Den Store Twitter-guiden

I disse Twitter tider hvor alle skal fyre av ett par ord om twitter i deres respektive blogger eller nyhetsartikler, tenkte vi i TeknoNytt at vi ikke kunne være noe dårligere. Så her er TeknoNytt’s store Twitter Guide.

twitter_logo.png

Hva er Twitter?

Twitter er en nettjeneste som lar deg sende korte beskjeder eller «Tweets» på 140 tegn til dine venner eller «followers».Det lar deg også velge ut Twitterbrukere som du vil følge, slik at du kan lese deres beskjeder på ett sted. Det er ikke noen fasit på hvordan man skal bruke dette verktøyet, men det normale er at man forteller andre Twittere hva man gjør akkurat nå, hvilken nettside man leser, om sine tanker, firmaorientering , om ditt nyeste blogg innlegg/nyhetsartikkel/podcast også videre.

Det er forøvrig vanlig at bloggere bruker det som et mini-bloggeverktøy og promoteringsverktøy, mulighetene er mange. En av de utallige fordelene man har med å «Twitte» er hastigheten nyheter beveger seg på med dette sosiale verktøyet, man får ofte vite om store nyheter før pressen og resten av verden vet noen ting. Ett eksempel på dette var  under det store jordskjelvet i Mexico City ifjor, hvor Twitterne var først av alle med å dele denne nyheten med resten av verden. Dette gjelder også teknologi, og er du en av dem som skriver en blogg om teknologi, så er dette et fantastisk research verktøy.

Twitter er designet for å brukes på både mobiltelefoner og datamaskiner, og nettopp fordi man bare kan sende 140 tegn i gangen så er beskjedene perfekt til å sende med sms på mobilen. Men det har også blitt mer og mer populært å bruke applikasjoner spesifisert for Twitter, og IM klienter, dette er noe jeg vil komme tilbake til lenger nede i guiden.

Begrensingen på 140 tegn er litt av sjarmen med Twitter, vi har tross alt nok web 2.0 tjenester som lar oss skrive side opp og side ned med unødvendige lange meldinger uten noe mening (hvis du ikke sender denne beskjeden videre så dør hele din familie). Twitter er et brukbart verktøy for små «klikker» (selv om det også finnes store grupper på Twitter).Hvis du følger dine venner, som igjen følger hverandre, så kan man lett kommunisere om grupperelaterte samtaleobjekter som «Drar på LAN i Bergen, sleng dere med!».

Når du skriver noe i Twitter så kan dette være privat, slik at bare venner du har autorisert kan lese det, men man kan også gjøre beskjeder offentlig. Jeg kommer tilbake til det etterpå.Twitter er gratis og dermed ikke vanskelig å teste ut, men av egen erfaring så krever det at man virkelig prøver å gjøre en innsats for å komme inn i Twitter-verdenen, og dette kan bli litt enklere for deg hvis du følger guiden vår videre.

Hvordan komme igang?

Gå til Twitter.com og klikk join for free. For best resultat bruk ditt virkelige navn når du registerer deg, det vil ellers være vanskelig for dine venner å finne deg, du kan evt skifte brukernavn senere. Det hjelper også å laste opp ett foto av deg selv, ikke av Tom Cruise med andre ord (jeg så deg!).Hvis du krysser av boksen som er merket «Protect my updates», så vil ikke folk se dine Twitter-meldinger uten at du autoriserer dem. Det er mye mer morro hvis du lar være å krysse av i denne boksen, men pass på hva du melder, det er lite populært hvis du sender noe som: «Legger nøklene til mors bil i postkassen».Nå som du har en Twitterkonto, fortell dine venner om ditt brukernavn eller send dem en link til din Twitter-side. Hver enkel bruker har sin egen side med en link som ser slik ut: «twitter.com/ditt_brukernavn«. Min Twitter sides link ser for eksempel slik ut: Twitter.com/macGeeky , legg meg gjerne til slik at du kan holde deg oppdatert på TeknoNytt’s saker.

