Hva er Internet of Things?

Internet of Things (IoT) kalles tingenes internett på norsk. Du har kanskje hørt om eller sett noen av konseptene før, men hva er egentlig IoT? Kort sagt heter det tingenes internett når elektroniske apparater i hverdagen blir intelligente og kan kommunisere med hverandre og med mennesker via internettet. Teknisk fungerer det slik at elektroniske enheter er i stand til å samle inn data via nettet som deretter blir oversatt til verdifull kunnskap.

5 eksempler på hva IoT kan gjøre for deg og omverdenen

Vi har satt sammen en håndfull Internet of Things-eksempler som viser hvorfor det er smart, hvorfor alle snakker om det og hvordan det kan påvirke hverdagen din.

1. Gjør hverdagen enklere med IoT i ditt eget hjem

IoT i hjemmet kalles «Smart Home» fordi det er med på å gjøre hjemmet mer smart og intelligent – og på den måten hjelpe deg og familien i det daglige. Se for deg en vaskemaskin som starter automatisk og er klar til å tømmes når du kommer hjem fra jobb. Et kjøleskap som forteller deg når du er tom for melk – og kanskje til og med bestiller en ny til deg på nettet. Det hele er med til å gjøre hverdagen lettere og enklere, slik at du kan bruke mer tid på fritidssysler som å lese bøker, eksperimentere på kjøkkenet eller bli flinkere til å sy. Internettet er alltid tilgjengelig og klar til å hjelpe, og du kan bruke fritiden til å surfe rundt på nettet etter underholdning, reiser eller kjøpe en symaskin på nettet til en billig penge.

2. Få en sunnere hverdag

I dag er teknologi tilgjengelig for de fleste, og det har blitt en mer naturlig del av vår digitale hverdag, som for eksempel smartklokker og pulsklokker til mer avansert treningsutstyr. De bærbare teknologiene kalles wearables, og IoT og wearables kan gi deg innsikt i helsen din og søvnmønstrene dine, og du kan dessuten kartlegge aktivitetene dine, kaloriforbrenningen din og til og med bli påminnet om at du har sittet stille for lenge.

3. Bli passasjer i din egen bil

IT-selskaper og bilprodusenter har lenge vært i gang med å utvikle biler uten folk bak rattet – de såkalte førerløse bilene. Dette er biler som er i stand til å samle inn data og navigere i trafikken på egen hånd. Utviklingen forventes å eksplodere om noen år, og det varer nok ikke lenge før førerløse biler er en del av hverdagen vår.

4. Ta vare på miljøet med IoT

Tingenes internett kan også hjelpe deg med å overvåke og redusere belastningen på miljøet. For eksempel kan smarte energimålere gjøre det lettere for deg og din familie å bruke mindre energi hjemme. Varmen slås automatisk av og lyset slukkes når familien forlater hjemmet, noe som sparer både miljøet og strøm

5. Foreta innkjøpene dine med IoT

IoT kommer til å endre måten vi handler på, men også måten butikkene er organisert på. Med Bluetooth-signaler fra smarttelefonen din kan hele «reisen» spores gjennom en butikk. Hvis du har butikkens app liggende på telefonen din, kan du se tilbud direkte på skjermen som alle er tilpasset deg.

 

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...