Gjør din Mac Barne-sikker

Dagbladet skriver om voksne foreldre som chatter med andre barn med et grisete motiv, så jeg tenkte å følge dette opp med å forklare hvordan man kan beskytte sine barn mot slike voksne ved å bruk av en Mac:

Jeg føler jeg må starte denne artikkelen med  å slå fast jeg ikke er far selv, men jeg vet med meg selv at jeg hadde vært livredd hvis mitt barn brukte mye tid foran dataskjermen. Det finnes utrolig mange farer som barna selv ikke har evne eller erfaring til å takle der ute på det store internettet, man skal ikke lete lenge i aviser og på nettet for å finne historier om barn som har blitt lurt og missbrukt når de har vært på datatokt. Et annet problem er all tiden de små bruker i den digitale verden, man hører også skrekkhistorier om barn som sitter foran skjermen hele dagen og drikker kun cola.

Men hadde dataverden vært så ensformig som jeg har forklart nå, så hadde valget vært enkelt, nekt barnet å bruke datamaskinen i det hele tatt. Men heldigvis så er det ikke sånn, for en datamaskin kan være et positivt innslag i barnets liv. Det kan være et veldig lærerikt verktøy i forhold til f.eks. tv som barnet sitter passivt foran. Det finnes spill, nettsider, programmer og lignende som er laget for at barnet skal både lære og ha det morsomt når det bruker tid på datamaskinen. Dessuten så byr også enkelte av de mer «voksne» programmene, nettsidene og spillene ofte opp til læring og lysten til lære, noe som ikke bestandig står i sentrum til et ungt barns liv. Og nettopp derfor bør man legge alt til rette for at barnet kan få lov til å utfolde seg foran dataskjermen.

Men hvoran kan man forsikre seg at barnet ikke kommer borti ting som barn absolutt ikke skal se, lese og lære? Svaret er at det kan man aldri,  man kan sette seg på knær foran skjermen sammen med barnet for å følge hvert et digitalt skritt som blir gjort, men dette er verken mulig å gjennomføre eller noe særlig tillitsvekkende. En lettere og klokere framgangsmåte er at man kan gjøre sannsynligheten mye mindre for at barnet ditt skal komme i en slik situasjon ved å tillpasse datamaskinen, eller i dette tilfellet Mac’en.

Man kan altså konfigurere mac’en til å bli barnevennlig, og dette er ingen vanskelig prosess. OS X, både Leopard og Tiger, har en funksjon som heter Foreldrekontroll hvor man kan stille inn og kontrollere det meste man trenger å gjøre noe med i forhold til barna og deres mac-bruk. Inkludert i Foreldrekontrollen er en funksjon som heter «Forenklet Finder», denne funksjonen lar deg kontrollere OS X’ hovedfunksjon,  Finder, slik at man kan bestemme blant annet hvilke programmer, mapper, filer og funksjoner som skal være synlig for dine barns kontoer eller din gjestekonto.

Slik gjør du det mulig å bruke Forldrekontroll:

 1. Man kan ikke bruke administrator-kontoen (den kontoen som automatisk ble laget da du installerte OS X, eller den som fulgte med da du kjøpte mac’en din. Derfor må du enten slå på Gjestekontoen eller lage en konto for barnet ditt, hvis du har kjøpt en egen maskin til barnet ditt kan du selvfølgelig bare lage en ny konto som skal brukes av barnet.
 2. For å slå på Gjestekonto eller lage en ny barnevennlig konto så må du først gå til Systemvalg som du finner enten i Programmer-mappen eller i Eplemenyen øverst i menylinjen, så går du til Kontoer -> Gjestekonto -> Aktiver Gjestekonto
 3. For å lage en ny konto så går du til Kontoer -> trykk pluss tegnet nederst over hengelåsen -> lag kontoen, men husk å velge «Administrer med Foreldrekontroll» under Type.
 4. Ta nå å velg den kontoen du vil ha foreldrekontroll på, enten Gjestekontoen eller den nye du laget -> kryss av Aktiver foreldrekontroll (hold deg unna valget «tillat at brukeren administrerer maskinen» hvis du vil at maskinen skal beholde sine innstillinger).
 5. Velg Aktiver foreldrekontroll, og Åpne Foreldrekontroll, hvor du igjen markerer kontoen du vil behandle.
 6. Du kan også velge å styre foreldrekontrollen fra en annen maskin, noe som kan vise seg å være veldig nyttig iblant.

La oss ta en gjennomgang av hva man kan gjøre i Foreldrekontrollen:

 • => Forenklet Finder: Stille inn hvilke programmer som skal være synlig og mulig å bruke, kontrollere om barnet skal kunne administrere skivere, brenne CDer og DVDer, endre passord og endre docken.

2008-05-16_2303

 • => Webstedbegrensninger: I fanen med navnet Innhold kan man kan begrense tilgangen til websider, enten ved å blokkere tilgang til websider automatisk, eller ved å kun tillate noen nettsteder. Når du blokkerer websider automatisk så kan du liste opp sider som barnet skal få tilgang til og sider som barnet ikke skal ha tilgang til. En annen ting man kan gjøre i denne fanen er å skjule upassende ord i Ordlisten som er innebydg i OS X.

2008-05-16_2301

 • => Mail og Chat: Her kan du begrense iChat og e-post bruken til barnet ved å angi de adressene og brukerne det kan føre samtaler med. Man kan også krysse av «Send forespørsel om tillatelse til:» for å legge til en e-post adresse som får beskjed hvis barnet prøver å utveksle e-post med en kontakt som ikke er i listen.

2008-05-16_2302

 • => Tidsbegrensning: Her kan man begrense hvor mye tid barnet skal ha lov til å bruke på datamaskinen, mulighetene er mange da man blant annet kan stille inn hvordan tidsbruken skal være i ukedager og helgene, man kan også stille inn leggetid i både skoleuka og helgene. Genialt.

2008-05-16_2301

 • => Logger: Her kan man få fram loggen over programmer som er kjørt, nettsteder som er besøkt og forsøkt besøkt – og dermed blokkert, og iChat samtaler som er ført den siste tiden.

En ting jeg ikke har tatt opp i denne artikkelen er hvorvidt man opprettholder sin tillit til barnet ved å ta disse skrittene, men dette er opptil hver enkelt person å avgjøre, jeg har som sagt ikke barn selv ennå og kan derfor ikke uttale meg om dette med troverdighet.

Lykke til!

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...