Koble til IM og Telefon:

Som nevnt tidligere så fungerer Twitter nettverket uten at du sitter foran pc’en eller nettet. Så snart du har registert deg så kan du koble til din IM-klient og mobiltelefon (SMS). For å gjennomføre dette så klikker du deg fram til Settings -> phone and IM.Når det gjelder oppsettet til mobil, så er dette en selvforklarende sak, litt vanskeligere er det når det gjelder IM, men dette skal vi guide deg gjennom enkelt og greit.IM oppsett: Du kan bruke en Gtalk konto i din favoritt IM klient, på Mac er valget som oftest mellom iChat eller Adium, og på pc er det ganske mange å velge mellom, men her er en side med noen forslag til hva du kan velge mellom.

 1. Du må ha en Gmail konto, hvis du ikke har så skaff deg en.
 2. Sett opp Google Talk i din favoritt IM klient.
 3. Legg til din Instant Messaging konto i Twitter ved å gå til Settings -> Phone & IM.
 4. I din IM klient legger du til en ny kontakt med epostadresse [email protected].
 5. Du vil nå få beskjed om at du må verifisere din konto, dette gjør du fra Phone & IM siden. Der klikker du verify.
 6. Du vil nå få opp den nye Twitter-kontakten din, skriv ditt brukernavn i boksen man sender meldinger fra. Og dermed skal det gå an å sende dine meldinger direkte fra IM klienten din. Hvis det av en eller annen grunn ikke gikk så følg guiden på denne siden.

For å bruke IM klienten din, kan du bruke disse framgangsmåtene avhengig av hva ditt formål er:

 1. Skriv din Twittermelding rett fram i din IM klient for å sende en melding som alle kan dine kontakter kan se, andre kan også se det hvis de søker etter det eller klikker seg inn på profilen din.
 2. For å sende ett svar eller direkte beskjed til en annen bruker, men som også andre kan se, så skriver du @ foran brukernavnet på den personen du skal sende til. F.eks. @macGeeky for å sende til meg. Det er viktig at denne personen følger deg, hvis ikke vil denne typen beskjeder ikke komme fram.
 3. Vil du sende en personlig melding som bare mottaker kan se så skriver du: d brukernavn beskjed. Hvor brukernavn er ditt brukernavn og beskjed selvfølgelig er beskjeden du vil sende.
 4. Skriv hjelp for å få en liste over kommandoer man kan bruke.
 5. Skriv off for å slå av innkommende beskjeder, on for å slå på igjen.
 6. For å følge ett eller flere stikkord av alle twittermeldinger som skrives, også av ukjente, så skriver track foran ordet du vil følge. Skriv untrack før stikkord for å avslutte. Ett eksempel på dette er feks. track teknologi som gjør at man følger alle meldingene i Twitter nettverket som har ordet teknologi i seg.
 7. Resten kan du bare skrive help for lære mer om.

Tredjeparts programmer:

For å lese litt om Twitterverktøy for WordPress så ta en titt på denne linken. Eller du kan ta en titt her for å finne 5 brukbare Twitter-tjenester.Ellers er det spesielt to programmer som jeg har funnet utrolig gode å bruke og disse er Twitterrific (MacOS) og TwitterFox, Hvor begge er en Twitterklient som man kan bruke på samme måte som IM klienten din, det er bare litt enklere. TwitterFox er et Firefox-tillegg. Uten at jeg selv har god erfaring med dette så har jeg hørt at Twhirl, Spaz og Snitter skal være gode Windowsklienter.Har du noen Twitter tips? Kanskje vet du om noen fantastiske Twitter programmer som man kan nyttegjøre seg av? Isåfall så nøl ikke med å kommentere denne guiden. Får vi nok av gode råd så kommer del 2 av denne artikkelen.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...