Greasemonkey-script som gir din nettleser en turboladning

Legg til kule funksjoner i Gmail, få en mer strømlinjeformet webopplevelse, og få mye mer ut av internettet med disse greasemonkey-scriptene som du bare må ha.

Internettet tilbyr oss rikelig med fantastiske verktøy, informasjon og underholdning – og det spør sjelden (eller aldri) om å få noe tilbake. Så ikke bli forbannet når du støter på et verktøy som er dårlig designet og går deg på nervene; bruk Greasemonkey istedet, løsningen på veldig mange design og effektivitetsproblemer i Firefox.

For de som ikke vet det allerede så er Greasemonkey et Firefox-tillegg som bruker kreftene som ligger i god Javascript-koding til å rette opp feil i design, funksjonalitet og tilgjenglighet på dagens nett-applikasjoner og nettsteder. Faktisk så kan man forandre nesten alt på nettet med et godt Greasemonkey-script. Man kan laste ned slike Greasemonkey script hvis man har installert Greasemonkey-tillegget i Firefox, det finnes utrolig mange nyttige og unyttige script man kan bruke på nettet.

Som jeg allerede har skrevet så kan Greasemonkey forandre og forbedre nesten alt det kommer i kontakt med – dette kan være ved å legge til funksjonalitet i Gmail, gi brukeren et mer strømlinjeformet sosialt liv på steder som Facebook, eller ved å øke farten på dine blogg-poster. Og det beste med det hele er at det finnes tusenvis av gratis Greasemonkey-script, og disse kan installeres med kun et klikk, fantastisk ikke sant?

Selv om Greasemonkey-script primært er kodet for bruk i Firefox, så virker faktisk mange av dem i Internet Explorer (via IE7Pro eller Trixie), Safari (prøv GreaseKit eller Creammonkey), og Opera som har en innebygd script-støtte. Etter at du har installert de passende tilleggene så er du klar for å få en ny og bedre opplevelse av internettet.

Multimedia verktøy

Disse smarte scriptene er for bruk sammen med musikk, video og foto.

1. Inline Google MP3 Player

Når du snubler over en lenke som går til en musikkfil på en webside, så er det det samme hver gang; Du laster ned filen og hører på den med din mediaspiller som ligger lokalt på din datamaskin, eller så klikker du på lenken og hører på det i din nettleser med standard mediaspiller-pluginsen i den. Uansett så er det med på å gjøre opplevelsen på nettet mindre strømlinjeformet, og her kommer Inline Google MP3 Player inn i bildet.

Dette scriptet søker automatisk etter MP3’er som er limt inn i nettsider og embedder Google’s Flash-spiller på siden slik at du kan spille den uten å bryte med flyten du har i din surfing.

2. Videoembed

En ting er sikkert, Youtube er det samme som video, vi finner ikke mye tekst som er interessant der (med mindre du finner kommentarene veldig interessante da), så det er liten vits i å gå til Youtube for å se en video når man kan se den i den siden som linker til den.

Idéen bak Videoembed er at man skal kunne se videoer fra YouTube, Google Video og Metacafe som kun er linket til på nettsider og ikke limt inn. Dette skjer automatisk med dette scriptet – ganske enkelt genialt.

3. Greased Lightbox

Når man gjør et Google Bilder-søk så må man ofte trykke på et par linker før man endelig kommer fram til det bildet man ønsker å se i full størrelse.

Greased Lightbox-scriptet lar deg navigere i et galleri med bilder fra sider som Flickr, Facebook og MySpace når man søker i Google Images. Man kan navigere med kun tastatur hvis man ønsker det, og dette er med på å gjøre det hele veldig effektivt – men det er også pent å se på.

4. Flickr Camera Images

Med dette scriptet kan du finne ut hvilket kamera som ble brukt til å ta fotoer på Flickr, og hvis du ser et bildet som er tatt med et kamera du bare må ha, så kan du gå rett til Amazon’s nettbutikk for å kjøpe det. Dette er for spesielt interesserte, men det virker veldig nyttig for de som har denne foto-fetichen.

Spar tid når du er online

5. NoDelay

Alle som har lastet ned filer fra fildelingstjenester som Rapidshare og Megaupload har irrititert seg mer eller mindre over å måtte vente i to minutter før man kan laste ned filen, noen ganger er det langt mer enn to minutter man må vente også. Her er NoDelay en reddende engel, scriptet fører deg rett til nedlastingen – uten noen nedtelling av tid, ingen venting med andre ord.

6. Stealth Kiwi

Dette scriptet er faktisk litt morsomt, det hindrer deg visstnok i å oppsøke nettsteder som ikke er jobbrelaterte i din arbeidstid. Dette kan være med på å gjøre din arbeidsdag langt mere effektiv, hadde vi bare visst hvor mange timer i uken man bruker på å besøke nettsteder som ikke er jobbrelaterte i arbeidstiden.

7. The Movie Dude

Dette scriptet hjelper alle film-frelste å holde interessen sin varm, alle som daglig undersøker filmer på IMDB og leser anmeldelser på Rotten Tomatoes, i tillegg til å leie eller kjøpe filmene online. The Movie Dude-scriptet legger linker mellom disse sidene og flere filmsider på nettet, og gir brukere en større sjanse til å finne akkurat den informasjonen om filmer de trenger på en lett og inutitiv måte.

