPN beskytter personvernet ditt mot nysgjerrige øyne ved å kryptere all din internett-trafikk. Dette betyr at ingen kan se hva du foretar deg online, inkludert ikke-beskyttede nettsteder og Wi-Fi-nettverk. En VPN er spesielt nyttig hvis du bruker offentlige Wi-Fi-nettverk, fordi dette er steder hvor hackere ofte angriper. Med en VPN aktivert trenger du ikke bekymre deg for at noen skal snoke i e-postene dine, banktransaksjonene dine eller annen sensitive data.

Hvordan velge en VPN-tjeneste

Det er et hav av ulike VPN-tjenester å velge mellom på markedet i dag. Det fins en rekke gratis gratis alternativer, men også leverandører med månedlige avgifter. Selv om det kan være fristende å bruke gratis VPN på mobilen, har de som oftest noen begrensninger som kan føre til frustrasjon i lengden. Tiltros for dette, er en gratis VPN-tjeneste en god måte å prøve ut diverse tjenesten på før du bestemmer deg for en betalt tjeneste.

Det kan være vanskelig å vite hva man bør velge, samt hva man bør se etter, så les videre for å få noen gode tips til hvordan du kan velge riktig VPN-leverandør.

Hvilken krypteringsmetode bruker VPN-leverandøren?

Kryptering er viktig for å sikre at dataene dine er trygge, og det er derfor viktig at du velger en leverandør som bruker en god krypteringsmetode. Det finnes mange ulike krypteringsmetoder, men ikke alle er like trygge. Vi skal se på to av de mest populære metodene: PPTP og L2TP/IPsec.

PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) er en gammel krypteringsmetode som ble utviklet av Microsoft. Denne metoden er relativt enkel å sette opp, men den har flere sikkerhetsproblem. Derfor anbefaler vi ikke at du bruker PPTP hvis du bekymrer deg for sikkerheten til dataene dine.

L2TP/IPsec (Layer 2 Tunneling Protocol/Internet Protocol Security) er en mer moderne og sikrere krypteringsmetode. Denne metoden bruker to lag med kryptering, noe som gjør den mye vanskeligere å kompromittere. Dette gjør den til et godt valg for VPN-tjenester som også benytter seg av andre sikkerhetsfunksjoner.

Sørg for at tjenesten du velger ikke fører en logg over aktiviteten din

Du bør alltid sjekke om tjenesten du bruker lagrer loggfiler av aktiviteten din. Hvis de gjør det, kan det være en risiko for at disse loggfilene kan bli brukt til å spore deg eller til å levere annonser til deg. Se etter en tjeneste som ikke lagrer slike loggfiler, da dette er den beste måten å sikre at du ikke blir sporet på nett.

Hvordan VPN selskapet tjener penger

Det er to hovedmåter som VPN-selskaper tjener penger: via abonnementer og via annonsering. Abonnementsmodellen er den mest vanlige og innebærer at brukerne betaler et månedlig eller årlig beløp for å bruke VPN-tjenesten. Annonseringsmodellen fungerer ved at selskapet tillater annonsører å plassere reklame på sin nettside eller i sin app, noe som genererer inntekter for selskapet.

Hvor rask er forbindelsen? Hvor mange servere har VPN-tjenesten?

Man kan bli overrasket over hvor rask en VPN-forbindelse faktisk er. Dette er fordi en VPN gjerne vil bruke den raskeste forbindelsen tilgjengelig, noe som ofte er bedre enn den internettleverandørens forbindelse. Det finnes mange forskjellige VPN-tjenester på markedet, og de fleste av dem har et stort antall servere. Jo flere servere, desto raskere og mer pålitelig vil VPN-tjenesten være.

Er det bruksbegrensninger?

Når det gjelder VPN-tjenester til mobiltelefoner, er det viktig å finne en tjeneste som ikke har bruksbegrensninger. Dette er spesielt viktig hvis du planlegger å bruke VPN-tjenesten mye, for eksempel hvis du arbeider fra flere ulike offentlige Wi-Fi-nettverk eller når du reiser utenlands.

Mange gratis VPN-tjenester har begrensninger på hastighet og/eller dataoverføring, noe som kan gjøre dem upraktiske å bruke. De fleste betalte VPN-tjenester har ikke slike begrensninger, men det er alltid en god idé å sjekke vilkårene før du abonnerer på en slik tjeneste.

Hvordan man setter opp VPN på iPhone eller Android

Som sagt, så finnes det en rekke forskjellige VPN-tjenester å velge mellom, men en av de beste på markedet som vi anbefaler er ExpressVPN. Dette er en rask og pålitelig tjeneste som har den beste kundestøtten av alle de store aktørene på markedet. I tillegg har de apps for både iPhone og Android, slik at det er veldig enkelt å sette opp og bruke.

Her er en trinn-for-trinn-guide til hvordan du setter opp og bruker ExpressVPN på din iPhone eller Android:

  1. Gå til App Store eller Google Play Butikken og last ned ExpressVPN-appen.
  2. Installer appen på enheten din, og åpne den etter installasjonen er fullført.
  3. Logg inn med dine brukeropplysninger som du opprettet når du registrerte deg. Alternativt kan du lage en ny konto om du ikke allerede har gjort dette.
  4. Velg deretter hvilken server du vil koble til. De fleste brukere velger den nærmeste serveren, men noen ganger kan det være lurt å velge en server som er litt lengre unna for å få enda høyere hastigheter og bedre sikkerhet.
  5. Når du har valgt serveren, trykker du bare på knappen «Koble til» og la appen gjøre jobben. Når du er koblet til VPN-en, vil du se at statusen for VPN-forbindelsen i appen har endret seg fra «frakoblet» til «koblet til».
  6. Du kan nå bruke Internett sikkert med din iPhone eller Android. Det er lurt å teste hastigheten på Internett-forbindelsen for å sikre at den fungerer som den skal. Du bør også sjekke om det er noen begrensninger i dataoverføringene dine, som hos noen nettverksoperatører.

