Ødelegger Microsoft for seg selv med IE 8?

Med Internet Explorer 8.0 har Microsoft store avstander å ta igjen i forhold til sine konkurrenter. Internet Explorer 6, som ble lansert i 2001, lå langt bak sine konkurrenter: Den ble sett på som rotete, og Microsoft ga intet annet enn en gavepakke til f.eks. Mozilla. Med IE 7 ble en del av denne avstanden redusert, men fortsatt ikke nok til å holde følge med Firefox, Opera og Safari.

Siden Internet Explorer 7 ble lansert har Firefox, Opera og Safari oppdatert sine nettlesere opptil flere ganger. De to største IE-konkurrentene, Opera — som forøvrig er norsk — og Firefox lanserte nye versjoner tidligere i år, henholdsvis 9.5 og 3.0. Og utfordrerne, som allerede før lanseringen av de nye versjonene var milevis foran Internet Explorer på enkelte områder, økte ledelsen enda et hakk.

Med Internet Explorer 8.0 har Microsoft altså en voldsom innhenting foran seg, og ettersom mange mener de bør passere konkurrentene på ulike områder, er dette kanskje en umulig oppgave.

Et par imponerende funksjoner til tross, Microsoft har ikke imponert spesielt med beta versjon 2.0. Opera Software har uttalt at det er skammelig av Microsoft å ikke støtte webstandardene uten «Compatibility View». Håkon Lie (Opera) har sagt at «standardtolkningen i IE 8 beta 2 er for intranett», og med andre ord følger ikke Microsoft webstandarder i det hele tatt.

Les vårt førsteinntrykk av IE 8 beta 2 her.

Det som kanskje overrasker mest, er det faktum at ikonet til «Compatibility View» (CV) er en slags ødelagt nettside. Og ettersom CV viser hvordan gamle Internet Explorer-versjoner tolker nettstedene, betyr det egentlig at Microsoft mobber seg selv istedenfor konkurrentene.

For webdesignere kan dette by på problemer. Ettersom Firefox har fått en betydelig større innflytelse, må designerne ta flere nettlesere i betrakning. Og hvis disse tolker standardene forskjellig, kan det bety økt jobb.

Forskjellene mellom CV og normal visning i IE 8 beta 2 er likevel relativt ubetydlige, og dermed kan det også ha med å gjøre at nettleseren enda ikke er ferdigutviklet.

Uansett hvordan utfallet blir når den endelige versjonen lanseres, er trolig versjon 8 av Microsofts nettleserfamilie bedre enn sine forgjengere. Og det er både vel og bra.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...