15+ Gratis-programmer du må ha til Windows

Jeg tar meg selv i å skrive litt for mye om den plattformen jeg selv bruker mest (Mac), og selv om dette er naturlig så vil jeg nå ta det igjen med å skrive om ti fantastiske gratis-programmer jeg selv bruker eller har brukt på Windows-maskinen min. Noen av dem er godt kjent blant de fleste, mens et par av dem kan være helt nye for dere. Jeg kan love at alle skal finne noe interessant i denne listen. Les videre for å se avsløringen av disse freeware-programmene.

Nytteprogrammer

200809042110.jpg

URL Snooper

Dette programmet er beregnet på å finne lenker som ligger gjemt bak javascript og activex-script. Det kan brukes til å identifisere lenkene til video og audio som blir streamet i forskjellige nettsider og tjenester slik at du kan laste dem ned lokalt, eller legge inn lenken i programmer som VLC (enkelte ganger er dette greit når du ønsker å se web-tv i en annen mediaspiller enn Windows Mediaplayer som er implementert i nettleseren).

Alt du behøver å gjøre for å få programmet til å spore opp lenker er å starte det opp og åpne nettsiden du vil hente lenken fra etterpå. Programmet er kompatibelt med både XP og Vista.

URL Snooper kan du laste ned her.

Dexpot

Dette er et meget nyttig program som blant annet gir deg virtuelle skrivebord, men du har også utallige andre innstillinger du kan gjøre. Helt klart et av mine favorittprogrammer for Windows. Virker på både XP og Vista. Vi har tidligere skrevet om Dexpot i en artikkel-serie om funksjoner vi mener Windows burde hatt som standard.

Dexpot kan du laste ned på denne nettsiden.

Launchy

Dette er Windows svar på Quicksilver, et programkjørings-program. Når du bruker dette så kan du ved hjelp av enkle tastaturkombinasjoner gjøre mer eller mindre avanserte oppgaver og starte opp programmer og filer. Dette er et program som de fleste Windows-vante brukere vet om fra før, men jeg mener det absolutt er verdt å nevne allikevel.

Last ned Launchy.

7 Zip

Etter min mening det beste komprimerings-programmet man kan få tak i som er gratis. Jeg liker det faktisk bedre enn WinRAR også. Programmet er intuitivt, kraftig og til å stole på. Tar alle de vanlige (og uvanlige) komprimerings-formatene.

Last ned 7 Zip.

Unlocker

Dette bør være et av de første programmene man skal installere på sin datamaskin – med Unlocker så kan man låse opp programmer som er låst av andre programmer, meget nyttig når man skal slette eller forandre navnet på filer som blir brukt av et ukjent program.

Last ned Unlocker her.

STabLauncher

Dette er mitt favoritt-program i denne listen, kanskje er det fordi jeg er blitt vant til å bruke Mac nå, for dette er rett og slett en programkjører nesten på lik linje med Launchy. Forskjellen er at STabLauncher er mer lik den docken man har i OSX enn grensesnittet til Launchy. Her har de løst på en meget ryddig måte også, innholdet i denne docken er delt opp i faner som er fargekodet – meget ryddig, pent og intuitivt.

For alle som bruker Rocketdock eller Stardock – prøv dette istedet i to uker og se om dere vil skifte etter dette, jeg kan nesten garantere at dere kommer til å skifte.

Last ned STabLauncher.

CCleaner

Gi datamaskinen den pleien den behøver, slett midlertidige filer som ikke er så midlertidig noe lenger – en viktig og nyttig funskjon er fjerningen av Cookies, hvor du også kan filtrere ut de sidene du vil beholde de gjeldende cookies på.

Last ned CCleaner.

Sikkerhet


200809042108.jpg

Veldig mange bruker altfor mye penger på sikkerhetspakker for sin datamaskin, og selv om sikkerhet absolutt bør prioriteres så er det ikke alltid at det som koster mest fungerer best. For hvis man bruker de riktige programmene så kan man dekke alle de behovene slike dyre sikkerhetspakker gjør uten å må betale ei eneste krone. Les videre for å se hvilke programmer Teknonytt anbefaler dere å bruke.

