Apple – Teknologiens mørkemenn?

Apple er et selskap som opplever meget stor framgang for tiden, noe vi bemerket tidligere da vi skrev at Apple nå er mer verdt enn Google. Men en annen ting som har ført Apple i rampelyset de siste dagene er et funn som ble gjort av en forfatteren (har skrevet ‘iPhone Open Applications Development’ og ‘iPhone Forensics Manual’) Jonathan Zdziarski – dypt begravd i iPhone 2.0-koden er det lagt inn en URL som peker til uautoriserte applikasjoner.

Koden indikerte at telefonen (les: iPhone) kan «ringe hjem» til Apple for å se hvilke programmer som «skal slås av». Etter mye oppstyr rundt dette så bekreftet Steve Jobs til slutt at telefonen har en innebygd kill-knapp som gjør at Apple kan fjerne all programvare fra en hvilken som helst iPhone, men det forutsetter at telefonen er tilkoblet nettet.

Jobs begrunner det hele med at dette er en sikkerhetsfunksjon som skal stoppe eventuelle angrep fra ondsinnede programmer. Han mener at dette vil komme kunden til gode den dagen det blir oppdaget fiendtlige programmer som stjeler privat informasjon fra telefonen – Apple vil da ha en mulighet til å stoppe dette uten å involvere kunden i prosessen. Steve Jobs legger også til at de aldri har brukt denne «Kill-knappen», og at de forhåpentligvis aldri behøver å gjøre det heller.

Spørsmålet som kommer, eller burde komme, i farvannet av dette er hvor mye Apple skal kunne holde hemmelig for oss kunder før det blir suspekt og før det skaper en misstro som skader både oss og Apple selv.

Apple er kjent for å være lite åpen rundt sine produkter, og har i årevis blitt kritisert for ikke å ta hensyn og for ikke å høre på sine kunder. Det er mye som er hemmelig med Apple, og spørsmålet er om de faktisk tjener på å gjøre det slik. Det er ikke sikkert de hadde blitt så kritisert for denne «Kill-knappen» hvis de hadde vært åpne om den og Apple’s hensikter med den fra starten av – istedet går det så langt at en som ikke er ansatt i Apple sporer opp denne koden, og det er ikke bra.

Etterhvert som Apple vokser så vil vi nok oppleve en mye større fokus på slike hendelser som dette, og vi får håpe at Apple tar lærdom av det og er mer åpen mot sine kunder og potensielle kunder i framtiden. Jeg tror nok det er en del som sitter på gjerdet når det gjelder kjøp av Apple-produkter – kanskje gikk de av gjerdet på feil side pga ting som dette.

Hva synes du om slikt hemmelighets-kremmeri?

[Via: Dagbladet, Yahoo News og AppleInsider]

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...