Og det var det! Nå som du har en aktiv VPN-tilkobling på telefonen din, kan du surfe trygt og anonymt og omgå tjenesteblockeringer og geoblokker mens du er ute og reiser.

Hva er de forskjellige VPN-protokollene?

Det finnes forskjellige måter å koble til en VPN-tjeneste på, og de fleste tjenester tilbyr støtte for de mest populære protokollene. De aller fleste VPN-protokoller er basert på IPsec, en standard som er utviklet av IETF. Det finnes også andre mindre brukte protokoller, som ikke er like vanlige.

OpenVPN

OpenVPN er en gratis og open source-programvare som gjør det mulig å opprette en sikker, kryptert forbindelse mellom to nettverk. Dette gjøres ved hjelp av en virtuell privat tunnel (VPN) som sendes over internett. OpenVPN bruker den krypterte TLS/SSL-protokollen for å sikre at alle data som sendes over tunnelen er trygg og privat.

PPTP

PPTP er en VPN-protokoll som ble utviklet av Microsoft. Det er en enkel og rask måte å koble til et VPN-nettverk, og det er støttet av de fleste operativsystemer. PPTP bruker en PPP-tilkobling for å kryptere dataene som sendes over VPN-forbindelsen.

L2TP/IPSec

L2TP/IPSec er en type VPN-tunnel som kobler din datamaskin til en VPN-tjener. L2TP står for «Layer 2 Tunneling Protocol» og IPSec står for «Internet Protocol Security». En L2TP/IPSec-tunnel bruker to lag av kryptering for å sikre at dataene dine er trygge:

  • Lag 2 bruker L2TP for å kryptere dataene dine.
  • Lag 3 bruker IPSec for å sikre at dataene dine ikke kan leses eller endres underveis.

IKEv2

IKEv2 er en VPN-protokoll som støttes av de fleste moderne operativsystemer. Protokollen er spesielt designet for å være rask og pålitelig, noe som gjør den ideell for bruk i mobilnetten. IKEv2 er også kjent for å være en av de mest sikre VPN-protokollene, noe som gjør den perfekt for brukere som legger stor vekt på personvern og sikkerhet.

IPSec

IPSec er en protokoll som brukes til å sikre kommunikasjon over et nettverk. Dette gjøres ved å kryptere data som sendes mellom to enheter, for eksempel en PC og en server. Når dataene er kryptert, kan ikke de bli lest av andre som ikke har de nødvendige nøklene. IPSec kan brukes til å sikre forbindelser over et usikret nettverk, for eksempel Internett. VPN (Virtual Private Network) er en teknologi som gir deg muligheten til å opprette en sikker forbindelse mellom din datamaskin og et annet nettsted, for eksempel et firmaets intranett. VPN-forbindelsen gjør det mulig å sende data trygt og privat over et offentlig nettverk, slik som Internett. En VPN-forbindelse bruker ofte IPSec-protokollen for å sikre forbindelsen.

SSTP

SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol) er en VPN-protokoll som ble utviklet av Microsoft. Protokollen bruker SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security)-teknologi for å sikre at dataene dine er trygge og konfidensielle når de sendes over internett. SSTP er en av de mest pålitelige VPN-protokollene, og det er svært enkelt å sette opp på de fleste operativsystemer.

Slik setter du opp OpenVPN på iPhone eller Android

For å sette opp OpenVPN på iPhone eller Android, trenger du først og fremst en VPN-tjeneste som støtter OpenVPN-protokollen. Mange profesjonelle VPN-tjenester tilbyr innebygd støtte for OpenVPN, slik at det er enkelt å sette opp. I tillegg til en profesjonell VPN-tjeneste, trenger du også OpenVPN Connect-appen fra App Store eller Google Play Butikk.

Når du har lastet ned og installert både en profesjonell VPN-tjeneste og OpenVPN Connect-appen, kan du begynne å sette opp OpenVPN på din iPhone eller Android. Det første du må gjøre er å logge inn på profilen din hos den valgte VPN-leverandøren. Deretter finner du menyvalget for å laste ned konfigurasjonsfilen for OpenVPN. Du kan enten velge å laste ned konfigurasjonsfilen direkte til enheten din, eller så kan du sende den til deg selv via epost eller SMS.

Når du har lastet ned konfigurasjonsfilen, åpner du OpenVPN Connect-appen. Følg instruksjonene på skjermen for å opprette en ny tilkobling. Du må deretter navigere til filplasseringen der du lagret konfigurasjonsfilen din og velge den for å fortsette med oppsettet. Velg så serveren som du ønsker å bruke, og lagre innstillingene dine. Når alt er ferdig, aktiverer du VPN-tilkoblingen ved å trykke på knappen.

Om det er første gang du setter opp OpenVPN eller om det er et gjentagende oppsett, bør du alltid dobbeltsjekke at VPN-tjenesten din fungerer som den skal.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...