20+ Nyttige gratisprogrammer vi ikke har vist deg før [Mac]

Vi har en tradisjon her i Teknonytt for å legge ut gode lister over gratisprogrammer i forskjellige kategorier, og denne gangen tenkte vi å oppdatere småprogram-listen vår med 20 gratis nytteprogrammer som vi ikke har skrevet så mye om før.

Det begynner å bli en stund siden vi har skrevet en ny artikkel om gratis småprogrammer for din Mac, det skal vi nå rette på. For i denne artikkelen så vil jeg ramse opp nye små-programmer for Mac som ikke har fått plass i tidligere artikler, og det vil først og fremst være snakk om nytteprogrammer som kan gjøre hverdagen enklere.

Caffeine – Unngå at din Mac aktiverer dvalemodus i tide og utide

caffeine.png

Hvor mange ganger har du irritert deg over dvalemodusen på din Mac, spesielt når du ser på video eller nett-tv med datamaskinen? Dette kan du nå unngå, og det på en veldig intuitiv framgangsmåte – det er nesten for enkelt.

Når Caffeine er installert så kan du slå av dvalemodusen ved å trykke på en liten kaffekopp i menylinjen, og når du ønsker den tilbake til å bli som den var. Enklere blir det rett og slett ikke.

SaveCircle – Automatisk lagring av dokumenter

savecircle.png

Med denne applikasjonen kan du stille inn hvert enkelt program til å lagre arbeidet ditt automatisk, eller velge at alle aktive programmer lagrer dine dokumenter automatisk -du stiller selv inn intervallen på tiden.

MainMenu – rydd opp i systemfilene fra menylinjen

mainmenu.png

Dette programmet er like genialt som det er enkelt – rydd opp i filene og systemet fra et enkelt grensesnitt i menylinjen.

MenuMeters – Se ressursbruken til Mac’en i menylinjen og Docken

200810021811.jpg

Dette er en av mine favoritter, for selv om det er enkelt så er det til hjelp for de fleste som liker å ha full kontroll over sin datamaskin. Med MenuMeters kan man få en oversikt over ressursbruken til din datamaskin i menylinjen, det vil si at du får statestikk i nåtid for blant annet:

  • Bruk av CPU
  • Bruk av Minne
  • Harddisk-aktivitet
  • Nettverks-aktivitet

Dette er noe jeg ofte får bruk for, og det er sikkert flere enn meg som liker å ha denne type oversikt enkelt og tilgjengelig.

 

SuperDocker – Forandrer Docken enkelt, og mye mer

superdocker.png

Det er mange applikasjoner som er laget med nesten samme formål som SuperDocker, men de er ikke i nærheten av å tilby de samme nyttige funksjonene på en like flott måte.

Med SuperDocker kan du forandre utseendet, stil og funksjoner på docken i OS X, men det stopper ikke der for du har også kontroll over funksjoner utover selve docken. Det følger med flere funksjoner som lar deg utføre ting som du vanligvis må være en kløpper i Terminalen for å få til. For å lære mer om dette unike programmet så går du til hjemmesiden til SuperDocker-applikasjonen.

iTerm – Terminalen på steroider

iterm.png

For alle som bruker Terminalen i OS X, her får du funskjoner og et grensesnitt som den vanlige Terminalen ikke er i nærheten av. Det er flere funksjoner som er nyttige, men den viktigste er kanskje muligheten til å bruke faner.

Les mer om iTerm på hjemmesiden deres.

Monolingual – Fjerner unødvenige språk og systemfiler

200810021824.jpg

Er du klar over hvor mye unødvendige filer som ligger i OS X-installasjonen din? Dette programmet hjelper deg å fjerne de mest unødvendige filene ved å la deg velge bort språkpakker og støtte for gamlere arkitektur (PowerPC). Dette er filer du ikke trenger, og mest sannsynlig aldri vil behøve heller. Da jeg fjernet disse fikk jeg tilsammen 5 GB mer plass på harddisken, det er kanskje ikke så mye, men det er bedre enn ingenting den dagen jeg mangler et par gigabyte.

AppMenuBoy – Savner du startmenyen fra Windows?

appmenyboy.png

Dette programmet gir deg en skikkelig og funksjonabel startmeny for programmer i Docken. Dette kan man selvfølgelig også få ved å plassere «Programmer-mappen» i den høyre delen docken, men dette programmet fjerner alle filer som ikke er kjørbare og har noe med programmet å gjøre. Hvis et program ligger under en mappe i programmer-mappen så vil den dukke opp i menyen uten denne mappen.

Les mer om AppMenuBoy på Google Code-sidene.

SiteSucker – Hent hele nettsider og les dem offline

200810021829.jpg

Dette er det perfekte programmet hvis du skal ut på en lengre reise uten tilgang på internett en stund – du kan laste ned hele nettsider ved hjelp av SiteSucker, og lese dem offline når du vil senere.

