Digitale verktøy vi tar for gitt

Teknologiens fremskritt har hatt mye å si for hverdagen vår. Ja, faktisk er veldig mye av det vi gjør kun mulig grunnet teknologiske nyvinninger. Vi moderne mennesker er så omringet av ulike digitale verktøy at vi ikke tenker gjennom at de er der – eller hvordan hverdagen vår ville vært uten.

Ikke bare romferd og selvkjørende biler

Teknologi er et veldig vidt begrep, og mange for kanskje assosiasjoner til romferder og selvkjørende biler når de hører ordet. Det vi kanskje ikke lenger tenker på er at teknologien også omfatter de mindre, mer hverdagslige gjenstandene som vi har lært å ta for gitt.

Det er teknologien som står bak våre digitale verktøy, og her tenker vi på teknisk utstyr og programvare. Bare tenk på hvor vanlig datamaskinen har blitt. Vi skal ikke mange tiår tilbake før svært få visste hva en datamaskin var. I dag er det ikke unormalt at alle i en familie har en datamaskin hver. Datamaskinen, eller PC-en, har endret måten vi jobber, kommuniserer og ser verden på. Mobiltelefonen er også et svært viktig digitalt verktøy vi tar for gitt at vi har.

Hadde det, for eksempel, ikke vært for datamaskinen, og senere nettbrett og mobiltelefonen, ville ikke du kunne spille på online casino. Det er slike digitale verktøy sammen med internettet, som har gjort at glade spillere kan spille på sine favorittspill uansett hvor i verden de befinner seg.

Hva er digitale verktøy?

Vi har allerede nevnt noen digitale verktøy, men digitale verktøy er alt av teknisk utstyr og programvare som er tilgjengelig for oss på grunn av den voksende datateknologien. Eksempler på digitale verktøy er PC, mobil, nettbrett, lesebrett og internett. Eksempler på programvarer er databaser og prestasjonsprogrammer. Hvis du tenker deg om, vil du nok oppdage at du har mange av disse digitale verktøyene i huset ditt.

Mange bruksområder

 Digitale verktøy har med tiden og utviklingen fått stadig flere bruksområder, og det er ingenting som tyder på at utviklingen vil stoppe opp med det første.

Hvis vi forholder oss til datamaskinen (som finnes i PC, mobiler, biler, minibanker og næringslivet) er det ingen tvil om at den har endret livsstilen vår. Skal vi gå teknisk inn på det, er en datamaskin mekaniske og elektroniske komponenter som ved hjelp av dataprogrammer kan utføre mange arbeidsoppgaver.

Vi tar datamaskinen for gitt

Det er kanskje litt rart at vi tar datamaskinen for gitt siden vi bruker den til alt, men det er nok fordi vi bruker den til alt som har ført til at den har blitt så normal. Mange jobber er i dag helt avhengige av datamaskin og internett. Ta, for eksempel, jobber innen salg og service, hvor dataen brukes til å skrive meldinger, lagre kundebaser, innhente informasjon, lage regnskap og utarbeide prestasjoner.

Datamaskiner av ulike slag blir også mer og mer viktig i undervisningen, og har i stor grad erstattet tradisjonelle læremåter. Til det daglige bruker vi også datamaskinen til å bestille varer, sende beskjeder, til underholdning og andre oppgaver. De daglige digitale verktøyene våre er virkelig overalt.

Litt historikk

Selv om teknologien som har ledet til våre digitale verktøy er et moderne uttrykk, er det mange som hevder at teknologien oppsto så fort mennesket fant tekniske løsninger på hverdagslige utfordringer (som å tenne ild). Det som virkelig kjennetegner teknologien er at den hjelper oss med det praktiske i hverdagen, og lenge i historien var ikke teknologiske nyvinninger avhengig av vitenskapen.

Denne koblingen kom først på 1500-tallet, og den skjøt fart i industrien på 1800-tallet. Fra det 20. århundret er det spesielt informasjonsteknologien som har hatt en formidabel utvikling, og det er ingen tegn på at den vil stanse med det første. Hvem vet hvilke digitale verktøy vi i fremtiden vil ta for gitt?

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...