8. Gmail Macros

Gmail er kanskje den beste epost-tjenesten på nett idag, dette er kanskje litt for subjektivt å påstå, men at Gmail er blant de beste er ikke en eventyr-tanke. Men Gmail Macros gjør faktisk tjenesten enda bedre

Dette scriptet er laget av en ansatt i Google, men det er ikke et offisielt prosjekt. Gmail Macros forbedrer Gmail’s allerede robuste sett med hurtigtaster, slik at du kan navigere i innboksen og gi dine e-postmeldinger tagger/merkelapper på et øyeblikk uten å ta hendene bort fra tastaturet. Men det beste av alt er at det er innpakket i et meget pent grafisk grensesnitt og man skal visstnok slippe å gjette seg fram til tastatursnarveier noe mer.

9. Gmail Attachment Icons

Dette scriptet forandrer det intetsigende og stygge vedleggs-ik et som er standard gir ikke engang et hint om hvilke typer filer som faktisk er sendt som et vedlegg. Men dette gjør Gmail Attachment Icons noe med, det gir deg ikoner som viser om filen er et Word-dokument, PDF, eller en vanlig .txt-fil som er sendt som et vedlegg. Veldig nyttig og en smule penere enn før.

10. Gmail Addons

Hvis du har gitt ditt lokale epost-program fingeren og tatt ibruk Gmail på nett istedet, så savner du kanskje muligheten til å kontrollere din eposter gjennom et enkeltvindu kommandosenter, slik du er vant med fra programmer som Outlook og Apple Mail, men dette kan det gjøres noe med – bruk Gmail Addons-scriptet.

Som standard så limer scriptet Google Calender inn i Gmail slik at du skal få tilgang til begge fra et enkelt sted

Web-redigering og Blogging


Her er to fantastiske script som en blogger ikke bør være foruten:

11. Textarea Backup

Du har akkurat blitt ferdig med å skrive et blogg-innlegg som er meget langt og du har brukt mange timer på det, men før du får sjansen til å trykke submit så krasjer nettleseren din og du er tilbake til scratch igjen – men denne gangen har du mistet gnisten du hadde da du skrev innlegget for første gang. Dette er kanskje litt småfjernt fra virkeligheten da WordPress lagrer automatisk og ganske ofte, men det er fortsatt mulig å miste mye arbeid ved en nettleser-krasj.

Hadde du installert Textarea Backup-scriptet før dette skjedde så ville ditt mesterlige innlegg vært publisert og hundrevis ville allerede ha lest det og skrytt helt villt av din bragd. Dette scriptet lagrer nemlig teksten etter hvert enkelt tastetrykk, så det spiller forøvrig ingen rolle om nettleseren din krasjer eller om du er uheldig og lukker nettleser-vinduet før du har lagret – for alt kan opprettes enkelt og automatisk neste gang du åpner nettleseren din.

12. Textarea Drag Resize

Dette Greasemonkey-scriptet gir deg muligheten til å forandre størrelsen på tekstbokser på nettsider du besøker, et eksempel på dette er kommentarfeltet i blogger som ofte er for små hvis du har mye på hjertet. Scriptet legger til et ikon i hjørnet på alle tekstbokser på nettet for deg, ved å trykke på dette ikonet så får du muligheten til å forandre størrelsen på tekstboksen.

Sosiale Nettverk

Bruk disse smarte sosiale nettsteds-scriptene for å gjøre dine venners online-profiler litt mindre plagsom.

13. Facebook Profile Cleaner

Facebook var engang et rent og ryddig sosialt nettverk, men etter at Facebook-applikasjoner kom til verden så har det blitt en enorm søppelfylling på de flestes profil hvis de ikke bruker timer på rydde opp til stadighet.

Facebook Profile Cleaner fjerner enkelt og greit alle applikasjoner og andre ting du ikke liker fra din profilside.

14. MySpace Custom Style Remover

MySpace er et sosialt nettverk med mange brukere, noen av dem er nesten fanatiske, men dette sosiale nettverket er også en stor søppelfylling.

Med dette scriptet kan man forvandle sin profilside til å bli som den var før den ble personliggjort, altså som den er første gangen du logger inn i MySpace.

Innholds-filter

15. Profanity Filter

Internettets åpenhet og inntrykket av anonymitet har redefinert ytringsfriheten, men en bivirkning er at banning er blitt allestedsnærværende på Internettet. Dette scriptet erstater banning med stjerner slik at det rett og slett blir sensurert, flott hvis du er kristen eller har barn i huset, men også hvis du rett og slett ikke liker banning. Det følger med en liste over standard-ord som scriptet filtrerer, men heldigvis for oss nordmenn så har vi muligheten til selv å føre opp ord vi ikke vil se.

16. Uncensor the Internet

Dette scriptet gjør det motsatte av det det forrige, det fjerner sensurering av bannord på nettsteder som feks. skriver f**n og helv**e, det finner selv ut hva som skal stå der stjernene er. Genialt for alle som elsker banning og ser på det som en del av det norske språk, ihvertfall i Trøndelag og i Nord-Norge ;)

17. Tin Foil Hat

En ting som virkelig har kommet i vinden er såkalte TinyURL og lignende, dette er tjenester som forkorter lange lenker slik at de skal være lettere å bruke for lesere av blant annet magasiner. Men det er mest brukt i mini-bloggings-tjenester som Twitter.

Problemet er at man ikke får noen som helst aning om hvor disse lenkene bringer deg, det er ikke noe i navnet som tilsier om du blir sendt til en saftig pornoside med safige virus og spyware eller om det er den barnesiden du forventet at det skulle være. Dette er noe som er gjort noe med i Tin Foil Hat-scriptet, her kan du holde musepekeren over lenken for å se hvor den fører deg. Ganske genialt!

Vet du om noen gode Greasemonkey-script, eller kanskje du vet om noe lignende for andre nettlesere? Kom med det i kommentarfeltet.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...