Mac Scheduler – Sett opp arbeidsdagen på forhånd

scheduler.png

Dette programmet er en god blanding av et GTD (getting things done), en alarmklokke og en applikasjon for autostart av programmer. Du kan sette opp vanlige alarmer til spesielle tider, men hovedfunksjonen er at du kan legge inn nettsider, dokumenter og programmer i en tidsplan slik at de åpnes til et spesielt tidspunkt eller til faste tider hver dag, i ukedagene eller i helgene – meget nyttig for oss som har faste oppgaver hver dag og trenger et lite spark bak for å sette igang.

SideNote – rask og enkel notatføring lett tilgjengelig

sidenote.png

 

Selv om vi har programmer som Evernote til å hjelpe oss med å holde orden på notater, så er dette et genialt program for å ta notater lett og tilgjengelig. Når det er installert så får du fram et lite notat-grensesnitt på siden av skjermen når du holder musepekeren der.

KidiFree – Finn, last ned og hold orden i gratis programvare for din Mac.

kidifree.png

Dagens ener i denne listen etter min mening, for dette er et gullkorn som egentlig burde fått sin egen artikkel, men så lenge orker jeg ikke vente før jeg forteller om det. Med dette programmet så kan du søke og bla etter gratisprogrammer for Mac, når du liker det du ser så kan du favorittisere dem og evt laste dem ned. Når du laster ned programmer så legger de seg i en mappe som du lager når du installerer KidiFree, enkelt og greit, og ikke minst en veldig grei måte å finne nye applikasjoner som er gratis på.

Genius – Ett genialt program for elever og studenter

genius.png

Hva sier du til et program som hjelper deg med å pugge? Genius gjør nemlig dette på en enkel og grei måte, du får først legge inn både spørsmål og svar, før du senere går igjennom disse til du har lært dem utenatt. Et gullkorn for studenter og elever.

Anxiety – Getting Things Done

anxiety.png

Vi måtte ta med et eller to GTD-program i denne listen også, og akkurat på det feltet er Anxiety noe av det beste og enkleste man får til en Mac. Programmet er veldig minimalistisk av seg.

iGTD – en mer avansert og funksjonsrik GTD-klient

200810021907.jpg

Hvis Anxiety blir litt for minimalistisk for deg så er nok dette løsningen du leter etter – dette er et program jeg selv ikke har prøvd så mye, men jeg har fått veldig mange anbefalinger om det.

JumpCut – Husker dine utklippstavle-objekter

200810021852.jpg

Etter at jeg installerte dette enkle, men nyttige programmet så har jeg aldri sett meg tilbake. Det lagrer mine utklipp fra utklippstavlen for meg, og jeg kan gå tilbake flere steg for å finne igjen noe jeg tidligere har klippet ut. Veldig nyttig og absolutt anbefalt.

CornerClick – Gjør Exposé og Active Corners til latter

corner.png

Dette programmet har jeg kun brukt i to dager, men jeg er allerede blitt avhengig av det. Dette er rett og slett Exposé og Active Corners på steroider. Du kan selv stille inn hva som skal skje når du beveger musepekeren til hjørnene i skjermbildet ditt.

Man kan gjøre alt fra å åpne nettsider til programmer, og diverse andre ting – og det beste av alt er at man kan legge inn flere funksjoner på hvert hjørne, for man kan også bruke forskjellige triggere (Ctrl, Shift, Alt, etc) og begge museknapper.

Prøv det, men du er advart – du kan bli avhengig av dette.

Cashbox – Hold orden i økonomien din

cashbox.png

Økonomi er et ord mange forbinder med noe kjedelig, men slike programmer som dette kan være med på å forandre ditt inntrykk på akkurat dette. Med Cashbox så kan holde orden i budsjetter og utgifter på en flott måte som ikke kjeder deg ihjel.

MindNode – Lag tankekart i et enkelt grensesnitt

mind.jpg

MindNode er et tankekart-program for å si det enkelt, og det er et av de beste av sitt slag – så last ned hvis dette er noe du har bruk for. Husk å last ned gratisversjonen og ikke Pro-versjonen.

Seashore – Et brukervennlig alternativ til GIMP

200810021914.jpg

Seashore har kommet på mange slike lister som denne, og det er ikke uten grunn – dette er et brukervennlig program for alle som ønsker å utføre alt fra enkle fotoredigeringsoppgaver til mer avanserte design-oppgaver.

aTypeTrainer4Mac – lær deg touchmetoden

atypetrainer.png

Det er ikke mye å forklare rundt dette programmet – du lærer på en flott måte å skrive hurtigere og med korrekt metode.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...