LastPass

Dette er en meget god og nyttig passord-manager som kan brukes på tvers av Windows, Mac og Linux. Jeg kan anbefale denne på det sterkeste da jeg bruker den selv til daglig. Hvis du også ønsker en blanding av en lettere og sikrere datahverdag så bør du laste ned og installere dette gratis-programmet.

Vi har tidligere skrevet om LastPass i Teknonytt hvis du ønsker å se nærmere på funksjoner og lignende.

LastPass fungerer på både XP og Vista.

LastPass kan lastes ned fra denne nettsiden.

AVG Free Antivirus

Det finnes mange antivirus-programmer som er gratis på nettet, men det er få som kan måle seg med AVG. Selv om dette programmet ikke er noe sikkerhetspakke som tar både spyware, virus og malware så er det veldig effektivt på det det er beregnet på – Virus. Og jeg vil faktisk gå så langt som å si at det er tull å bruke penger på en dyr sikerhetspakke, og dette vil jeg begrunne i at det finnes enkeltprogrammer som gjør dette for deg gratis – og det like godt som de du må betale for.

Det eneste som har plaget meg med dette programmet er grensesnittet, men det har heldigvis blitt litt bedre – men langt ifra perfekt. Heldigvis er det ikke grensesnittet som skal hindre virus i å infektere din datamaskin. Programmet fungerer på både XP og Vista.

Du kan laste ned AVG Free Antivirus fra denne nettsiden.

Comodo Free Firewall

En skikkelig brannmur må man ha, og en skikkelig brannmur er Comodo Free Firewall også. Her får du alt du behøver uten å må betale så mye som en eneste kroner for det.

Last ned Comodo Free Firewall på denne nettsiden.

Spyware Terminator og SpyBot

Det er viktig å ha minst et skikkelig anti-spyware og anti-malware-program på maskinen, personlig vil jeg anbefale alle å installere to slike programmer. Dette sier jeg fordi det bestandig vil være slik at det ene programmet er bedre enn det andre på enkelte felt. Det vil altså bestandig være noe som blir liggende igjen, og sjansene for dette er mindre når man bruker to gode anti-spyware-programmer.

Personlig så bruker jeg Spyware Terminator og SpyBot, men det finnes mange andre som er nesten like eller like gode. Det førstnevnte programmet har jeg nettopp oppdaget selv, og jeg må si at jeg er veldig fornøyd med det – det er effektivt og brukervennlig, samtidig som det kan beskytte deg i nåtid. Tidligere brukte jeg Ad-aware som også er gratis, og selv om jeg er mer fornøyd med Spyware Terminator så er Ad-Aware også veldig bra.

Du kan laste ned SpyBot fra denne nettsiden, og Spyware Terminator fra denne.

Karen’s Replicator

Dette er et gratis sikkerhetskopiering og synkroniserings-program. Det sikkerhetskopierer filer, mapper, og hele disker fra en disk/mappe til en annen inkludert netverksdisker.

Last ned Karen’s Replicator

Musikk, Brenning og Ripping

200809042106.jpg

RipIt4Me

Flott program for alle som ønsker å rippe dvd-samlingen sin. Veldig flott i kombinasjon med DVDdecrypter og DVDShrink.

Last ned Rip4Me.

Easy CD/DVD Burner

Ett meget godt brenneprogram for CD og DVD. Det har de fleste funksjonene man trenger i et slikt program, inkludert at det kopierer og konverterer MP3-filer til vanlige musikk-CDer.

Last ned Easy CD/DVD Burner.

MP3Tag

En meget kraftig og nyttig program som gjør det enkelt for deg å tagge flere audio-filer samtidig.

Last ned MP3Tag.

 

Ønsker du å sende denne eposten til en venn med epost? Trykk her!

OpenOffice 3 – en god erstatning for Microsoft Office

Det er heller ikke noen grunn til å kjøpe Office-pakken til Windows, man kan nemlig bruke et gratis alternativ som heter OpenOffice. Dette alternativet har lenge vært et halvgodt et, men etter siste oppdatering så er dette noe man seriøst bør vurdere før man punger ut med formuen Office-pakken koster.

Les mer om dette i VG Nett, eller last det ned fra denne nettsiden. NB! Finnes også for Mac.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...