Firefox med innebygd støtte for lyd og video? Kanskje…

En omfattende debatt som blant annet har angått implementering standard lyd- og video-støtte i neste generasjons nettlesere, har satt kjepper i hjulene for videre utvikling av både HTML versjon 5 og Firefox.

Mens utviklerne bak nettlesere mener det bør være mulig å implementere lyd- og video-støtte i nettleseren som standard, mener andre at dette heller bør foregå via tredjepartsutviklere og innstikk.

WC3 mener støtte for lyd og video helst bør foregå via en tredjepart ved hjelp av innstikk i nettleseren, slik at brukeren kan gjøre dette på egenhånd ved å laste ned de respektive innstikkene.

Mozilla, på den andre siden, ønsker å gjøre dette standard i nettleseren, og vil prøve ut et system i neste versjon av den uhyre populære nettleseren.

Debatten blomstret først opp i desember i fjor på grunn av de planlagte HTML 5-attributtene <VIDEO> og <AUDIO>, som ble skyvd til side av World-Wide Web Consortium.

OpenSource-utviklere hadde sett fram til de nye mulighetene i neste versjon av programmeringsspråket, i tillegg til Ogg lyd- og video-kodeker, men disse planene ble gruslagt samme dag.

Hvis dette hadde gått gjennom kunne nettleserne komme med egne kodeker for eksempelvis Apple QuickTime og Adobe Flash, slik at det ikke trengs å installere disse fra en tredjepart.

Nå, derimot, vil Firefox likevel prøve ut de nye mulighetene, til tross for WC3s avgjørelse om å legge det fra seg. Firefox 3.1 vil dermed støtte Ogg Vorbis for lyd og Ogg Theora for video — akkurat slik det var planlagt i HTML 5.

«Shiretoko», Firefox 3.1s første alfa-versjon ble lansert i forrige uke, og kan lastes ned fra Mozillas nettsider.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...