Gjesteinnlegg: Antivirus og Linux

Selv om det i skrivende stund ikke er noen registrerte virus i omløp på Linux så kan det allikevel lønne seg å installere et antivirusprogram. I denne artikkelen skriver gjesteskribent Joachim Hansen litt om hvorfor dette er lurt, og hvilke alternativer man har.

Denne artikkelen er skrevet av Joachim Hansen fra TuxNett.org, en blogg om det meste innen Linux, åpne løsninger og fri programvare.

Linux har ikke virus i omløp og spyware er en saga blott. men om du har kompiser med Windows, eller har flere pcer som kjører forskjellige operativsystem, kanskje en filserver? Så kan det absolutt lønne seg å installere antivirus på din Linux pc. Det kan jo hende at du skal dele filer mellom disse og du vil jo ikke skade de andre maskinene, så det kan absolutt lønne seg å oppdage viruset før du sender det avgårde. Du kan også bruke et antivirusprogram ti å fikse en Windows-installasjon som ikke vil boote. Så jeg har funnet frem tre forskjellige antivirusløsninger for Linux.

ClamTK og ClamAV

linux_clamav

ClamTK er et fritt og åpent antivirusprogram som passer perfekt til Gnome. Det er en grafisk front for ClamAV som er terminalbasert. Dette programmet har en virusdatabse som blir opdatert flere ganger daglig og tar selvfølgelig Windows virus. ClamTK scanner kun de filene du velger selv, så det tar absolutt ingen systemresurser når du ikke bruker det. Jeg bruker ClamTK selv og er fornøyd med det.

Bildet: ClamTK i drift.

Avast Linux Home Edition

avast-linuxAvast kjenner vell de fleste som har vært innom Windows. Dette programmet tar veldig lite systemresurser og kan scanne i bakgrunnen for de som trenger dette. Virusdatabasen blir ofte oppdatert. Jeg har kun prøvd Windowsversjonen, så jeg kan ikke si så mye om Linuxversjonen. Avast er gratis i bruk, men du må registrere deg for å få det til å fungere.

AVG Free

avg_large

AVG Free er også en god løsning, så om du foretrekker AVG fremfor Avast på Windows vil du mest sansynlig gjøre det i Linux også. Dette programmet kan scanne i bakgrunnen og databasen blir ofte oppdatert. AVG har også beskyttelse for spyware. Jeg har heller ikke prøvd Linuxversjonen av dette programmet.

Konklusjon

Dette er bare en liten påminnelse om at Antivirus på Linux kanskje ikke er så dumt. Hvilket program du bør velge må du nesten se selv for det er alt om smak og behov. Om du kjører en server finnes det flere og (kanskje?) bedre løsninger som kan koste penger men det er ikke hva denne artikkelen handler om.

Har du Antivirus på Linux? Fortell meg isåfall hva du bruker det til og hvilket program du bruker. Jeg er også interesert i å vite litt mer om antivirus på live-cd?

For mer Linux-relatert innhold, så anbefaler vi i Teknonytt bloggen Tuxnett.org – her finner man mye nyttig om Linux og åpen kildekode.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...